Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 17:10
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Špatné zprávy nechodí po horách, ale po burzách...

Zpravodajství

Špatné zprávy nechodí po horách, ale po burzách...

07.06.2010 16:57:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (31. května – 4. června 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Pražská burza prakticky přesně umazala zisk z předchozího týdne - tentokrát naopak ztratila 2,95 %. Až do pátečního obchodování to na výraznější pokles nevypadalo, ve čtvrtek si pražská burza připsala dokonce více než 2% růst a držela se od začátku týdne v kladných hodnotách. Celkový ráz týdne se změnil s páteční seancí, v rámci které index PX oslabil o 4 %. Jednoznačným poraženým se staly akcie Erste Bank, které na týdenní bázi oslabily o 11,5 % a téměř celou ztrátu nabraly právě při páteční seanci.

Výrazný pokles souvisel se situací v Maďarsku, kde má banka své aktivity. Po vyjádřeních vládních představitelů ohledně problémů v zemi došlo k výraznému oslabení forintu a tamní akciový trh výrazným způsobem ztrácel. Ve výrazném kontrastu se obchodovaly akcie Komerční banky, které na týdenní bázi posílily o 1,4 %. Titulu pomohlo v průběhu týdne doporučení od ING a jejich přesvědčení o lepší kvalitě aktivit oproti konkurenci. Proti trhu šly rovněž akcie ČEZu. Titul přidal 2,1 % a v průběhu týdne se obchodoval opět nad hranicí 900 Kč. Páteční pokles však cenu stačil opět pod tuto psychologickou hranici. Telefónica O2 ztratila 0,5 %, když v úvodu týdne negativně působilo doporučení od Goldman Sachs. Po zveřejnění ziskového hospodaření v úvodu roku se dařilo akciím AAA Auto (+4,6 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Ratingová agentu Fitch vylepšila výhled pro změnu hodnocení závazků ČR na pozitivní z předchozích stabilní. Podle agentury výsledky voleb dávají naději na rychlejší konsolidaci veřejných financí. Rating dlouhodobých závazků v domácí měně byl potvrzen na stupni „AA-", rating pro závazky v zahraničních měnách na stupni „A+“.

- Podle víceguvernéra ČNB Miroslava Singera nenastala od posledního měnového zasedání žádná událost, která by přinesla důvod ke změně úrokových sazeb. Singer uvedl, že sazby jsou bezprecedentně nízko a je čím dál těžší je snižovat.

Vývoj titulů na domácím trhu

AAA Auto

31/5 Prodejce ojetých automobilů AAA Auto vykázal čistý zisk z pokračujících činností ve výši 0,9 mil EUR, což je meziroční nárůst o 26 %. Celkové tržby vzrostly mírně na 39,2 mil. EUR. Konsolidovaný výsledek včetně ztráty z ukončených provozů dosáhl ztráty ve výši 0,49 mil. EUR. Firma se nadále zaměřuje převážně na rozvoj aktivit v ČR a na Slovensku.

ČEZ

1/6 Energetická firma ČEZ se bude účastnit výběrového řízení na privatizaci polské energetické firmy Energa. O privatizaci 83% podílu se uchází celkem 8 firem, včetně polské PGE nebo nejbohatšího polského občana Jana Kulczyka. Podle Alana Svobody firma monitoruje i další příležitosti na polském trhu. Příležitostí by mohl být prodej firmy Tauron.

3/6 ČEZ začal kromě elektrické energie nabízet domácnostem i plyn. Pro velkoodběratele ČEZ dodávky plynu zahájil již v minulosti. ČEZ zahájil akviziční kampaň, v rámci níž chce přilákat zákazníky konkurence na nižší ceny.

4/6 Analytici Morgan Stanley zvýšili cílovou cenu pro akcie ČEZu na 930 Kč z původních 920 Kč. Doporučení zůstalo na stupni „equalweight“.

Komerční banka

3/6 ING zvýšila doporučení pro akcie Komerční banky na „koupit“ z původních „držet“. Cílová cena byla posunuta na 4.300 Kč z původních 4.100 Kč. ING očekává rychlejší pokles nákladů rizika než u konkurenčních ústavů.

Telefónica O2 ČR

31/5 Goldman Sachs snížil 12-timěsíční cílovou cenu pro akcie telekomunikační firmy na 340 Kč z původních 370 Kč. Goldman potvrdil své předchozí doporučení na stupni „prodat“.

Aktuální doporučení na tituly zde.

Co se stane - očekávané události

- 7/6 Maloobchodní tržby

- 9/6 HDP za 1Q

- 9/6 Inflace, Nezaměstnanost

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Wall Street si během zkráceného týdne nedokázal udržet úvodní zisky a nepodařilo se mu připsat si dva růstové týdny po sobě. Důvodem byl vývoj páteční seance, během níž si indexy odepsaly více než 3 % a zakončily díky tomu na svých letošních minimech z února. US trhy navzdory indikacím o oživení domácí ekonomiky nadále sužují obavy z dluhové krize v Evropě. Ty během pátečního obchodování přiživilo Maďarsko - prohlášení tamních vládních činitelů, že deficit veřejných financí letos výrazně převýší očekávanou hladinu, a spekulace z možného scénáře „Řecko 2.0“ vyvolalo na trzích paniku. Ty pak během odpoledne přiživila ještě data z US trhu práce, když navzdory rekordnímu přírůstku pracovních míst za květen trh očekával ještě lepší čísla. To nadále podporuje obavy z toho, že dynamika oživení ekonomiky USA nebude ve světle problémů v Evropě a kroků Číny na ochlazení své ekonomiky natolik silná, aby opodstatňovala valuaci akcií na hodnotách z poloviny dubna.

Na druhé straně navzdory současným turbulencím a volatilitě na kapitálových trzích se zdají akcie, alespoň v krátkodobém výhledu, přeprodané. Výhled zisků společností v indexu S&P 500 do konce roku se zatím příliš nezměnil. Oznamované korporátní zprávy také dosud dávají spíše povzbudivé signály na zbytek roku. Hodnota P/E (13,1) pro index S&P 500 rovněž naznačuje, že většina negativních zpráv již byla do akcií reflektována. Následující týdny tak ukáží, zda-li trhy najdou podporu na letošních minimech, nebo nás čeká ještě jízda na horské dráze. Nejztrátovějšími sektory byly minulý týden „komoditní“ tituly v reakci na posílení dolaru a následný propad komodit (ropa -3,33 % měď -9,2 %). Jako na houpačce se pohybovaly po celý týden akcie ropných společností, které reagovaly na zprávy o zamezení úniku ropy v Mexickém zálivu.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- ISM index v průmyslu v květnu v USA klesl na 59,7 z 60,4. Očekával se pokles na 59,0.

- Američtí zaměstnavatelé (v soukromém i veřejném sektoru) vytvořili v květnu ve všech odvětvích mimo zemědělství 431 tisíc nových pracovních míst, přičemž analytici očekávali růst zaměstnanosti o 536 tisíc. Počet pracovních míst v soukromém sektoru se v květnu zvýšil jen o 41 tisíc (vs. konsensus 180 tisíc) a revize z minulého měsíce odkryla menší přírůstek pracovních míst. Míra nezaměstnanosti se v USA v květnu snížila na 9,7 % (vs. konsensus 9,8 %).

Co se stane - očekávané události

- 9/6 Béžová kniha FEDu

- 10/6 Obchodní bilance (Duben)

- 11/6 Maloobchodní tržby (Květen)

- 11/6 Spotřebitelská důvěra Michig. univ. (Červen)

Vývoj titulů na amerických trzích

1/6 Největší výrobce počítačů na světě Hewlett Packard (HPQ) oznámil, že plánuje vydat 1 mld. USD na automatizaci svých komerčních data center. V rámci tohoto kroku by měla společnost zrušit 9 000 pracovních míst a následně je nahradit 6 000 nových pozic. Ve výsledku tak propustí 3 000 zaměstnanců. Ročně by díky této transformaci měla hrubě ušetřit 1 mld. USD, čisté úspory by měly dosáhnout 500 – 700 mld. USD.

1/6 Intel Corp. (INTC) vyrábí novou verzi procesorů Atom (tzv. Oak Trail) pro tabletové PC. Společnost nové čipy, které budou výrazně méně náročné na energii, začne nabízet na začátku příštího roku. Současné tablety jako například nový iPad přitom zatím využívají čipy používané v mobilních telefonech. Zároveň Intel představí novou verzi vícejádrového procesoru pro netbooky.

2/6 Advanced Micro Devices Inc. (AMD) uvede na trh první verzi nové řady grafických čipů nazvané Fusion line. Firma si od ní slibuje, že jí přinesou konkurenční výhodu proti Intel Corp. (INTC).

3/6 Čínský výrobce solárních panelů Suntech Power Holdings Ltd. (STP) oznámil, že jeho zisk v 1Q vzrostl 10x na 20,7 mil. USD / 0,11 USD na akcii. Tržby se zvýšily meziročně o 86 % na 588 mil. USD z 316 mil. USD. Na úrovni zisku byl výsledek horší, než očekávali analytici (0,15 USD / akcii), když společnost zaznamenala kurzové ztráty v hodnotě 24,5 mil. USD spojené zejména s oslabením eura.

3/6 Londýnská pobočka US banky J.P. Morgan Chase & Co. (JPM) obdržela pokutu 33,3 mil. liber od britského finančního regulátora (FSA) za to, že řádně neoddělila klientské účty od firemních účtů. FSA uvedl, že v průměru 8,6 mld. USD nebylo řádně odděleno kvůli chybě, kterou společnost neidentifikovala po sedm let.

4/6 McDonald’s Corp. (MCD) stahuje z prodeje 12 milionů ručně vyrobených sběratelských sklenic. Důvodem je zjištění, že malované vzory na sklenicích obsahují vysoce toxické kadmium.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu (graf zde)

Index DAX zakončil minulý týden téměř beze změny, když první polovina týdne naznačovala, že si akcie připíší druhý týden v řadě růsty. Nepomohla jim ani lepší makrodata ze zámoří v podobě lepších čísel ze stavebnictví a sektoru služeb. Bohužel špatné zprávy v dnešní době nechodí po horách, ale po burzovních parketech. Páteční nečekané prohlášení maďarských politiků o tom, že schodek veřejných financí pro letošní rok by mohl činit dvojnásobek predikovaných 3,8 %. Trhy začaly spekulovat, zdali nečeká zemi podobný scénář jako Řecko. Maďarský forint během čtvrtka a pátku oslabil téměř o 5 % a připsal si nejhorší výkon od roku 2008.

Bohužel bez odezvy nezůstalo ani euro, které prolomilo vůči US dolaru hranici 1,20 USD / EUR (vývoj EUR/USD v grafu zde). Páteční pokles pak ještě urychlila zveřejněná data z pracovního trhu v USA, která zklamala investory. Pokud abstrahujeme od těchto čísel, nachází se Evropa v současné chvíli ve svízelné situaci. Evropské ekonomiky jsou svírány v nůžkách, kdy z jedné strany jsou evropské země tlačeny k tomu, aby snižovaly míru svého zadlužení a vyhnuly se podobnému osudu jako Řecko. Z druhé strany všechny tyto úsporné balíčky ohrožují naděje na brzké nastartování ekonomik, což by mohlo vést k několik let trvající stagnaci - a to se odráží i v současné volatilitě akciových trhů.

K poraženým týdne patřil bankovní sektor, který oslabil o 3,5 %. To se nevyhnulo ani německým finančním titulům, kde Deutsche Bank odepsala (-3 %), Commerzbank (-4,3 %) a Allianz (-2,4 %). Přetrvávající propad na komoditních trzích neprospěl akciím ocelářských společností a Salzgitter (-4,57 % ) si díky tomu připsal nejhorší výkonnost v indexu DAX. Za poslední 3 měsíce pak ztratil přes 25 % a nejinak se vedlo i největšímu oceláři v zemi ThyssenKrupp (-17 %). Lepší doporučení naopak pomohlo akcií výrobce databází SAP, který posílil o 4,5 %. Akcie poskytovatele dialýzy Fresenius Medical nadále psaly svůj růstový příběh, když investory zřejmě láká anticyklický charakter podnikání společnosti i vyplácená dividenda.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Německé maloobchodní tržby v dubnu vzrostly o 1 %, když v předchozím měsíci klesly o 1,6 %. Meziročně pak klesly o 3,1 %. Výsledek byl v souladu s očekáváním ekonomů. Za nárůstem stojí zvyšování výroby německých společností v reakci na exportní objednávky.

- Míra nezaměstnanosti v Německu v květnu klesla na 7,7 % z dubnových 7,8 %, zatímco ekonomové očekávali stagnaci. Na lepšícím se čísle má podíl rostoucí export, který nutí společnosti opět nabírat zaměstnance.

Co se stane - očekávané události

- 7/6 Tovární objednávky (Duben)

- 8/6 Průmyslová produkce (Duben)

- 10/6 Index spotřebitelských cen (Květen)

Vývoj titulů na německém trhu

31/5 Deutsche Bank AG zvyšuje cílovou cenu pro akcie německé automobilky Daimler (DAI) na 50 EUR z dosavadních 42 EUR.

1/6 CA Cheuvreux zařadilo akcie německého výrobce podnikového warehouse SAP AG (SAP) na "selected list" z předchozího "underperform". Jako důvod uvádí návrat větších zakázek, zastavení poklesu tržního podílu a představení nových produktů. Cílová cena byla zvýšena na 41,5 EUR z předchozích 36 EUR.

1/6 Akcie německého výrobce hnojiv K+S AG (SDF) obdržely zvýšené doporučení od Bankhaus Metzler na "buy" z předchozího "sell". Cílová cena byla stanovena na 43 EUR.

1/6 Podle deníku Handelsblatt mohou mít německé finanční instituce potíže se splněním závazku přerolování řeckých dluhopisů, které se blíží ke splatnosti. Důvodem jsou legální rizika a tlak ze strany německého finančního úřadu na snižování rizika. Podle deníku neidentifikovaná německá banka odmítla přerolovat řecké dluhopisy v hodnotě 100 mil. EUR, které vypršely 19. května. Německé finanční instituce včetně Deutsche Bank nebo Allianz se počátkem května zavázaly poskytnout financování v Řecku v hodnotě 8,1 mld. EUR, a to nahrazením stávajících vládních bondů a expirujících úvěrových linek.

2/6 Nomura dnes snížila doporučení pro německou automobilku Porsche SE (PAH3) na "reduce" z předchozího "neutral".

3/6 Německý BASF (BAS) je blízko uzavření dohody o koupi společnosti Cognis, producenta příměsí do kosmetických a čistících přípravků. Odhadovaná cena je 3 – 3,5 mld. EUR.

4/6 S&P snižuje cenový cíl pro E.ON (EOAN) na 27 EUR z předchozích 30 EUR. Doporučení je "koupit".

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ULVR1 260,00+14,55
PEN46,20+2,10
RBI442,00+1,73
EOAN309,30+1,64
VIG731,00+1,53

Zajímavé poklesy

HARDW11,20-5,08
WIE812,40-4,27
PRAPM230,00-3,36
SHELL853,00-2,85
BABKOFOL269,00-2,54

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024
Graf - DJI

PXnahoru+0,181 550,3416:15:26
RMnahoru+0,50457,8116:59:06
DJIAnahoru+0,7338 028,9516:49:52
NASDAQnahoru+0,4415 752,0416:49:48
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3617 833,3516:49:52


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz