Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 2:15
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Pražská burza nevybočuje ze svého stereotypu

Zpravodajství

Pražská burza nevybočuje ze svého stereotypu

23.11.2009 13:39:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (16.-20.11. 2009)

ČR: Vývoj indexu PX

Pražská burza zažila další poměrně poklidný týden, když nižší obchodní aktivita byla umocněna úterním státním svátkem. Index PX na týdenní bázi oslabil o zanedbatelných 0,19 %, když v jednotlivých seancích končil index rovněž většinou v blízkosti nuly. Přestože na vyspělých trzích panovala vyšší volatilita, domácí trh nadále nevybočuje ze svého stereotypu. Alespoň dílčí vzruch v závěru týdne přinesly výsledky developerské skupiny Orco, které díky úsporám na nákladové straně dopadly relativně dobře, což investoři ocenili růstem kurzu o 8,2 %.

Výrazněji v kladných hodnotách se pohybovaly již jen akcie Pegasu a Komerční banky. Výrobce netkaných textilií po předchozích propadech nalezl podporu na hranici 400 Kč a titul přidal 4,1 %. Komerční banka posilovala kontinuálně od začátku týdne a nakonec si připsala 3,5 %. Erste Bank si naopak odepsala 3,1 %, když byl dokončen úpis nových akcií za 29 EUR. Na nejnižší hodnoty se titul po oznámení výsledku úpisu podíval ve Vídni v úterý, když byl domácí trh zavřený, a tudíž domácí investoři byly toho největšího propadu ušetřeni. Po horších čtvrtečních výsledcích ztrácely akcie NWR; umazaly tak růst z úvodu týdne a nakonec zavíraly slabší o 0,9 %. Bez výraznějších kurzových zpráv ztratily více než 3 % akcie Unipetrolu a Philip Morris.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Aktuální prognóza OECD předpokládá pokles HDP v letošním roce o 4,4 %, v předchozí zprávě se uváděl pokles pouze o 4,2 %. Pro rok 2010 byla prognóza naopak zlepšena na růst o 2 % místo původního předpokladu růstu o 1,4 %. Motorem budoucího růstu budou vyšší investice a exportní poptávka.

- V rámci restrukturalizačního plánu mateřské KBC by mělo být na trh uvedeno 30 až 40 % akcií ČSOB. Akcie by bez bližšího časového určení měly přijít na trh v průběhu roku 2010.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

20/11 Podle vyjádření polského ministra Aleksandera Grada se společnosti ČEZ a německá RWE opět zajímají o privatizaci kontrolního balíku v elektrárenské firmě Enea.

20/11 Goldman Sachs potvrdil doporučení „buy“ při cílové ceně 1150 Kč. Ta byla mírně snížena z původních 1190 Kč. Ke snížení cílové ceny přistoupila i investiční banka Morgan Stanley, která titul cíluje na 910 Kč místo původních 937 Kč.

Erste Bank

18/11 Erste Bank úspěšně dokončila kompletní úpis nových akcií. Z plánované emise 60 mil. akcií se 62 % upsalo mezi současnými akcionáři prostřednictvím předkupních práv, zbývající část byla rozprodána v rámci globální veřejné nabídky. Cena v obou případech byla stanovena na 29 EUR. Hrubý výnos z emise nových akcií tak přesáhl 1,7 mld. EUR a je to více, než si společnost plánovala. Španělská Criteria navýšila v rámci úpisu svůj podíl z 5,1 % na 10,1 %, naopak největší akcionář Erste Stiftung svůj podíl snížil na 26 % z původních 31 %.

Komerční banka

19/11 Francouzský broker Cheuvreux zvýšil cílovou cenu pro akcie tuzemské banky na 4950 Kč z původních 3860 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „outperform“.

New Word Resources

18/11 NWR vykázalo za 3Q čistou ztrátu ve výši 27,6 mil EUR, když se společnost přes určité zlepšení stále potýká s nízkou poptávkou klíčových odběratelů. Výnosy meziročně klesly o 36 % na 291,3 mil. EUR. Vedení společnosti očekává pokračování zlepšujících se tendencí i v závěru roku, oživení však nebude nijak výrazné a trh je stále výrazně nečitelný.

Telefónica O2

19/11 Deutsche Bank zahájila pokrývání telekomunikačního titulu s investičním doporučením „buy“ a cílovou cenou 475 Kč.

Orco Property Group

19/11 Developerská společnost dosáhla za 9M letošního roku výnosů ve výši 186,8 mil. EUR., což je oproti loňskému roku pokles o 17 %. Za třetí kvartál dosáhly výnosy 54,5 mil. EUR. Čistá ztráta za 9M dosáhla 201,2 mil. EUR, ta však z velké části souvisí s přeceněním portfolia provedené v první polovině roku. V samotném 3Q firma hospodařila se ztrátou pouze 1,4 mil. EUR, když ke zlepšení přispělo pokračování v úspoře nákladů. Firma potvrdila, že pokračuje v novém plánu na restrukturalizaci svého dluhu.

Co se stane - očekávané události

- 25/11 Výsledky ECM

- 26/11 Výsledky Pegas

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Hlavní americké indexy zakončily uplynulý týden smíšeně, když Dow Jones se dokázal udržet v mírně kladných hodnotách a posílil o 0,5 %, technologický Nasdaq ale oslabil o 1 %. Indexy se držely v kladných hodnotách hlavně v prvních dvou dnech, když v úterý se dostaly na nejvyšší hodnoty za posledních 13 měsíců. Vzpruhou byly hlavně dobré maloobchodní tržby oznámené hned v pondělí.

Druhá polovina týdne byla ve znamení mírného vybírání předchozích zisků. V negativním teritoriu se pohyboval hlavně technologický sektor. Bank of America snížila výhled pro celý polovodičový sektor a akcie Intelu společně s Texas Instruments ztratily téměř 3 %. O 8 % oslabily akcie výrobce flash pamětí SanDisk. Po nepřesvědčivých výsledcích výrazně ztrácely i akcie výrobce počítačů Dell (-7,2 %). Nedařilo se ani stavitelům domů, když v čele poklesu byl po nepříznivém reportu kvartálních výsledků D.R.Horton (-13 %). S růstem cen komodit se dařilo těžařskému sektoru. Akcie Freeport-McMoRan přidaly 3,7 %. S očekáváním dalšího posunu ve zdravotnické reformě se dařilo farmaceutickým firmám.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v říjnu meziměsíčně vzrostly o nečekaně silných 1,4 %. Údaje za záři byly negativně revidovány, když původní pokles o 1,5 % byl revidován na pokles o 2,3 %. Po vyloučení automobilového sektoru rostly tržby v říjnu pouze o 0,2 %, když trh očekával růst o 0,4 %.

- Spotřebitelské ceny v USA v říjnu vzrostly meziměsíčně o 0,3 % (konsensus 0,2 %) a rostly popáté za posledních 6 měsíců. Důvodem nárůstu byly vyšší ceny energií. Bez zahrnutí cen potravin a energií ceny rostly o 0,2 % (vs. 0,1 %), taženy nahoru vyššími cenami automobilů. Meziročně ceny klesly o 0,2 % (vs. odhad -0,3 %).

- Index předstihových ukazatelů za říjen v USA vzrostl o 0,3 % po zářijovém růstu o 1,0 %. Očekával se růst o 0,4 %.

Co se stane - očekávané události

- 24/11 HDP za 3Q zpřesněný údaj

- 24/11 Spotřebitelská důvěra

- 25/11 Osobní příjem a spotřeba

Vývoj titulů na amerických trzích

16/11 Největší výrobce síťového zařízení na světě Cisco Systems Inc. (CSCO) zvýšil svoji nabídku za společnost Tandberg ASA na 19 mld. norských korun (3,4 mld. USD) poté, co původní nabídku akcionáři druhého největšího výrobce telekonferenčních systémů odmítli jako příliš nízkou. Cisco tak zvýšilo svojí nabídku o 11 % a akcionáři Tandbergu mají čas rozhodnout se do 1. prosince.

16/11 US prodejce doplňků do domácností Lowe's Cos. Inc. (LOW) hospodařil ve 3Q se ziskem bez zahrnutí jednorázových položek 0,24 USD na akcii, což bylo v souladu s očekáváním trhu. Tržby dosáhly 11,4 mld. USD (vs. konsensus 11,27 mld. USD). Srovnatelné tržby klesly ve 3Q meziročně o 7,5 %. Pro 4Q společnost očekává zisk mezi 0,09 – 0,13 USD na akcii (vs. konsensus 0,10 USD).

16/11 Podle předběžných výsledků za 3Q vykázala automobilka General Motors ztrátu před zvláštními položkami, úroky a zdaněním ve výši 888 mil. USD. Tržby společnosti dosáhly 28 mld. USD, což představuje meziroční pokles o 26 %, ale nárůst oproti 2Q o 21 %. Díky stabilizaci tržeb a nákladovým úsporám společnost plánuje zahájit předčasné splácení vládní podpory.

18/11 Čínský soud nařídil největší softwarové společnosti na světě Microsoft Corp. (MSFT), aby pozastavila prodej některých verzí svého OS Windows. Důvodem je porušení autorských práv při použití fontů, které vytvořila čínská společnost Zhongyi Electronic. Zákaz prodeje se týká verzí Windows 98, 2000, 2003 a Windows XP.

19/11 Dell Inc. (DELL) oznámil výsledky za 3Q, ve kterém dosáhnul čistý zisk 337 mil. USD (17 centů na akcii) oproti 727 mil. USD (37 centů na akcii) z předchozího roku. Tržby byly meziročně nižší o 15 % a dosáhly hodnoty pouze 12,9 mld. USD. Bez jednorázových položek byl zisk na akcii 23 centů oproti odhadu trhu ve výši 28 centů při tržbách 13,2 mld. USD.

20/11 Stavební společnost D.R.Horton Inc. (DHI) snížila ve fiskálním 4Q svou ztrátu na 231,9 milionů USD / 73c na akcii z loňských 799,9 millionů USD / 2,53 USD na akcii. Tržby klesly na 1 miliardu USD z 1,8 miliardy USD.

Německo: Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie na svůj předchozí růst navázaly pouze na začátku týdne, když index DAX v pondělí posílil o více než 2 % a dosáhl tak v rámci týdne nejvyšší hodnoty. Ve zbývajících dnech hlavní německý index převážně ztrácel, což vyústilo v pokles o 0,4 %.

Jediným titulem z báze hlavního indexu DAX, který zveřejňoval své kvartální výsledky, byla společnost Infineon. Výrobce čipů se po několika kvartálech dostal do kladného hospodaření, ale výhled zůstává pro společnost složitý a titul oslabil o 11 %. Negativní vývoj byl podpořen i sníženým doporučením pro celý polovodičový sektor od BoA/ML. Výrazněji v červených číslech se pohybovaly i bankovní tituly, když Commerzbank oslabila o více než 6 %, Deutsche Bank ztratila 2,7 %. Naopak jedním z nejrůstovějších papírů byly akcie Daimleru (+2 %), kterým pomohlo vyjádření největšího akcionáře o zájmu navýšit svůj stávající podíl.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Podle konečných údajů klesly spotřebitelské ceny v eurozóně v říjnu meziročně o 0,1 % po zářijovém snížení o 0,3 %. Meziroční pokles cen tak již trvá pět měsíců v řadě. V meziměsíčním srovnání ceny vzrostly o 0,2 %.

- Index cen výrobců v Německu v září zůstal meziměsíčně beze změny ve srovnání s poklesem o 0,5 % v srpnu, analytici očekávali růst o 0,1 %. Meziročně index klesl o 7,6 %, tržní konsenzus byl pokles o 7,4 %.

- Podle německého ministerstva financí má domácí ekonomika ve 4Q růst pomalejším tempem než v předchozím čtvrtletí, když nejistota na trhu práce bude mít nadále výrazný vliv na spotřebu domácností. Ministerstvo dále uvedlo, že ekonomika stále trpí nadkapacitou a také silným eurem, které poškozuje růst exportů. Úroveň platů, které se podařilo udržet díky vládním stimulům, se začne postupně snižovat, když globální a domácí poptávka zůstává příliš nízká na to, aby dokázala podpořit současnou zaměstnanost nebo podpořit nové investice.

Co se stane – očekávané události

- 23/11 Index nákupních manažerů - průmysl, služby

- 24/11 HDP 3Q konečný údaj

- 24/11 Index IFO

- 26/11 Spotřebitelské ceny

Vývoj titulů na německém trhu

16/11 Investiční fond Aabar Investments z Abu Dhabi plánuje zvýšit svůj stávající podíl ve výrobci automobilů Daimler na 15 % ze stávajících 9,1 %. Aabar vstoupil do společnosti v březnu, za podíl zaplatil 2,7 mld. USD a stal se největším akcionářem společnosti.

18/11 Podle zdrojů agentury Bloomberg plánuje největší evropský výrobce uhličitanu draselného, společnost K+S, prodej nových akcií. Společnost by si tím snížila své dluhy poté, co koupila za 1,7 mld. USD společnost Morton Salt.

19/11 Infineon Technologies AG (IFX) se v uplynulém kvartálu vrátil do ziskových čísel poté, co v posledních deseti případech hospodařil se ztrátou. Čistý zisk za fiskální 4Q dosáhl 14 milionů EUR (loni ztráta 884 mil. EUR). Analytici v průměru očekávali zisk 16 milionů EUR. Tržby vzrostly na 855 milionů EUR z loňských 761 milionů EUR (očekávání: 840 mil. EUR). Společnost v příštím roce očekává navýšení tržního podílu a o poznání lepší hospodářské výsledky.

19/11 Deutsche Telekom AG (DTE, BAADETEL) koupí za 275 milionů EUR jednotku Strato od německé společnosti Freenet AG. Touto transakcí se Deutsche Telekom stane druhým nejsilnějším hráčem na trhu internetového hostingu v Německu. Mezi produkty jednotky Strato se řadí e-mailové schránky, webové stránky, blogy, online obchody a jiné.

20/11 Německá automobilka Volkswagen (VOW) oznámila, že dozorčí rada schválila převzetí Porsche SE (PAH3) v několika krocích. Celý obchod by měl být dokončen v roce 2011. Volkswagen má převzít 49,9 % podílu v Porsche do konce roku 2009.

20/11 Podle deníku Handelsblatt má telekomunikační společnost Deutsche Telekom AG zvažovat v rámci expanze na US trhu možnost vytvoření partnerství s US telekomunikační společností AT&T Inc. (T) nebo nízkonákladovými poskytovateli telefonních služeb, jako je MetroPCS Communications Inc. (PCS) či Clearwire Corp. (CLWR). Deník dále uvádí, že Deutsche Telekom je rovněž otevřena možnosti aliance s finančním investorem, která by zahrnovala převzetí minoritního podílu tímto partnerem v US mobilní divizi T-Mobile. Aktuální podíl společnosti v USA činí 12 % a společnost letos vynaložila již 3 mld. USD na rozšíření svých sítí.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - RM

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz