Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Středa 24.4.2024 23:22
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Týdenní report: Růst v čele s raketou jménem NWR

Zpravodajství

Týdenní report: Růst v čele s raketou jménem NWR

19.04.2010 15:40:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (12. – 16. dubna 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza zažila velice úspěšný týden. Index PX posílil téměř o 5 %. Čtyři růstové seance poslaly index nad hranici 1300 bodů. Páteční částečné vybírání zisků poslalo index sice zpět pod tuto hodnotu, pražská burza však svým výsledkem výrazně překonala okolní i západní burzy. Hlavní událostí týdne bylo zveřejnění prodejních cen ze stran NWR, které výrazným způsobem předčily očekávání celého trhu. Titul se v první fázi skokově posunul z 230 Kč na 260 Kč, následně až na 275 Kč a první den po oznámení posílil o více než 20 %. Následující den se kurz dostal až nad hranici 300 Kč, kam ho vyhnalo zavírání krátkých pozic. Vybírání krátkodobých zisků poslalo titul zpět pod tuto metu, ale i tak růst je o 25 % impozantní.

Navyšování kapitálu pro firmy spřízněné s vedením pokračuje u Orca a titulu to paradoxně pomohlo přes hranici 200 Kč (+7,5 %). Živo bylo nadále i v bankovním sektoru. Komerční banka před dividendou úspěšně pokořila hranici 4000 Kč a dostala se průběhu obchodování i nad 4200 Kč. Týden končila lehce pod touto úrovní se ziskem 6,2 %. O více než 5 % posílila i Erste Bank. V kontextu vývoje na primárním trhu v USA posílily bez výraznějších zpráv akcie CME o více než 17 %. V dynamické týdnu nebyly klasicky tak výrazně poptávány defenzivnější tituly. Telefónica O2 stagnovala u 440 Kč (+0,3 %), Philip Morris oslabil o 0,2 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se k datu 30.6.2010 vzdá svého mandátu. Guvernérovi mělo skončit období v únoru 2011, ale díky konci dalších mandátů jednotlivých členů chtěl zkrátit období nejistoty spojené s obměnou.

- Členka bankovní rady ČNB Eva Zamrazilová řekla, že je prozatím spokojená s nastavením sazeb. Zamrazilová dodala, že nevidí potřebu, aby ČNB použila dodatečná opatření proti sílící koruně.

Vývoj titulů na domácím trhu

Erste Bank

14/4 S odvoláním na představitele rakouské centrální banky informovala agentura APA o tom, že rakouské banky mají vůči Řecku expozici ve výši 5 mld. EUR. Podíl Erste Bank na této částce by měl dosahovat zhruba 20 %.

New World Resources

14/4 NWR se dohodla od dubna na navýšení cen koksovatelného uhlí v průměru na 163 EUR za tunu, což je oproti prvnímu kvartálu nárůst o 58 %, oproti cenám z loňského roku se jedná o růst o 8 7%. Kontrakty byly uzavřeny pro japonský fiskální rok a období končí v březnu 2011. Smlouva na roční bázi se týká zhruba 80 % produkce uhlí, zbývající část se bude dohadovat kvartálně. Celková produkce by se měla zvýšit na 11,5 mil. tun uhlí. Pro druhý kvartál se u koksu podařilo vyjednat cenu 255 EUR za tunu (růst o 31 % oproti 1Q 2010). K mírnému zvýšení na 65 EUR za tunu došlo i u energetického uhlí.

15/4 Po vyšších než očekávaných prodejních cenách přišla řada zvýšených cílových cen: Erste Group zvýšila cíl na 306 Kč, doporučení "držet", Citigroup na 9,95 libry, doporučení "držet", ING na 13,90 liber, doporučení "koupit", Credit Suisse na 12 liber, doporučení "outperform", Deutsche Bank na 10,97, doporučení "buy".

Orco Property Group

12/4 Orco vydalo dalších 1,42 mil. nových akcií společnostem Skandia Investissements, Neptune Invest a Lansdowne Capital. Prodejní cena byla dohodnuta na 5 EUR. Akcie byly vydány bez prospektu a do jeho vydání nebudou moci být obchodovány na trhu.

15/4 Orco uskutečnilo třetí privátní úpis během krátkého období. 600 tis. nových akcií bylo za cenu 5 EUR prodáno společnostem Hillgrove Investments a Finplat.

15/4 Menšinový akcionář Millenius Investment uvedl, že pořádal lucemburský soud o anulování úpisů nových akcií, které společnost učinila v posledních dnech.

Unipetrol

14/4 Unipetrol dokončil již dříve avizovaný prodej společnosti Celio, která se zabývá odpadovým hospodářstvím. Unipetrol společně s Unipetrol RPA prodaly dohromady podíl ve výši 51,06 % akcií za celkovou kupní cenu 78,3 mil. Kč.

Co se stane - očekávané události

- 20/4 KB – bez nároku na dividendu na BCPP

- 23/4 KB – bez nároku na dividendu na RMS

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Obchodování na Wall Street se v minulém týdnu neslo převážně v duchu zahájení výsledkové sezóny, kterou tradičně odstartovala Alcoa. Ta sice příliš investory nepotěšila, přesto byla nálada investorů na trhu nadále pozitivní, když ji podpořily zejména další zveřejňované výsledky společností, jako byl technologický gigant Intel nebo banka J. P. Morgan, které tak podtrhly pokračující oživení US, potažmo globální ekonomiky. Zveřejňovaná makrodata tento trend víceméně podpořila, když za zmínku stojí zejména lepší maloobchodní tržby. Indexu S&P 500 se díky této náladě na trzích podařilo překonat psychologickou hranici 1 200 b. a index DJIA zamířil až k hranici 11 150 b.

Ve druhé polovině týdne však byla naznačena možná „Achillova pata“ této výsledkové sezóny, kterou by mohla být vysoká očekávání investorů u zveřejňovaných výsledků. Navzdory lepším výsledkům technologických gigantů AMD a Google zareagovali investoři vybíráním zisků a otestovali tak sílu nově dosažených 19měsíční maxim, která poslala indexy na úrovně před pádem Lehman Brothers. Nejvolatilnější obchodování si však Wall Street nechal na konec týdne. Páteční obchodování nejprve odstartovaly výsledky Bank of America a General Electric, prvotní pozitivní ohlas ze zveřejněných dat ale postupně vyprchal a po překvapivém oznámení US komise pro cenné papíry o žalobě na investiční banku Goldman Sachs se indexy ponořily do červených čísel. Samotná GS si během pátečního obchodování odepsala téměř 13 % a stáhla s sebou celý finanční sektor (-3,5 %). Zvýšené obavy z dopadu vyšetřování tedy investoři využili k realizaci zisků z předchozích růstů a hlavní indexy odepsaly přes 1 %. Index S&P 500 se tak dostal opět pod úroveň 1 200b. Ze sektorů se podařilo skončit pouze technologiím (INTC +6 %), průmyslovým společnostem a retailovému sektoru se zbytným zbožím, který si od začátku roku připsal již více než 15 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index spotřebitelských cen v USA vzrostl v březnu při meziročním srovnání o 1,1 %, což bylo v souladu s očekáváním analytiků poté, co se v únoru zvýšil o 1,3 %. Ovšem při meziměsíčním srovnání došlo v březnu opět ke zvýšení spotřebitelských cen v USA o 0,1 %, což bylo v souladu s očekáváním analytiků, přičemž jádrová inflace (bez potravin a energií) stagnovala.

Co se stane - očekávané události

- 19/4 Index předstihových ukazatelů (Březen)

- 22/4 Index výrobních cen (Březen)

- 22/4 Prodeje existujících domů (Březen)

- 23/4 Objednávky zboží dl. spotřeby (Březen)

- 23/4 Prodeje existujících domů (Březen)

Vývoj titulů na amerických trzích

12/4 Alcoa (AA) ztratila v prvním kvartálu 201 mil. USD (20 centů na akcii) oproti předchozím 497 mil. USD (61 centů na akcii). Zisk bez restrukturalizačních nákladů z pokračujících operací byl 10 centů na akcii, což odpovídá konsenzuálnímu odhadu. Tržby vzrostly na 4,89 mld. USD z předchozích 4,15 mld. USD, odhad byl 5,24 mld. USD.

13/4 Intel Corp. (INTC) v prvním kvartálu dosáhl čistého zisku 43 centů na akcii oproti předchozím 11 centům. Tržby rostly na 10,3 mld. USD ze 7,145 mld. USD. Očekáván byl podle Reuters zisk 38 centů a tržby 9,841 mld. USD.

14/4 JP Morgan oznámil za 1Q 2010 zisk na akcii 74 centů při konsensu 64c/akcie, tržby dosáhly hodnoty 27,671 mld. USD při konsensusu 25,923 mld. USD.

15/4 US letecká společnost Continental Airlines Inc. (CAL) oznámila, že jedná s mateřskou společností United Airlines, UAL Corp. (UAUA) o možném sloučení obou aerolinek, čímž by vznikl největší letecký přepravce na světě. Jednání jsou podle zdroje blízkého vyjednávání předběžná.

15/4 Největší světový internetový vyhledávač Google Inc. (GOOG) oznámil výsledky za 1Q. Zisk meziročně vzrostl o 37 % na 1,96 mld. USD / 6,06 USD na akcii. Bez zahrnutí některých nákladů dosáhl zisk 6,76 USD (vs. konsensus 6,62 USD). Bez zahrnutí tržeb určeným partnerským stránkám dosáhly tržby 5,06 mld. USD (vs. konsensus 4,95 mld. USD).

16/4 Bank of America za 1Q10 hospodařila se ziskem 28c/akcie při konsensusu 10c/akcie. Firma má ponechány rezervy na špatné úvěry v hodnotě 9,8 mld. USD.

16/4 General Electric zveřejnila výsledky za 1Q roku 2010, které byly nad očekávání analytiků. Zisk na akcii za 1Q10 dosáhl 21c/akcie při konsensu 16c/akcie. Tržby dosáhly hodnoty 36,61 mld. USD při očekávání 36,98 mld. USD.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé, potažmo evropské akcie nedokázaly během minulého týdne využít pozitivní zprávy ohledně dohody o finanční pomoci Řecku a slušné zahájení US výsledkové sezóny a celkově oslabily. Německá burza díky tomu přerušila šestitýdenní růst v řadě, který poslal indexy na maxima ze září 2008, když negativní vývoj ovlivnilo páteční obchodování. Trh tak reagoval na zprávu ze zámoří o obvinění banky Goldman Sachs ze zatajování informací při prodeji produktu navázaného na deriváty CDO. DAX si díky tomu připsal nejhorší jednodenní výkonnost od letošního února. S finančním sektorem v USA „se svezla“ i Deutsche Bank, která díky pátečnímu obchodování (-7,3 %) umazala předchozí zisky a celkově zavřela o 3,6 % níže.

Nedařilo se ani akciím letecké společnosti Deutsche Lufthansa, které oslabily o téměř 2,5 % poté, co sopečný prach z islandské sopky, který se přesunul nad Evropu, ochromil leteckou přepravu na kontinentu. Na opačné straně zájmu se naopak nacházely akcie výrobců automobilů, když pozitivní zprávy ze sektoru pomohly nejvíce akciím Daimler (3,3 %) a Volkswagen (+3,2 %). V průběhu týdne rovněž opět vystoupala hodnota CDS (pojištění) na řecké dluhopisy a výnosy z těchto dluhopisů vyletěly až k 7,8 %, když se objevily obavy ohledně mechanismu v případě žádosti Řecka na čerpání půjčky. Index DAX si odepsal -1,1 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Eurozóna se dohodla na finanční pomoci Řecku ve výši 30 mld. EUR v půjčkách s tím, že se očekává dalších 10 mld. EUR od MMF. Německo by mělo do záchranného balíčku pro Řecko dodat 8,4 miliard EUR, což představuje zhruba 28 % celkové pomoci od EU. Financování proběhne prostřednictvím vládou garantovaných půjček od státem vlastněné KfW Bank.

- Průmyslová výroba ve státech Evropské unie používající společnou měnu euro vrostla o 0,9 % m/m a +4,1% y/y za měsíc únor při konsensu +0,1% m/m a +2,8% y/y. Lednová průmyslová výroba byla revidována na +1,6 % m/m a +1,0 % y/y.

- Index spotřebitelských cen v eurozóně v březnu naplnil očekávání ekonomů, když vzrostl o 0,9 % z předchozích 0,3 %. Na meziroční bázi se zvýšila inflace o 1,4 % (vs. konsensus +1,5 %).

Co se stane - očekávané události

- 20/4 Index průmyslových cen (Březen)

- 20/4 Index ZEW ekonomického sentimentu (Duben)

- 22/4 Index nákupních manažerů ve službách (Duben)

- 23/4 Index IFO podnikatelské nálady (Duben)

Vývoj titulů na německém trhu

12/4 Německá, státem vlastněná banka KfW Group upozorňuje na nebezpečí nízké nabídky úvěrů pro německé společnosti. Výjimečně slabý objem poskytnutých úvěrů v posledním čtvrtletí loňského roku naznačuje, že nabídka úvěrů je značně limitována nedostatečnou kapitálovou vybaveností německých bank. Nízký objem úvěrů tak již podle KfW nelze svádět pouze na klesající podnikové investice. Banka v současné době spolupracuje s německou vládou na možnostech podpory růstu úvěrů tak, aby se předešlo další úvěrové krizi.

12/4 Německá automobilka BMW AG (BMW) za 1Q letošního roku zaznamenala meziroční nárůst počtu prodaných aut o 13,8 % na 315 614 kusů. V březnu prodeje vzrostly o 12,1 %. V právě probíhajícím roce společnost počítá se zdravým růstem do 10 % tak, aby počet prodaných vozů přesáhl 1,3 milionů.

14/4 Německý výrobce aut Daimler (DAI) potvrdil svůj odhad na rok 2010. Daimler očekává EBIT z pokračujících operací na úrovni 2,3 mld. EUR. Tržby by měly tento rok růst, avšak nedosáhnou úrovní z roku 2008.

14/4 Merrill Lynch – Bank of America snižuje doporučení pro Siemens (SIE) na "neutral" z předchozího "koupit".

16/4 Prodeje vozů německého výrobce automobilů Volkswagen (VOW3) za 1Q10 vzrostly o 25 procent na 1,73 milionu.

16/4 Akcie druhého největšího výrobce autosoučástek v Evropě Continental AG (CON) obdržely nové doporučení od UBS, která zahájila pokrývání titulu ratingem "buy."

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín
25.04.2024Liberec
25.04.2024Ostrava
29.04.2024Olomouc


Zajímavé vzestupy

NLOK510,00+3,24
NOKIA84,55+2,55
ATS499,80+2,38
DBK389,00+1,32
RBI464,50+0,98

Zajímavé poklesy

COLHO130,00-7,14
PILLE181,00-4,74
GEVOR252,00-2,33
EFORU171,00-2,29
PEN44,65-2,08

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,11
HUFnahoru6,417+0,04
JPYnahoru15,239+0,35
PLNnahoru5,845+0,15
USDnahoru23,616+0,23

demo-e-broker

Indexy

24.04.2024
Graf - DAX

PXdolu-0,081 563,5716:15:21
RMnahoru+0,08467,0216:55:48
DJIAdolu-0,1138 460,9222:15:47
NASDAQnahoru+0,0815 709,2422:00:24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,2718 088,7017:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz