Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 0:56
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Akcie CME a KB zářily, ČEZ v nemilosti investorů

Zpravodajství

Akcie CME a KB zářily, ČEZ v nemilosti investorů

21.09.2009 15:27:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (14. – 18. září 2009)

popis

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza v uplynulém týdnu přidala. V pozitivním sentimentu se nesla hlavně první polovina týdne, kdy se index pražské burzy přehoupl přes úroveň 1 160b. Na trhu se projevoval zejména pozitivní sentiment mířící k nám ze zahraničí. Z toho dokázaly vytěžit nejvíce bankovní tituly v čele s Komerční bankou, která tak zamířila až k 3 500 Kč, kde se jí díky páteční aukci podařilo udržet; víkend tak „přenocovala“ na této metě. Celkově si polepšila o 9 % a zařadila se na místo druhého nejúspěšnějšího titulu.

První místo si přisvojily akcie mediální společnosti CME, která hlavně díky obchodování na primárním trhu v USA zaznamenala slušných 15 % zisku a po překonání bariéry 600 Kč ji v závěru týdne rozšířila až na 660 Kč, což je nejvíce od počátku loňského října. V zisku se dále podařilo skončit tabákové společnosti Philip Morris (+5,4 %), Unipetrol (+3,9 %) a marginálně NWR a Telefónice O2 ČR. Během týdne byl viditelný zvýšený zájem o obchodování s ČEZem, kde objemy denních obchodů (+2 mld. Kč) v polovině týdne překonaly to, na co jsou investoři v posledních měsících zvyklí. Zahraniční prodejci tak srazili titul až k hranici 900 Kč a potvrdili, že od ohlášení výsledků je v nemilosti investorů. Ve čtvrtek byl zároveň poslední den obchodování s právem na dividendu (čistá dividenda 19 Kč / akcie) u výrobce netkaných textilií Pegas. Titul v pátek i díky poptávce v závěrečné aukci oslabily pouze o 6 Kč na 469 Kč.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v červenci meziročně poklesly o 4,9 %, zatímco ekonomové očekávali pokles o 7 %. Klíčovým faktorem se stal opět velký propad prodejů aut (-15,4 %). Bez zahrnutí automobilového sektoru poklesly tržby o 1,1 %.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

16/9 Credit Suisse potvrdila své doporučení pro akcie ČEZ na "outperform" a cílovou cenou 1 100 Kč.

17/9 Concorde Securitires snižuje cílovou cenu pro ČEZ na 1 178 Kč z předchozích 1 300 Kč. Doporučení bylo ponecháno na "overweight."

New World Resources

14/9 Důlní společnost NWR oznámila, že její generální ředitel Miklos Salamon prodal v pátek 11. září v Londýně 95,5 tis. kusů akcií NWR za cenu 5,9 GBP (172 Kč/akcii). Akcie obdržel jako součást své odměny.

14/9 CSFB zvýšila doporučení a cílovou cenu pro akcie NWR na "outperform " z předchozího "underperform." Cílová cena byla zvýšena na 186 Kč z předchozích 83 Kč.

Orco Property Group

15/9 Svolaná mimořádná valná hromada společnosti Orco nebyla podle očekávání usnášeníschopná, když se nesešla požadovaná min. 50 % účast. Na 20. října tak byla svolána náhradní valná hromada. Program jednání obsahuje navýšení autorizovaného kapitálu, schválení investice Colony Capital, hlasování o pokračování v činnosti a zpětném odkupu akcií.

Pegas Nonwovens

17/9 Akcie společnosti Pegas Nonwovens SA (BAAPEGAS) se obchodovaly poslední den s nárokem na dividendu. Ta činí 0,9 EUR / akcii a bude vyplacena 29. září.

AAA Auto

14/9 Společnost AAA Auto oznámila, že v příštím roce zvažuje návrat na maďarský trh, který byla nuceno letos opustit kvůli zhoršeným makroekonomickým podmínkám a snižování nákladů.

popis

Komentář k vývoji indexu

Minulý týden využily US akcie pozitivní zprávy z ekonomiky k tomu, aby navázaly na silné růsty z předcházejícího týdne a index S&P 500 se tak vyšplhal na nejvyšší hodnotu od konce minulého září. V průběhu týdne zaplavila trh lepší data o maloobchodních tržbách nebo průmyslové produkci, což podpořilo víru, že vládní stimuly pomohly US, potažmo světové ekonomice překlenout nejtvrdší recesi od 30. let minulého století a dochází k postupnému oživení ekonomik. Mezi vítěze uplynulého týdne patřily akcie General Electric, které posílily o 12,5 % i díky komentáři analytiků Deutsche Bank, že tento konglomerát bude spolu s dalšími průmyslovými firmami profitovat z oslabujícího US dolaru. Ten v minulém týdnu oslabil díky pozitivní náladě na trzích až k hranici 1,477 USD / EUR. Vůči koši 6 světových měn pak klesl na roční minima.

Mezi technologickými tituly vyčnívaly akcie firmy Apple, které pozitivně odrážely zveřejněná čísla o maloobchodních tržbách za srpen. Titul posílil o 7,5 % a rázem se dostal na svá 15timěsíční maxima, když překonal hranici 185 USD. Největší ztrátu v indexu DJIA si připsala 2. největší telekomunikační společnost v USA Verizon Communications poté, co její šéf oznámil, že její mobilní divize se hodlá soustředit na splacení svého dluhu předtím, než ohlásí dividendu. V týdnu, kdy si Amerika připomínala 1. výročí od pádu Lehman Brothers, se indexy vrátily na hodnoty před pádem této banky.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index spotřebitelských cen se propadl v srpnu v USA meziročně o 1,5 %, přičemž analytici očekávali pokles o 1,7 %. Oproti tomu se inflace v srpnu v USA meziměsíčně zvýšila o 0,4 % při očekávání ve výši 0,3 %. Za vyšší než očekávanou mírou meziměsíční inflace stojí vyšší ceny energií, a to zejména benzínu, jehož cena vzrostla v srpnu o 9,1 %. Ceny potravin zaznamenaly při meziměsíčním srovnání nárůst o 0,1 % a nájemné, které tvoří skoro 40 % jádrového indexu CPI, stagnovalo. Na druhou stranu ceny nových automobilů meziměsíčně poklesly o 1,3 % z důvodu šrotovného.

- Ropný kartel OPEC nadále očekává letošní pokles poptávky po ropě o 1,6 milionů barelů denně. V dalším roce počítá s růstem o 500 000 barelů denně. Podle kartelu současná rally na akciových trzích neodpovídá reálnému vývoji ekonomiky.

- Maloobchodní tržby v USA v srpnu vzrostly meziměsíčně o 2,7 % při očekávání růstu o 1,9 %. Nejvyšší růst od ledna 2006 podpořil zejména program šrotovného. Maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje automobilů vzrostly o 1,1 %, trh očekával růst o 0,4 %.

- Průmyslová produkce v USA v srpnu vzrostla o 0,8 %, zatímco ekonomové očekávali nárůst o 0,6 % poté, co v červenci rostla produkce po revizi o 1 %. Využitelnost kapacit se zvýšila na 69,6 % z červencových 69 % (po revizi).

Co se stane - očekávané události

- 21/9 Předstihové ukazatele v ekonomice (Srpen)

- 23/9 Zasedání FOMC o úrokových sazbách

- 24/9 Prodeje stávajících domů (Srpen)

- 24/9 Index spotřebitelské důvěry Michiganské U. (Září)

Vývoj titulů na amerických trzích

14/9 Intel Corp. (INTC) ve snaze zbavit se závislosti na trhu osobních počítačů vytvořil novou verzi procesoru, který se dá využít mimo jiné v mobilních telefonech či různých vojenských zařízeních, přičemž čip umožňuje efektivnější využití a menší nároky na paměť.

15/9 Americký prodejce spotřební elektroniky Best Buy Co. (BBY) ohlásil za 2Q pokles zisku na 37c na akcii z loňských 48c. Analytici očekávali zisk 42c. Tržby společnosti vzrostly na 11 miliard USD z loňských 9,8 miliard USD. Společnost pro letošní rok odhaduje zisk 2,64-2,94 USD na akcii a tržby 48-49 miliard USD.

15/9 Americké ministerstvo financí a Citigroup Inc. (C) zahájily diskuzi o tom, jakým způsobem dojde k prodeji 34% podílu, který získala vláda záchranou banky. Vláda se podle dostupných informací může začít zbavovat podílu již v říjnu, celá operace by měla trvat 6-8 měsíců.

16/9 Druhý největší US producent zemního plynu Anadarko Petroleum Corp. (APC) oznámil nález u pobřeží Sierra Leone, který povede k dalšímu průzkumu. Naleziště Venus má podle společnosti obsahovat hydrokarbonové usazeniny v hloubce 5,6 km pod vodou. Anadarko drží v nalezišti 40 % podíl.

17/9 Tržby Oracle Corp. (ORCL), druhého největšího výrobce softwaru na světě, v prvním čtvrtletí letošního fiskálního roku meziročně poklesly o 6,6 % na 5,06 mld. USD a o 190 mil. USD tak zaostaly za průměrným očekáváním analytiků. Hlavním důvodem je podle výkonného ředitele firmy Larryho Ellisona slabší poptávka po databázích, zejména v Evropě a Asii. Čistý zisk na akcii dosáhl 30 USc na akcii a splnil tak očekávání trhu. V následujícím čtvrtletí firma očekává zisk mezi 35 a 36 USc na akcii. Odhady analytiků dosud počítaly s 36 USc na akcii.

popis

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie rostly již druhý týden po sobě, když trhy zaplavila pozitivní nálada po oznámených makro- ekonomických datech, která přiživuje naděje, že rally akciových trhů podpoří i korporátní výsledky. Největší zisky si dokázaly připsat akcie Adidas, které posílily díky nákupnímu doporučení od Morgan Stanley. Sentiment na trzích pak pomohl finančním titulům v čele s Commerzbank (+8,3 %) a Deutsche Bank (+4,5 %). Na výsluní se ohřály i akcie společností operujících ve zdravotnickém sektoru, jako byly Fresenius Medical a Bayer.

Naopak se nedařilo akciím Infineon Technologies a Volkswagen, které si odepsaly přes 11 %. Druhému jmenovanému nepomohlo ani prohlášení automobilky, že její kmenové akcie budou staženy z indexu DAX poté, co katarský investor uplatní své call opce a dojde k poklesu volně obchodovatelných akcií pod minimum 10 %, požadované burzou. V závěru týdne však investoři přerušili 3denní růstovou seanci a rozhodli se pro realizaci zisků poté, co se index DAX vyšplhal až na svá 11-timěsíční maxima a hodnota akcií se dostala na nejvyšší hodnotu od prosince 2003.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ZEW ekonomického sentimentu v Německu zaostal v září za očekáváním analytiků. Ti očekávali, že index vzroste na 60b., zatímco ve skutečnosti se ekonomická nálada oproti srpnovým 56,1b. zlepšila pouze na 57,7b.

- Srpnový index výrobních cen v Německu meziměsíčně vzrostl o 0,5 %, zatímco analytici v průměru očekávali jeho růst o 0,2 %. V předchozím měsíci se PPI snížil o 1,5 %. V meziročním srovnání index poklesl o 6,9 % namísto očekávaného propadu o 7,2 %.

Co se stane – očekávané události

- 23/9 Index nákupních manažerů ve výrobě (Září)

- 18/9 index IFO podnikatelské nálady (Září)

Vývoj titulů na německém trhu

14/9 Merrill Lynch nově pokrývá akcie Volkswagenu (VOW, VOW3), největší německé automobilky. Oba druhy akcí (běžné i prioritní) ohodnotil cílovou cenou 100 EUR. Díky tomu běžné akcie obdržely doporučení „underperform“, zatímco prioritní akcie broker doporučuje k nákupu.

14/9 Bayerische Motoren Werke AG (BMW) překoná podle svého CEO Norberta Reithofera svůj cíl snižování výdajů do roku 2012. Původní pětiletý plán ohlášený v roce 2007 počítal s ročními úsporami 6 miliard EUR. Společnost očekává v roce 2010 mírný růst, v roce 2011 bude z ekonomického hlediska krize zažehnána. Reithofer zároveň prohlásil, že nové modely aut výrazně navýší současné tržby.

15/9 Citigroup zvýšila cílovou cenu pro akcie německého výrobce oceli ThyssenKrupp AG (TKA) na 26 EUR z předchozích 24 EUR. Cílová cena pro akcie menšího konkurenta Salzgitter AG (SZG) byly zvýšeny na 90 EUR z předchozích 76 EUR.

16/9 Volkswagen AG (VOW, VOW3) očekává, že jeho běžné akcie budou staženy z indexu DAX30 poté, co Qatar Holding LLC uplatní své opce na nákup akcií, čímž výrazně sníží tzv. free-float neboli volně obchodovatelný poměr akcií. Běžné akcie tak zůstanou pouze instrumentem pro strategické investory.

16/9 Akcie největšího akcionáře v lodním přepravci Hapag-Lloyd - TUI AG (TUI1) - klesají poté, co žádost Hapagu o státní pomoc by mohla být zablokována ze strany EU (uvedl to deník FT Deutschland). Hapag žádá garance za půjčky v hodnotě 1,2 mld. EUR od německé vlády.

17/9 Předseda dozorčí rady ThyssenKruppu (TKA) hledá externí kandidáty na pozici výkonného ředitele. Vítěz konkurzu nahradí odcházejícího CEO Ekkeharda Schulze.

17/9 Bank of America ve své dnešní zprávě pro klienty uvádí, že nepovažuje za pravděpodobnou nabídku Deutsche Boerse (DB1) za London Stock Exchange Group. Spojení by pro obě firmy mělo jen slabý strategický přínos. Bank of America zprávou reaguje na spekulace, které stály za včerejším růstem akcií LSE.

18/9 Podle informací Deutsche Boerse AG poklesl free float běžných akcií Volkswagenu (VOW), tedy podíl akcií, které se volně obchodují trhu, na 14,5 % z původních 20,08 %.

Autor: Chádí El-Moussawi

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024 - 20.04.2024
Graf - SPC

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz