Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 25.4.2024 7:58
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Co týden dal: Horská dráha na akciových trzích

Zpravodajství

Co týden dal: Horská dráha na akciových trzích

31.05.2010 16:02:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (24. – 28. května 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Index PX, 21.týden

Komentář k vývoji indexu

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala. Při úterním obchodování se index propadl o více než 5 %, dostal se pod úroveň 1100 bodů a byl na nejnižších hodnotách od srpna loňského roku (vývoj PX v grafu zde). Výrazný prodejní tlak souvisel s opětovnou nervozitou na globálních trzích, když ve Španělsku řešili problémy menších finančních ústavů a na korejském poloostrově hrozilo vyhrocení konfliktu. Komerční banka se dostala při výprodejích až na 3250 Kč, aby následně posílila zpět na 3610 Kč (+7,7 %). Velký výkyvy byly k vidění i u akcií NWR, které se z hranice 206 Kč zvedly až na 230 Kč (+9 %).

Impuls ke zlepšení nálady přišel opět ze zahraničí, když Čína po předchozích spekulacích ohledně oslabení investiční aktivity v instrumentech denominovaných v EUR naopak potvrdila, že Evropa pro ni zůstává nejdůležitějším trhem. Absolutním vítězem se staly akcie mediální skupiny CME, které posílily o 17 %. Růst souvisel s předražením titulu v rámci skupiny indexů MSCI. Telefónica se příliš neúčastnila poklesů v úvodu týdne, stejně tak se jí vyhnuly následné nákupy po zlepšení situace ve druhé polovině týdne a titul ztratil téměř 1 %. Nižší volatilita byla k vidění rovněž u akcií ČEZu (+0,5 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Podle nové prognózy OECD vzroste HDP v ČR v letošním roce o 2 %, v příštím roce bude růst akcelerovat na 3 %. Oproti poslední prognóze z loňského listopadu byl údaj pro rok 2011 vylepšen o 0,2 %, pro letošní rok zůstala hodnota nezměněna.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

26/5 Ministr financí Eduard Janota připustil, že si dokáže představit navýšení navrhované dividendy u ČEZu o jednu až dvě koruny.

27/5 Podle obchodního ředitele Alana Svobody může ČEZ díky úsporám v nákladech, vyšší výrobě z jádra a ziskům ze zahraničních aktivit zopakovat rekordní jádrový zisk již v roce 2011. V roce 2009 dosáhl zisk na úrovni EBITDA 91,1 mld. Kč, pro letošní rok firma očekává pokles na 88,7 mld. Kč. Na rok 2012 má firma prodanou zhruba čtvrtinu produkce a aktuálně odhaduje další růst cen.

ECM

28/5 Valná hromada držitelů dluhopisů developerské skupiny ECM nerozhodla o předčasném splacení dluhopisů. Předčasné splacení mohlo být požadováno díky porušení podmínky o poměru celkového finančního dluhu k aktivům společnosti. Držitelé dluhopisů se s vedením společnosti dohodli na pokračování činnosti a společném vypracování restrukturalizačního plánu.

Philip Morris

24/5 Tabáková společnost Philips Morris oproti svým předchozím zvyklostem zveřejnila mezitímní zprávu o vývoji hospodaření v prvním kvartálu. Tržby bez zohlednění spotřební daně a DPH meziročně vzrostly o 6,1 % na 2,5 mld. Kč. Za růstem tržeb stojí zejména vyšší objem prodejů, nižší podíl levnějších značek a dobré exportní výsledky.

Telefónica O2 ČR

26/5 Švýcarská investiční banka UBS začala nově pokrývat akcie telekomunikační společnosti. Úvodní doporučení bylo nastaveno na stupeň „neutral“ a cílová cena na 430 Kč.

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, 21.týden

Komentář k vývoji indexu

Zámořské akciové indexy zastavily klesající trend z předchozího týdne a díky pozitivním makrodatům a uklidnění, které přišlo z Číny, si připsaly mírné zisky. To však nezabránilo tomu, aby si US akcie v květnu připsaly nejhorší výkonnost od loňského února. Hlavní indexy odepsaly okolo 8 %. Index DJIA se v průběhu týdne dostal až pod hranici 10 000b. díky přetrvávajícím obavám z fiskálních problémů v Evropě, které by mohly oddálit nebo zpomalit rychlost oživení globálních ekonomik (vývoj indexu v grafu zde). Vzpruhou ve druhé polovině týdne však bylo vyjádření Číny, která oznámila, že nehodlá redukovat své investice do evropských dluhopisů a nadále vidí region jako jeden z klíčových pro své investice. Dementovala tak předchozí zprávu deníku FT, který přišel s tím, že Čína má opačné plány.

Investorům se do žil vlila částečně důvěra, což bylo vidět na vývoji US dolaru, který odepsal část svých zisků a pomohl výše zejména komoditám. Čínské uklidnění tak přineslo během čtvrtečního obchodování na Wall Street nejrůstovější seanci za posledních 10 měsíců a vrátilo týdenní výkonnost indexů do zelených čísel. Páteční obchodování sice v úvodu naznačovalo, že by si indexy své těžce nabité zisky mohly udržet, nakonec se jim to ale podařilo jen částečně, když trhy v oslabily v reakci na snížení ratingu Španělska od agentury Fitch. Ze sektorů se nejvíce dařilo maloobchodnímu a těžebnímu sektoru. Výše zamířily technologie povzbuzené očekáváním vyšší poptávky po počítačích v letošním roce, tažené zejména korporátními výdaji. Společnost Apple se během týdne stala technologickou jedničkou s největší tržní kapitalizací a předstihla tak Microsoft. Akcie Sprint Nextel posílily o více než 16 % po vyšším doporučení od GS.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Ceny domů v USA za březen meziměsíčně vzrostly o 0,3 % ve srovnání s předchozím poklesem o 0,2 %. Meziročně ceny klesly o 2,2 % oproti předchozím -3,4 %.

- Spotřebitelská důvěra za květen rostla na 63,3 bodů oproti předchozím revidovaným 57,7 bodům (původně 57,9 bodů), když analytici očekávali 59 bodů.

- Dubnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA trhy příjemně překvapily, když meziměsíčně vzrostly o 2,9 % oproti očekávanému růstu o 1,3 %.

/ Revidovaný hrubý domácí produkt v USA vzrostl v prvním kvartálu anualizovaně (přepočteno na roční bázi) o 3 %, což bylo mírně pod odhady analytiků, kteří počítali s růstem ve výši 3,4 %, navíc v posledním kvartálu minulého roku vzrostlo tamní hospodářství o 5,6 %.

Co se stane - očekávané události

- 1/6 ISM ve výrobě (Květen)

- 2/6 Prodeje automobilů v USA (Květen)

- 3/6 Produktivita mimo zemědělství (1QF)

- 4/6 Změna pracovních míst mimo zemědělství (Květen)

- 4/6 Míra nezaměstnanosti (Květen)

Vývoj titulů na amerických trzích

24/5 Morgan Stanley dnes zvýšil cílovou cenu pro akcie Apple Inc. (AAPL) na 310 USD. Akcie doporučuje k nákupu a zařazuje je do svého "best ideas" listu.

26/5 Toll Brothers Inc. (TOL), americký stavitel luxusních odmů, snížil svou ztrátu v druhém kvartálu na 40,4 mil. USD (24 centů na akcii) oproti předchozím 83,2 mil. USD (52 centů na akcii). Tržby klesly meziročně o 22 % na 311,3 mil. USD.

27/5 Monsanto (MON) ve svém novém výhledu očekává letošní zisk po očištění ve výši 2,40-2,60 USD, což je výrazně pod konsensuálním odhadem trhu (3,09 USD).

27/5 Yahoo Inc. (YHOO) zvýšilo své finanční cíle především díky očekávání, že internetová společnost přiláká více reklamních inzerentů, a také díky předpokládaným úsporám z chystané spolupráce s Microsoftem. Yahoo nyní očekává do roku 2013 dosažení provozní marže na úrovni 18 až 24 % (původní výhled: 15-20 %).

28/5 BofA / Merrill Lynch zvýšila svojí cílovou cenu pro akcie výrobce počítačů a telefonů Apple Inc. (AAPL) na 325 USD z předchozích 300 USD a ponechala doporučení na "buy". Broker se domnívá, že pro telefon iPhone existuje několik růstových katalyzátorů, včetně síly distribuce skrz AT&T, a to také na mezinárodní scéně. Produkce v Asii pak zůstávají stabilní. BofA zároveň zvýšila odhad prodejů nového tabletu iPad ve světle lepších než očekávaných prodejů.

28/5 Největší energetická společnost v Evropě Royal Dutch Shell Plc (RDS.A) se dohodla na koupi soukromé společnosti East Resources Inc. za 4,7 mld. USD v hotovosti. Díky tomu získá přístup k zásobám zemního plynu v USA.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX, 21.týden

Komentář k vývoji indexu

Německý index DAX si v minulém týdnu připsal růst o 2 % díky lepšící se náladě zejména ve druhé polovině týdne (vývoj v grafu zde). Přitom úvod týdne nezastihl evropské trhy v té nejlepší kondici poté, co investory opět zasáhla negativní nálada, když během víkendu ohlásila bankrot španělská banka CajaSur, které musela hodit záchranné lano španělská vláda. To vytvořilo tlak zejména na finanční tituly a euro, které díky tomu kleslo na svá 4letá minima vůči US dolaru. Nejistotu na kapitálových trzích reflektoval i nárůst úrokové sazby, za kterou si mezi sebou půjčují banky, když 3M LIBOR se vyšplhal až nad 0,5 %, což bylo nejvíce od července 2009. Rostoucí nervozitu reflektovalo i oznámení ředitele frankfurtské burzy o vyhlášení stavu akciové burzy na tzv. „Fast Market“, který reflektuje trh s vysokou volatilitou doprovázenou nárůstem objemů.

Index DAX během týdne oslabil až k hranici 5 650b., tažen dolů i zprávou deníku FT, že Čína plánuje redukovat své pozice v Evropě. Čína však tuto zprávu rychle dementovala, což na trhy přineslo aspoň na chvíli uklidnění, pomohlo euru odrazit se zpět k úrovním okolo 1,24 USD / EUR a vedlo k tomu, že investoři opět našli apetit k riziku a vrátili se dočasně k přeprodaným akciím. Hlavním akciovým indexům se díky této rally podařilo zakončit týden v kladných hodnotách. V rámci DAXu se nejvíce dařilo akciím největšího výrobce dialýzy na světě Fresenius Medical (+6,4 %). V růstu se dařilo i automobilkám po pozitivních zprávách v sektoru, konkrétně Volkswagenu (+6,3 %), MANu (+6 %) a BMW (+4,6 %). Největší pokles si připsaly Deutsche Boerse (-3,9 %), Commerzbank (-3,1 %) a výrobce polovodičů Infineon (-2,8 %). Evropské akcie včetně německých tak zakončily týden na pozitivní notě, když na páteční snížení ratingu pro Španělsko od Fitch již indexy nestačily zareagovat.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Spotřebitelský sentiment Gfk v Německu za červen klesl na 3,5 z předchozích 3,8. Analytici odhadovali 3,6.

- Agentura Fitch Ratings snížila Španělsku díky jeho fiskálním problémům rating na AA+ z dosavadního AAA. Výhled zůstává na stupni "stabilní". Španělsko si přitom drželo nejvyšší rating od roku 2003. Agentura Fitch tak následuje S&P, která snížila zemi rating již na konci dubna.

Co se stane - očekávané události

- 1/6 Míra nezaměstnanosti (Květen)

Vývoj titulů na německém trhu

25/5 Německý Volkswagen (VOW, VOW3) oznámil, že převezme 90,1 % v Italdesign Giugiaro SpA. Akcie nabude italská dceřiná společnost Audi - Lamborghini Holding SpA. Rodina Giugiaro si ponechá zbytek akcií. Giugiaro je průmyslová designérská společnost s ročními tržbami 100 mil. EUR a má 800 zaměstnanců.

25/5 J.P.Morgan snižuje doporučení pro akcie Infineonu (IFX), druhého největšího výrobce polovodičů v Evropě, z původního „overweight“ na „neutral“.

26/5 Společné podniky Volkswagenu (VOW3) a PSA Peugeot Citroenu v Číně budou podle Nomury profitovat ze slabého eura, které zlevní dovozy součástek z Evropy.

26/5 JPMorgan zvýšil doporučení pro Deutsche Telekom (DTE) na "overweight". Cenový cíl je 11 EUR.

27/5 Citigroup snížil doporučení pro Linde (LIN) na "držet" z "koupit". Cenový cíl byl snížen na 90 EUR z předchozích 105 EUR.

28/5 Druhý největší výrobce luxusních vozů na světě Daimler AG (DAI) oznámil, že provozní zisk jeho divize Mercedes-Benz ve 2Q vzroste díky nárůstu poptávky. EBIT divize by měl přesáhnout 806 mil. EUR reportovaných za 1Q. Provozní zisk by se pak měl pohybovat na horním konci předpovědi společnosti 2,5 – 3 mld. EUR. Daimler uvedl, že výroba Mercedes-Benz přesáhne ve 2Q 300 tis. vozů a přiblíží se objemům dosaženým před vypuknutím globální finanční krize.

28/5 Největší inženýrská společnost v Evropě Siemens AG (SIE) plánuje investovat kolem 3 mld. EUR do emerging trhů Brazílie, Číny, Rusku a Indie (známé pod zkratkou BRIC) během následujících 3 let. Investice by měly umožnit vyrábět technologie určené k rychlému představení na trzích.

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

25.04.2024Liberec
25.04.2024Ostrava
29.04.2024Olomouc
13.05.2024Praha
13.05.2024Brno


Zajímavé vzestupy

NLOK510,00+3,24
NOKIA84,55+2,55
ATS499,80+2,38
DBK389,00+1,32
RBI464,50+0,98

Zajímavé poklesy

COLHO130,00-7,14
PILLE181,00-4,74
GEVOR252,00-2,33
EFORU171,00-2,29
PEN44,65-2,08

Kurzovní lístek

EURnahoru25,235+0,11
HUFnahoru6,417+0,04
JPYnahoru15,239+0,35
PLNnahoru5,845+0,15
USDnahoru23,616+0,23

demo-e-broker

Indexy

24.04.2024 - 25.04.2024
Graf - IXIC

PXdolu-0,081 563,5724.04.24
RMnahoru+0,08467,0224.04.24
DJIAdolu-0,1138 460,9224.04.24
NASDAQnahoru+0,1015 712,7525.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,2718 088,7024.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz