Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 14:18
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Burzu táhly finanční tituly, akcie rostly

Zpravodajství

Burzu táhly finanční tituly, akcie rostly

15.03.2010 14:33:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (8. – 12. března 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Optimismus na pražské burze vydržel i v průběhu druhého březnového týdne. Index PX posílil o slušných 2,78 % a dostal se opět na dohled hranici 1200 bodů. Trh posiloval prakticky ve všech seancích, pouze čtvrtek přinesl zápornou nulu. Tahounem růstu byly finanční tituly. Erste Bank posílila o 5 %, když v úvodu byly znát dozvuky doporučení od Goldman Sachs, v pátek pak další zvýšené doporučení od RBS.

Dobrý sentiment díky klidnější situací v Řecku pomohl i Komerční bance (+2,2 %), která překonala odpor nad hranicí 3800 Kč. O více než 8 % posílily akcie NWR a dostaly se tak nad psychologickou hranici 200 Kč. Investoři pozitivně reagovali na dohodnuté kontrakty mezi BHP Billiton a japonskými oceláři. ČEZ (+2,6 %) se po delší době dokázal dostat nad hranici 900 Kč, kde se nacházejí důležité hranice 200 denních klouzavých průměrů. O necelá 3% se v týdnu před reportem hospodářských výsledků posunuly akcie Pegasu. Nižší zájem byl o dividendové tituly Telefónica O2 (-0,6 %) a Philip Morris (-1,6 %). Tabákový výrobce obdržel v závěru týdne snížené doporučení od Erste Bank.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Míra nezaměstnanosti v měsíci únoru zaznamenala další zvýšení, a to na hodnotu 9,9 % z předchozích 9,8 %, přesto ale skončila pod tržním očekáváním 10,1 % (naše očekávání byl nárůst právě na 9,9 %). Ke konci února evidovaly úřady práce 583 tisíc lidí bez práce a 32,1 tisíc volných pracovních míst. Pozitivně vnímáme vyšší hodnotu u počtu volných pracovních míst.

- Index spotřebitelských cen za měsíc únor zůstal v meziměsíčním porovnání nezměněn. Na meziroční bázi se inflace snížila na 0,6 % z lednového čísla 0,7 %. Po vstřebání daňových změn v lednu byl v měsíci únoru růst cen přibržděn, a to především díky poklesu spotřeby domácností.

- Průmyslová výroba po růstu v prosinci o 1,8 % posílila i v lednu, a to meziročně o 5,3 %. Meziměsíčně byl zaznamenán růst po očištění o 3 %.

- Finální údaj o hrubém domácím produktu za čtvrté čtvrtletí roku 2009 přinesl výraznou revizi dat z meziročního poklesu 4,2 % na pokles 3,1 % a z mezikvartálního poklesu o 0,6 % na růst o 0,7 %. Za celý rok 2009 tak český HDP poklesl o 4,1 %. Výrazná revize byly způsobena především doplněním údajů o vliv nepřímých daní. Finální údaj na rozdíl od předchozího odhadu potvrzuje, že pozvolné oživení českého hospodářství nebylo přerušeno.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

11/3 HSBC snížila cílovou cenu pro energetickou společnost na 960 Kč z původních 1010 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stavu „neutral“.

Erste Bank

12/3 RBS zvýšila doporučení pro rakouský finanční ústav na stupeň „buy“ z předchozího „hold“. Cílová cena byla z původních 32 EUR upravena na 35 EUR.

KIT Digital

11/3 Společnost dokončila úpis nových 1,54 mil. akcií s hrubým výnosem 15 mil. USD. Čistý výnos by měl dosáhnut zhruba 14 mil. USD. Téměř 12 % z vydaných akcií získala společnost Kit Media, kterou ovládá generální ředitel KIT Digital Kaleil Isaza Tuzman.

Orco Property Group

11/3 Pařížský soud rozhodnul o prodloužení soudní ochrany pro developerskou společnost na další tři měsíce do 25.6.2010. Věřitelům by měl být na konci měsíce března představen nový restrukturalizační plán. Věřitelé budou mít měsíc na vyjádření a následně bude opět soud rozhodovat o tom, zda bude plán schválen.

New World Resources

10/3 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie NWR na 720 pencí (cca 202 Kč) z původních 570 pencí. Doporučení bylo ponecháno na stupni „neutral“.

Pegas Nonwovens

10/3 Česká spořitelna zvýšila doporučení pro výrobce netkaných textilií na „akumulovat“ z původního „držet“. Cílová cena byla zvýšena na 500 Kč z původních 350 Kč.

Philip Morris

12/3 Erste Bank zvýšila cílovou cenu pro výrobce tabákových produktů na 8600 Kč z původních 7150 Kč. Cílová cena je nadále výrazně pod tržní cenou, a tak původní doporučení „akumulovat“ bylo změněno na „prodat“.

Co se stane - očekávané události

- 15/3 Průmyslové ceny

- 16/3 Maloobchodní tržby

- 18/3 Výsledky Pegas

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie rozšířily své zisky, když index Dow Jones posílil o 0,6 % a technologický Nasdaq přidal 1,8 %. Širší index S&P 500 pokořil letošní maximální hodnoty a ve čtvrtek zavíral na nejsilnější úrovni od října 2008. Na úterý připadlo výročí jednoho roku od několikaletých minim. Ve středu to bylo naopak přesně 10 let poté, co byl index Nasdaq na svém historickém maximu a následně došlo ke splasknutí technologické bubliny. V uplynulém týdnu se dařilo hlavně finančnímu sektoru.

Tahouny byly zestátněné společnosti Citigroup (+13 %) a AIG (+22 %). Vedení Citigroup se pozitivně vyjádřilo o budoucím výhledu a trh spekuluje o prodeji státního podílu. AIG se úspěšně dohodla na prodeji dalších aktiv. V rámci transakce získala AIG podíl v MetLife, které prodala svoji divizi ALICO. Téměř o 3 % posílily akcie McDonald´s, když společnost reportovala vyšší než očekávaný růst tržeb. Dařilo se rovněž maloobchodníkům, když páteční report o tržbách potvrdil, že mrazivé počasí nemělo na spotřebu tak výrazný vliv. Home-Depot posílil o 2,8 %. O téměř 3% posílily rovněž akcie společnosti Cisco, která představila nový router. S poklesem cen komodit se příliš nedařilo těžařským společnostem. Alcoa oslabila o 1,7 %. Největší ztrátu z deseti hlavních sektorů si připsaly utility (-0,6 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Velkoobchodní zásoby v USA v lednu klesly o 0,2 %, zatímco ekonomové očekávali nárůst o 0,2 % poté, co v předchozím měsíci zásoby na skladech klesly o 1 % (před revizí -0,8 %).

- Maloobchodní tržby v USA v únoru vzrostly o 0,3 % a překvapily tak trh, když ten očekával pokles o -0,2 % poté, co data za leden byly revidovány na 0,1 % z předchozích 0,5 %. Maloobchodní tržby bez pohonných hmot a automobilů se zvýšily o 0,9 % (vs. konsensus +0,3 %).

- Spotřebitelská důvěra podle University of Michigan v USA v březnu nečekaně klesla na 72,6 bodů z předchozích 73,6. Odhadoval se růst na 74,0 bodů.

Co se stane - očekávané události

- 15/3 Průmyslová produkce

- 16/3 FED – rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

- 17/3 Index PPI

- 18/3 Index CPI

- 18/3 Předstihové ukazatele

Vývoj titulů na amerických trzích

8/3 Společnost AIG (AIG) oznámila prodej další své divize – životní pojišťovny ALICO. Kupujícím je v tomto případě pojišťovna MetLife (MET), která zaplatí celkově 15,5 miliard USD – 6,8 miliard USD v hotovosti, 8,7 miliard USD v cenných papírech. ALICO provozuje své aktivity ve více než 50 státech světa. MetLife kvůli pokrytí části transakce plánuje emisi 78,2 milionů běžných akcií. Společnost zároveň očekává, že akvizice zvýší zisk pojišťovny pro fiskální rok 2011 o 45 až 55c. Transakce by měla být dokončena do konce roku.

9/3 Hewlett-Packard (HPQ) revidoval své výsledky za fiskální 1Q, když výši zisku snížil o 3c na akcii. Čistý zisk tedy dosáhl celkově 2,25 miliard USD (původně 2,32 miliard USD), po úpravě o speciální položky na jednu akcii dosáhl výše 1,07 USD (před revizí 1,1 USD). Důvodem je soudní spor vedený proti divizi Electronic Data System, kvůli kterému společnost musela navýšit rezervní fond poté, co londýnský soud nařídil EDS uhradit 112 milionů USD jako prozatímní odškodné britské British Sky Broadcasting.

8/3 Únorové tržby McDonald´s (MCD) z restaurací otevřených minimálně 13 měsíců vzrostly o 4,8 %. Očekával se nárůst zhruba o 2,1 %. Tržby v USA vzrostly o 0,6 %, v Evropě o 5,4 %, v Asii, na Středním Východě a v Africe o 10,5 %.

9/3 Farmaceutické společnosti Merck & Co. (MRK) a Sanofi Aventis (SNY) uzavřely dohodu o spolupráci svých divizí výroby léčiv pro zvířata. Vytvoří společný podnik v poměru 50/50, který bude platit za vůbec největšího prodejce v této oblasti. Divize Merial (Sanofi) je ohodnocena na 8 mld.USD, divize Intervet (Merck) na 8,5 mld.USD. V rámci toho Merck obdrží od Sanofi Aventis 250 milionů USD, aby poměr ve společném podniku byl skutečně 50:50.

11/3 US ropná společnost Exxon Mobil Corp. (XOM) oznámila, že plánuje utratit na projekty v letošní roce 27 mld. USD. V roce 2009 přitom na kapitálové výdaje 26 mld. USD. Mezi oblastmi, kde letos plánuje Exxon zvýšit výdaje, jsou průzkum a těžba, naopak výdaje na rafinaci a marketing zůstanou oproti loňskému roku nezměněné.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie dokázaly vyjádřeno index DAX posílit o 1,2 %. Na trhu byla k vidění velmi nízká volatilita. K celkově pozitivnímu sentimentu přispěly další uklidňující komentáře politických představitelů EU ohledně situace v Řecku. Ze sentimentu těžily hlavně finanční tituly. Commerzbank přidala v týdnu 4 %, pouze o dvě desetiny méně přidaly akcie Deutsche Bank.

Dvojciferný růst zaznamenaly preferenční akcie Volkswagenu (VOW3, +10,5 %), když vedení preferuje financování transakce s Porsche prostřednictvím konvertibilních dluhopisů místo přímého vydání nových akcií. Vyšší doporučení od Morgan Stanley pomohlo akciím Metro k růstu o téměř 4 %. Největší ztrátu z báze indexu DAX si po nepříznivých výsledcích připsaly akcie K+S (-2,1 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Německá průmyslová výroba za leden meziměsíčně rostla o 0,6 % oproti předchozímu poklesu o 2,6 %. Analytici odhadovali růst o 1 %. Tuhá zima zasáhla hlavně stavební sektor.

- CPI v Německu za únor meziměsíčně rostlo o 0,4 % oproti předchozím -0,6 %, odhad činil +0,2 %. Meziročně CPI rostlo o 0,6 % ve srovnání s předchozími +0,8 %, analytici čekali +0,4 %. Harmonizovaný index HICP se meziměsíčně zvýšil o 0,4 % ve srovnání s -0,6 % a odhadem +0,2 %; meziročně rostl o 0,5 % oproti +0,8 % a očekávání +0,4 %.

Co se stane - očekávané události

- 16/3 Index ZEW

- 16/3 Spotřebitelské ceny v eurozóně

- 19/3 Index PPI

Vývoj titulů na německém trhu

8/3 Morgan Stanley zvyšuje doporučení pro Metro Ag (MEO) na „equalweight“ z předchozího „underweight“. Cenový cíl byl změněn na 39 EUR z 29 EUR.

8/3 Daimler (DAI) prodává akcie indické automobilky Tata Motors v hodnotě zhruba 429 mil. USD. Daimler nabízí 25,6 mil. akcií za cenu 737,4-761,3 rupií, což je o 4-7 % nižší cena než pondělní závěrečná. Prodávaný podíl činí 5,34 % z celé firmy.

9/3 Deutsche Post AG (DPW) oznámila, že za rok 2009 hospodařila se ziskem 644 milionů EUR, což znamená mírný nárůst oproti předchozímu období. Analytici očekávali zisk 959 milionů EUR. Společnost nyní hledá možnosti, jak pozdvihnout tradiční poštovní segment v situaci, kdy zákazníci čím dál více využívají nejrůznější elektronické produkty. Pro letošní rok očekává další nárůst zisku, počítá však s uzavřením některých ze svých 12 000 poboček.

9/3 Bavorská automobilka BMW AG oznámila, že se prodej Mini Rolls Royce a modelových řad BMW v únoru zvýšil o 14 % na 91 758 aut oproti 80 474 prodaných automobilů ve stejném období loňského roku. Prodeje za 12 měsíců k únoru taktéž zaznamenaly významný nárůst o 15,3 % na 173 911 aut. Za růstem tržeb a prodejů stojí nejvíce asijské trhy, nicméně evropské trhy, jakož i africké a americké, nezaostávaly o moc pozadu. Prodeje značek BMW vzrostly o 13,7 % na 78 248 aut a prodeje aut Mini rostly o 16 % na 13 443 jednotek.

9/3 Zisk Audi, divize luxusních aut společnosti Volkswagen (VOW3), v minulém roce klesl o 39 % poté, co počet prodaných vozů díky útlumu světové ekonomiky poprvé za posledních 14 let klesl. Čistý zisk dosáhl 1,35 miliard EUR, tržby klesly o 13 % na 29,8 miliard EUR. Audi i přes horší výsledky zopakovalo svůj cíl sesadit BMW do roku 2015 z pozice jedničky na trhu luxusních vozů. V příštích 5 letech plánuje uvedení 8 nových modelů, čímž se produktová řada rozšíří na 42 modelů.

9/3 Zajišťovna Munich Re (MUV2) reportovala výsledky za čtvrtý kvartál, v němž konsolidovaný zisk dosáhl 780 mil. EUR ve srovnání s 110 mil. EUR z předchozího roku. Hrubé pojistné meziročně rostlo o 6,9 % na 10,38 mld. EUR z 9,71 mld. EUR. Společnost v roce 2010 očekává, že konsolidovaný zisk překoná 2 mld. EUR oproti 2,56 mld. EUR z roku 2009.

9/3 E.ON (EOAN) zaznamenal meziroční nárůst upraveného EBITDA o 1 % na 13,5 mld. EUR v roce 2009. Tržby klesly o 6 % na méně než 82 mld. EUR především díky nižším cenám a prodaným objemům zemního plynu. Upravený EBIT v 2009 klesl o 2 % na 9,6 mld. EUR, zatímco Reuters očekával 9,9 mld. EUR. Společnost odhaduje růst upraveného EBIT o 3 % v roce 2010. E.ON prodává ziskové jednotky v hodnotě 10 mld. EUR s plánovaným horizontem do konce roku. Společnost ponechává dividendu 1,5 EUR.

11/3 Deutsche Lufthansa (LHA) očekává, že se její provozní zisk v tomto roce zlepší ve srovnání s minulým rokem, ačkoliv se nedávné akvizice stále negativně projevují na výsledcích. Provozní zisk meziročně klesl o 90 % na 130 mil. EUR, což překonalo očekávání 31 mil. EUR. Lufthansa očekává, že tržby tento rok porostou poté, co nyní poklesly o 10 % na 22,28 mld. EUR.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

15.04.2024 - 16.04.2024
Graf - IXIC

PXdolu-0,721 546,2714:17:33
RMdolu-1,39454,1414:13:31
DJIAstejne0,0037 735,1111:10:01
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,9017 865,2113:57:58


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz