Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 13:49
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Vítězem týdne se stal Unipetrol, burza stagnovala

Zpravodajství

Vítězem týdne se stal Unipetrol, burza stagnovala

22.03.2010 13:35:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (15. – 19. března 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza na týdenní bázi prakticky stagnovala, když index PX oslabil pouze o kosmetickou desetinu. První polovina týdne přinesla zisky, když index atakoval letošní maximální hodnoty a dostal se opět nad hranici 1200 bodů. Krátkodobé vybírání zisků a opětovná zvýšená nervozita ohledně situace v Řecku přinesla ve druhé polovině týdne pokles, nejvýraznější ztráty bylo dosaženo v pátek.

Více od hranice 10.000 Kč se vzdálily akcie Philip Morris (-3,9 %). Přes 1 % ztratily akcie Erste Bank, které však v průběhu týdne nejdříve atakovaly hodnotu 795 Kč, aby končily u 750 Kč. Podobná situace byla u Komerční banky (+1 %), která si však po prvotním zdolání hranice 4000 Kč a následném poklesu část zisků udržela. Zájem byl vidět nadále u NWR (+2 %), kurz se bezpečně držel nad hranicí 200 Kč. Největší zisk si připsal Unipetrol (+4,6 %), který se po delší době podíval nad 150 Kč. Dobré hospodářské výsledky příliš obchodování s Pegasem neoživily, titul stagnoval v blízkosti 446 Kč.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby poklesly v lednu meziročně o 5 % po prosincovém poklesu o 1,9 %. Po očistění o sezónní vlivy se jednalo o pokles o 3,6 %, po očištění vlivu počtu pracovních dní pak o 3,4 %. Meziměsíčně tržby po očištění vzrostly reálně o 0,6 %.

Vývoj titulů na domácím trhu

CME

19/3 Merrill Lynch snížila doporučení pro akcie mediální skupiny na „neutral“ z původního „byu“. Cílová cena byla snížena na 35 USD z původních 37 EUR.

ČEZ

17/3 ČEZ potvrdil zájem o koupi 50% podílu v polské energetické firmě PAK. Podíl ve výši 47 % a manažerská práva ve firmě drží polský mediální magnát Lolorz-Zak. O podíl ve firmě se uchází rovněž RPG Partners, ve které je aktivní Zdeněk Bakala. Původní spekulace o přímé účasti NWR v privatizaci byly vyvráceny. Podání nabídky potvrdila i polská konkurenční ENEA.

18/3 ČEZ zvažuje odložení projektu své plynové elektrárny v Bulharsku, pokud nebude mít zajištěny garance ohledně dodávek plynu.

KIT Digital

15/3 KIT Digital se dohodl na koupi americké společnosti Multicast Media Technologies. Kupní cena byla dohodnuta na 18 mil. USD, z čehož bude 4,9 mil. USD v hotovosti, zbytek ceny bude v nově vydaných akciích. KIT Digital zároveň převezme dlouhodobé závazky firmy ve výši přibližně 4,6 mil. USD.

Pegas Nonwovens

18/3 Výrobce netkaných textilií hospodařil v závěru roku se ztrátou 1,3 mil. EUR. Za celý rok dosáhl čistý zisk společnosti 20,8 mil. EUR, což je meziroční zlepšení o téměř 40 %. Výše čistého zisku je ovlivněna nerealizovanými kurzovými zisky plynoucími z přecenění dluhu a úrokových swapů. Na provozní úrovni zisk EBITDA za celý rok poklesl na 38,8 mil. EUR; pokles o necelá 2 % je nižší, než předpokládala prognóza společnosti. V posledním kvartále EBITDA dosáhla 8 mil. EUR. Celkové výnosy za celý rok dosáhly 123,4 mil. EUR, což je pokles o 13,5 %. V první polovině byl vidět pozitivní vliv poklesu cen vstupů a tím růst marží, druhá polovina byla naopak negativně ovlivněna růstem cen vstupů, které díky mechanismům nebyla schopna společnost plně promítnout do cen. V závěru roku dosáhly tržby výše 30,2 mil. EUR. Výsledky za 4Q na všech úrovních mírně překonaly očekávání trhu. Pro rok 2010 vedení předpokládá díky pokračujícímu růstu vstupních polymerů a vysokému konkurenčnímu prostředí pokles zisku EBITDA maximálně o 10 %.

O výsledcích zde.

Co se stane - očekávané události

- 25/3 ČNB – rozhodnutí o nastavení úrokových sazeb

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie si připsaly další růst, když index Dow Jones posílil o 1,1 %; technologický Nasdaq si připsal 0,3 %. Širší S&P 500 rostl třetí týden v řadě a dostal se v polovině týdne na nejvyšší hodnoty od září roku 2008. Konec týdne byl ve znamení mírných poklesů, když se vybíraly krátkodobé zisky a trh byl opět o něco nervóznější ohledně situace v Řecku.

Největší růst z báze Dow Jones si připsaly akcie GE (+6 %), když investoři pozitivně reagovali na výhled vedení, které počítá v roce 2011 opět s růstem dividendy. Na nejvyšší hodnoty za posledních 14 měsíců se dostaly akcie Walt-Martu (+2,7 %), když titul byl doporučen ze strany Citigroup. Své zisky z předchozích týdnů rozšířil technologický gigant Intel (3,4 %), který reportoval velmi dobré úvodní prodeje nového čipu. V kladných hodnotách zakončily týden kromě energetických akcií všechny hlavní sektory. O více než 2 % rostly telekomunikace a průmyslový sektor. Jasným poraženým týdne byly akcie Palm, které po nízkém odhadu tržeb propadly téměř o 30 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslová výroba v USA v únoru při očekávané stagnaci vzrostla o 0,1 % po předchozím růstu o 0,9 %. Využití kapacit vzrostlo z revidovaných 72,5 % (původně 72,6 %) na 72,7 % při očekávaní 72,5 %.

- FED ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0-0,25 %. Nepřišel ani se změnou rétoriky ohledně případného pohybu směrem vzhůru.

- Index výrobních cen v USA v únoru meziměsíčně klesl o 0,6 % (očekávání: -0,2 %) po předchozím růstu o 1,4 %. Meziročně index PPI vzrostl o 4,4 % (očekávání +4,9 %) po předchozím růstu o 4,6 %.

- Spotřebitelské ceny v únoru nečekaně stagnovaly, když pokles cen energií vyvážily vyšší ceny potravin a lékařské péče. V meziročním srovnání index CPI vzrostl o 2,1 %, trh čekal růst o 2,3 %.

- Index předstihových ukazatelů vzrostl jedenáctý měsíc v řadě a připsal si v únoru 0,1 %.

Co se stane - očekávané události

- 24/3 Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby

- 26/3 HDP za 4Q – konečná hodnota

- 26/3 Spotřebitelská důvěra

Vývoj titulů na amerických trzích

16/3 UBS zvyšuje doporučení pro Starbucks (SBUX) na 'buy' z 'neutral'. Zároveň zvyšuje odhady zisku firmy za fiskální rok 2010 – na 1,14 USD na akcii z předchozích 1,09 USD, pro rok 2011 pak očekává zisk 1,34 USD oproti původním 1,27 USD. Důvodem je zejm. očekávání vyšších tržeb společnosti. Rizikem podle brokera může naopak být konkurence McDonaldu, jehož některé nové produkty (café frappé) jsou nad očekávání úspěšné a mohou od Starbucks odlákat zákazníky.

16/3 Intel Corp. (INTC) prohlásil, že již zaznamenal prodej více než 100 000 kusů nového čipu Xeon 5600, který je oficiálně nabízen právě ode dneška. Xeon 5600 je prvním čipem s šestijádrovým procesorem, který Intel vyrobil. Společnost se tak pustila do boje s konkurentem Advanced Micro Device (AMD), který tento měsíc chystá uvedení čipu Magny-Cours v osmi a dvanáctijádrové verzi. Podle vyjádření Boyda Davise, šéfa marketingu Intelu, jsou však jimi nabízené čipy efektivnější a i s menším počtem jader nabízejí lepší výkon.

18/3 Výrobce sportovní obuvi Nike Inc. (NKE) reportoval výsledky za třetí kvartál. Čistý zisk rostl na 496 mil. USD (1,01 USD na akcii) oproti 244 mil. USD (50 centů na akcii) z předchozího roku. Tržby rostly meziročně o 7 % na 4,7 mld. USD. Analytici dotázaní FactSet očekávali zisk 89 centů na akcii při tržbách 4,59 mld. USD. Hrubá marže vzrostla na 46,2 % oproti 43,9 % z předchozího roku.

18/3 Firma FedEx oznámila čistý zisk na akcii za fiskální 3Q09 na 76centů/akcie. Tržby dosáhly hodnoty 8,70 mld. USD (konsensus 8,40 mld. USD). Ve 4Q se očekává EPS na 1,17-1,37 USD/akcie (konsensus 1,25). Celoroční výhled byl zvýšen na 3,6-3,8 USD/akcie.

18/3 US výrobce smartphone Palm Inc. (PALM) oznámil odhady svých tržeb, které zaostaly za očekáváním analytiků, když modely společnosti nedokázaly navázat na popularitu modelů konkurence s OS Android. Tržby v probíhajícím čtvrtletí budou méně než 150 mil. USD, zatímco analytici očekávali v průměru 300 mil. USD. Ani výsledky za 3Q FY 2010 pak investory příliš nepotěšily, když společnost oznámila již 11. kvartální ztrátu po sobě. Ztráta se přitom snížila na 18,5 mil. USD / 0,13 USD na akcii. Bez zahrnutí některých položek dosáhla ztráta 0,61 USD / akcii (vs. konsensus 0,42 USD). Tržby se meziročně zvýšily více než 3x k 350 mil. USD. Tržní podíl společnosti na US trhu se smartphony klesl na 5,7 % z předchozích 7,8 %.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Dynamika růstu německých akcií se postupně snižuje, ale i tak si index DAX dokázal připsat třetí růstový týden v řadě. Hlavní německý index přidal o 0,6 %. V první polovině týdne DAX atakoval letošní maximální hodnoty. Zlepšení maxima se nepodařilo, ale i tak DAX zavíral dvakrát nad hladinou 6000 bodů. Pečlivě sledovaná byla nadále situace v Řecku, když úvod týdne byl podpořen ukončením revize ratingu ze strany S&P, politické komentáře v závěru týdne však investory opět více zneklidnily.

Situace v úvodu týdne vyhovovala hlavně finančním ústavům, když sentiment v sektoru byl podpořen i dobrými výsledky italské UniCredit a ziskovým očekáváním od britské Lloyds. Commerzbank v této atmosféře byla schopná přidat téměř 4 %, Deutsche Bank posílila o 2,4 %. Růst o více než 4 % si připsaly akcie Siemensu, kde trh v úvodu týdne spekuloval o dalším vývoji v divizi IT. Vedení v závěru oznámilo propouštění a strukturu investic v následujícím období. Po sníženém doporučení od BHF-Bank na stupeň „sell“ postupně ztrácely akcie K+S (-3,3 %). Díky nízkým cenám elektřiny nebyl vidět zájem o E.ON (-3 %)

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ZEW ekonomického sentimentu za březen klesl na 44,5 bodů oproti předchozím 45,1 bodům, odhad byl 43,7 bodů. Index ZEW běžné podmínky rostly na -51,9 bodů oproti předchozím -54,8 bodům, analytici čekali -52 bodů.

- Finální inflace v eurozóně za únor meziměsíčně rostla o 0,3 % proti předchozím -0,8 %, trh očekával růst o 0,3 %. Meziročně inflace rostla o 0,9 % ve srovnání s předchozími +0,9 %, tržní konsenzus byl +1 %.

- Index výrobních cen v Německu v únoru meziročně klesl o 2,9 % po lednovém propadu o 3,4 %. Meziměsíčně výrobní ceny stagnovaly.

Co se stane - očekávané události

- 24/3 Index IFO

- 24/3 Index nákupních manažerů služby/průmysl

- 24/3 Průmyslové objednávky v eurozóně

Vývoj titulů na německém trhu

15/3 Bank of America Merrill Lynch snížila doporučení pro Deutsche Telekom (DTE) na underperform z neutral. Cílová cena byla snížena na 8,90 EUR z původních 9,70 EUR.

15/3 Metro AG (MEO) obdrželo od JP Morgan zvýšené doporučení na 'overweight' z 'neutral'. Důvodem je podle brokera fakt, že se situace ve východní Evropě zlepšuje. To lze pozorovat především na trhu v Polsku a v Rusku, které tvoří zhruba 50 % tržeb společnosti z této části Evropy.

16/3 Air Berlin (AB1) oznámil, že s dohodl se společností Boeing Co. (BA) na snížení objednávek letadel 787 z 25 na 15. Toto snížení je v hodnotě 1,7 mld. USD. Air Berlin tento krok zdůvodňuje změnou v tržních podmínkách. Dohoda dále prodlužuje termín dodání devíti boeingů na rok 2015 z předchozího termínu 2010-2011.

17/3 Linde (LIN), německý největší producent plynu, oznámil výsledky za čtvrtý kvartál. Čistý zisk za celý rok 2009 klesl na 591 mil. EUR oproti předchozím 717 mil. EUR. Tržby za celý rok klesly o 11,5 % na 11,2 mld. EUR. Společnost odhaduje nárůst zisku v tomto roce díky snižování nákladů a zlepšující se poptávce.

17/3 Německý maloobchodník a href="kurzy-svet/akcie-36116-metro-ag-st-o-n-frankfurt/">Metro Ag (MEO) oznámil výsledky za čtvrtý kvartál. EBIT očištěný o speciální položky meziročně klesl o 6,6 % na 1,27 mld. EUR. Analytici v průměru očekávali 1,236 mld. EUR. Čistý zisk dosáhl 361 mil. EUR oproti odhadu 627 mil. EUR.

18/3 Siemens AG oznámil, že hodlá do konce roku 2011 propustit více než 4200 zaměstnanců ve své IT jednotce. Přibližně 2000 lidí přijde o práci v Německu, převážně v hlavních lokacích - Mnichov, Paderborn a Nuremberg/Erlangen. Siemens k tomuto kroku přistupuje poté, co uvedl, že se hodlá zaměřit na nejvíce slibná odvětví. Firma plánuje investovat dodatečných 500 mil. eur do IT projektů do konce roku 2012. Tímto přístupem chce získat nové klienty a nabídnout jim ekonomičtější IT řešení ve větším měřítku.

18/3 Největší evropská pojišťovna Allianz SE (ALV) oznámila, že prodala třetinu svého podílu v čínské bance Industrial & Commercial Bank of China Ltd. přibližně za 400 mil. EUR. Banka již v minulém roce realizovala část investice v ICBC, když poté, co vypršelo moratorium na prodej akcií, prodala polovinu svého podílu za 658 mil. EUR. Allianz kromě podílu v ICBC v posledních měsících snížila i svůj podíl v Commerzbank ze 13,8 % na 10,3 % a realizovala výnos 120 mil. EUR.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,011 550,5513:46:45
RMstejne0,00457,8213:47:19
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,6417 724,1313:28:41


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz