Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 18:11
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Burzy zažily úspěšný start do nového roku

Zpravodajství

Burzy zažily úspěšný start do nového roku

11.01.2010 17:07:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (4.– 8. ledna 2010)

ČR

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza vstoupila do nového roku 2010 úspěšně, když index PX ve svižném kroku přidal 3,57 %. Pouze v jediném dni zaznamenal index mírný pokles. Na trhu byla k vidění i vyšší aktivita než v závěru loňského roku. Největší skok předvedly akcie NWR (+14,3 %), které těžily z reportu Bank of America, jenž je zařadil mezi „top picks“. Nové doporučení od Goldman Sachs pomohlo rovněž ČEZu (+6 %), který se po delší době podíval opět nad hranici 900 Kč a otevřel se před ním zajímavý růstový prostor. Do třetice pak vylepšené doporučení od velké investiční banky, a to pro Telefónica O2 (3,6%) od Morgan Stanley, působilo rovněž pozitivně, když se telekomunikační společnost vyšvihla přes hranici 430 Kč. Rozdílný byl vývoj ve finančním sektoru - Komerční banka ztratila 4,3 %. Pokles mohl souviset s plánovaným příchodem ČSOB na burzu, přeskupování pozic je však zatím poměrně předčasné, jelikož se mateřská KBC zatím oficiálně nevyjádřila k načasování vstupu. Erste Bank si naopak připsala 5 % a vrátila se nad metu 700 Kč.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Firma KIT Digital zvažuje vstup na pražskou burzu. Společnost se zabývá zprostředkováním přenosu videa po internetu. Akcie firmy se již obchodují na americkém Nasdaqu. KIT Digital přesunul své sídlo v loňském roce do Prahy z Dubaje, když došlo k převzetí domácí firmy Visual Connection.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME

7/1 Goldman Sachs snížil cílovou cenu pro akcie mediální firmy na 31,4 USD z původních 33 USD. Vůči aktuální tržní ceně i přes snížení poskytuje cenový cíl více než 20% růstový potenciál. Goldman Sachs potvrdil doporučení „koupit“.

ČEZ

4/1 Podle zveřejněného plánu odstávek na letošní rok bude na začátku května odstaven druhý blok jaderné elektrárny Temelín. Odstávka by měla trvat zhruba 7 týdnů. První blok elektrárny bude odstaven rovněž, a to na osm týdnů počínaje polovinou července. Jaderná elektrárna Dukovany má v plánu 5 významnějších odstávek, ta největší je plánována u 4. bloku a měla by trvat v závěru roku 3 měsíce.

8/1 Goldman Sachs mírně navýšil cílovou cenu pro akcie energetické firmy na 1200 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. Akcie ČEZu jsou nově pokrývány i společností Fio, která stanovila úvodní doporučení na stupni „akumulovat“ s cílovou cenou 1013 Kč.

Telefónica O2 ČR

6/1 Morgan Stanley navýšil cílovou cenu pro akcie TO2 na 530 Kč z původních 525 Kč. Doporučení bylo potvrzeno na stupni „equalweight“.

New World Resources

4/1 Bank of America ve svém reportu zařadila akcie těžařské společnosti NWR mezi „top picks“. Cílová cena nebyla od poslední analýzy z listopadu upravována a byla ponechána na 875 GBP. Mezi“top picks“ zařadila BoA rovněž těžařské firmy Ferrexpo a Rio Tinto.

Co se stane - očekávané události

- 11/1 Spotřebitelské ceny

- 11/1 Nezaměstnanost

- 13/1 Maloobchodní tržby

- 14/1 Průmyslová produkce

USA

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie předvedly nejúspěšnější vstup do nového roku od roku 2006. Širší index S&P 500 posílil ve všech obchodních seancích a posílil o 2,7 %. Klasický Dow Jones si připsal 1,8 %, technologický Nasdaq 2,1 %. Optimismus na trzích byl podpořen hlavně údajem o aktivitě v průmyslu, dobrou náladu nepokazila ani mírně horší páteční data o nezaměstnanosti.

Nejlepší výkonnost předvedl finanční sektor, který posílil o téměř 6 %. Akcie Bank of America byly jedním z nejrůstovějších titulů z báze indexu DJ, když posílily o 11,5 %. Bankám pomáhal komentář od Morgan Stanley, když broker předpokládá, že ztráty z komerčních nemovitostí nebudou pro ekonomiku tak výraznou zátěží. Nejrůstovějším titulem z báze indexu DJ byly akcie Boeingu, které přidaly přes 13 %. Kromě všeobecného optimismu titul těžil z komentáře vedení, které očekává zlepšení situace v leteckém průmyslu. O téměř 10 % posílily akcie General Electric, které byly doporučeny ze strany JPMorgan. S růstem cen komodit se dařilo i těžařským společnostem. Maloobchodní prodejci reportovali lepší než očekávané prosincové tržby. Prodejce Sears vzrostl o 19 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Aktivita v průmyslu v prosinci rostla pátý měsíc v řadě a index ISM vystoupal na hodnotu 55,9 bodů, což je nejvyšší hodnota od dubna 2006.

- Podnikové objednávky v listopadu stouply o 1,1 % po revidovaném růstu o 0,8 % z října.

- Aktivita v sektoru služeb se opět dostala do fáze expanze, když příslušný index ISM vzrostl na hodnotu 50,1 bodů.

- Počet pracovních míst mimo zemědělský sektor se v prosinci v USA snížil o 85 tisíc, přičemž analytici očekávali stagnaci. Zmíněná statistika ovšem přinesla i pozitivní překvapení, neboť se zvýšil počet pracovních míst v listopadu po revizi o 4 tisíce. Počet pracovních míst v průmyslu zaznamenal v prosinci pokles o 27 tisíc, přičemž analytici očekávali propad o 35 tisíc. Míra nezaměstnanosti zůstala v souladu s očekáváním analytiků na hodnotě 10 %.

Co se stane - očekávané události

- 13/1 Béžová kniha

- 14/1 Maloobchodní tržby

- 15/1 Spotřebitelské ceny, spotřebitelská důvěra

- 15/1 Průmyslová produkce

Vývoj titulů na amerických trzích

5/1 Kraft Foods Inc. (KFT) souhlasil s prodejem obchodu s pizzou v Severní Americe, který má převzít společnost Nestlé za 3,7 mld. USD. Tento obchod s pizzou zahrnuje DiGiorno, Tombstone a dvě další společnosti. Dohromady tyto firmy generovaly 1,6 mld. tržeb v roce 2009. CEO Kraft Foods sdělila, že tento obchod je pro společnost atraktivní a navíc bude moci Kraft Foods použít tuto hotovost na nabídku za Cadbury.

6/1 Monsanto Co. (MON), největší světový producent osiva, zaznamenal v prvním kvartále čistou ztrátu ve výši 19 mil. USD (3 centy na akcii) ve srovnání se ziskem 556 mil. USD (1 USD na akcii). Čisté tržby klesly meziročně o 36 % na 1,7 mld. USD. Analytici dotázaní FactSet očekávali vyrovnání výnosů a nákladů při tržbách 2 mld. USD.

6/1 Goldman Sachs přidal společnost 3M Co. (MMM) na seznam “Americas conviction buy list“ a oznámil, že lepší než očekávané výsledky v říjnu a listopadu pravděpodobně pokračovaly i v prosinci. Analytik Terry Darling z Goldman Sachs odhaduje, že pozitivní výsledky ve čtvrtém kvartálu můžou způsobit zvýšení konsenzuálního odhadu zisku v letech 2010-11 o 6 %. Cenový cíl byl zvýšen na 105 USD z původních 100 USD a odhad zisku ve čtvrtém kvartálu na 1,24 USD z 1,22 USD; na celý rok 2010 nový odhad činí 5,3 USD oproti původním 5,15 USD.

7/1 Provozovatel obchodních domů Macy’s Inc. (M) oznámil, že prosincové tržby společnosti z obchodů otevřených minimálně jeden rok vzrostly o 1 %. Analytici očekávali nárůst o 0,8 %. Pro 4Q společnost zvýšila očekávání zisku na 1,14 – 1,18 USD na akcii. Analytici odhadují 1,13 USD.

7/1 Třetí největší stavitel domů v USA Lennar Corp. (LEN) nečekaně oznámil svůj první čtvrtletní zisk od roku 2007, když společnost využila daňové změny při účtování prodejů pozemků. Čistý zisk dosáhl 35,6 mil. USD / 0,19 USD na akcii v porovnání se ztrátou 811 mil. USD / 5,12 USD o rok předtím. Před uplatněním daňového výnosu hospodařila společnost s provozní ztrátou 285 mil. USD. Tržby meziročně poklesly o 29 % na 913,7 mil. USD.

Německo

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie v kontextu globálního optimismu posilovaly, stejně jako většina světových trhů v úvodu roku. Index DAX přidal 1,4 % a ve všech seancích zavíral nad psychologickou hranicí 6000 bodů. Nejsilnější růst zaznamenal trh v pondělí a zároveň byla v tento den zaznamenána nejvyšší závěrečná hodnota týdne. Globální kontext byl prezentován na makrodatech, když investoři více věnovali pozornost dobrým číslům z Číny a USA než domácím datům, když průmyslové objednávky i výroba samotná dopadly hůře, než se očekávalo.

Velmi dobrou výkonností se prezentovaly finanční tituly, když Commerzbank posilovala ve všech seancích a přidala přes 15 %. Deutsche Bank přidala 7,6 %. Infineon posílil o 7,8 %, když investoři pozitivně přijali záměr na zlepšení marží. Silný růst předvedly rovněž akcie K+S (15 %), když titul dostal doporučení od BoA/ML. Přes horší průmyslová data se v rámci všeobecného optimismu dařilo i společnostem jako Salzgitter (+6,2 %) a Thyssenkrupp (+6,3 %). Po zhoršeném doporučení od JPMorgan se nedařilo akciím maloobchodníka Metro (-5%).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Počet nezaměstnaných v Německu po očistění v prosinci nečekaně klesl o 3000. Očištěná míra nezaměstnanosti stagnovala na 8,1 %. Celková míra nezaměstnanosti v eurozóně za listopad vzrostla na více jak 11leté maximum, když dosáhla 10 %.

- Maloobchodní tržby v Německu v listopadu překvapivě meziměsíčně poklesly o 1,1 %. Meziročně se tržby propadly o výrazných 2,8 %. V celé eurozóně došlo rovněž k meziměsíčnímu propadu, když se hodnota snížila o 1,2 %. Meziročně byly tržby nižší o 4 %.

- Průmyslové objednávky v Německu v listopadu rostly díky slabší poptávce po vývozu pouze o 0,2 %. Za celou eurozóně jsou k dispozici zatím říjnová čísla, která poukázala na meziměsíční pokles o 2,2 %, na roční bázi byly objednávky nižší o 14,5 %. Samotná průmyslová výroba v Německu v listopadu vzrostla m/m o 0,7 %, díky nízkému tempu růstu objednávek se však v dalším měsících dá očekávat rovněž zpomalení.

- Podle konečných údajů vzrostlo HDP v eurozóně za 3Q o 4 %.

Co se stane - očekávané události

- 14/1 Spotřebitelské ceny

- 14/1 ECB – rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

Vývoj titulů na německém trhu

4/1 Podle finančního ředitele Infineon Technologies AG (IFX) Marco Schroetera má společnost v plánu co nejdříve zvýšit svoji provozní marži nad 10 %, uvedl to v rozhovoru pro deník Focus. Největší výrobce polovodičů v Evropě podle něj neplánuje v nejbližší době přesunout svoji produkci z Evropy do Asie a je dostatečně silný na to, aby přežil samostatně a nespojil své síly s nějakou další společností z oboru.

5/1 Bank of America-Merrill Lynch zvýšila doporučení pro K+S (SDF) na koupit z předchozího underperform a přidala titul na seznam akcií “Europe 1“. Broker zvýšil odhad EPS v roce 2010 o 40 % kvůli zlepšujícímu se zemědělskému trhu.

6/1 UBS snižuje svoje doporučení pro akcie Deutsche Telekomu (DTE), největší evropské telefonní společnosti, z původního „neutral“ na „sell“. Analytici se odvolávají na negativní vývoj zisku a strukturální výzvy ve východní Evropě a v USA.

7/1 Volkswagen AG (VOW3) prohlásil, že prodeje aut v Číně vzrostly minulý rok o 36,7 % na rekordních 1,4 milionů kusů, když fiskální stimuly čínské vlády podpořily poptávku v zemi.

7/1 Výrobce pneumatik Continental AG (CON) plánuje navýšit svůj kapitál o 1,1 miliard EUR formou prodeje nových akcií za účelem refinancování dluhu společnosti. Tento krok byl již odsouhlasen dozorčí radou. Společnost vydá 31 milionů nových akcií za cenu 35 EUR.

8/1 Akcie největší maloobchodní společnosti v Německu, Metro AG (MEO), obdržely snížené doporučení od J. P. Morgan Chase na "neutral" z "overweight," když broker citoval obavy ze zhoršení v zemích východní Evropy, kde společnost operuje.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024 - 20.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz