Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 23.4.2024 22:46
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Růst v minulém týdnu aneb žádné zprávy, dobré zprávy

Zpravodajství

Růst v minulém týdnu aneb žádné zprávy, dobré zprávy

12.07.2010 16:33:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (5. – 9. července 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza v podstatně zkráceném obchodním týdnu zaznamenala růst za slušných objemů. Index PX posílil o 2,46 %, když hlavní část zisků si připsal během čtvrteční seance. Praha doháněla ve čtvrtek velmi dobrou výkonnost západních burz ze středy. V čele růstu stály především bankovní tituly, když oba hlavní bankovní domy na našem trhu přidaly více než 5 %. Banky rostly se sektorem v Evropě, když investoři spekulují na dobré výsledky zátěžových testů velkých evropských bank.

Největší růst si připsaly akcie mediální CME (+7,1 %), kterým se podařilo korigovat předchozí propad, a titul se odrazil od svého téměř ročního minima. Oživení cen na komoditním trhu prospělo akciím NWR, které si připsaly 3,4 % a vrátily se na hranici 220 Kč. S deklarovanou dividendou v zádech a lepším sentimentem se dařilo i Pegasu, který si připsal 2,7 %. Nákupní aktivita u Telefónica O2 byla nad hranicí 420 Kč již slabší, titul za vývojem trhu částečně zaostal a přidal 0,5 %. Ještě méně se dařilo ČEZu, který během tří obchodních dní ztratil 0,3 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslová aktivita v květnu vzrostla meziročně o 16,9 % po dubnovém růstu o 10,9 %. Meziměsíčně po očištění bylo dosaženo růstu o 0,1 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 27,2 %.

- Maloobchodní tržby bez sezónního očištění v květnu meziročně vzrostly o 3,1 %.

/Guvernér ČNB Miroslav Singer uvedl, že sazby na rekordně nízké úrovni zůstanou zřejmě déle, než se původně očekávalo. Singer rovněž uvedl, že úsporná opatření v Evropě pravděpodobně nezasáhnou naši ekonomiku příliš tvrdě.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

9/7 ČEZ odkoupil 100% podíl ve společnosti FVE Vranovská ves, která je aktivní v oblasti budování fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 16 MWp. Podrobnosti transakce nebyly zveřejněny.

Erste Bank

8/7 Citigroup snížila svoji cílovou cenu pro rakouskou banku na 34 EUR z původních 36 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „buy“. Nižší cílová cena odráží nižší očekávané zisky po zavedení speciální daně pro finanční instituce v Maďarsku, kde je banka aktivní.

New World Resources

7/7 Citigroup snížila cílovou cenu pro těžařskou společnost na 770 pencí z původních 995 pencí.

9/7 K opačnému výsledku než Citigroup dospěli analytici Goldman Sachs, kteří navýšili svoji cílovou cenu pro titul na 1070 pencí z původních 1000 pencí.

Pegas Nonwovens

7/7 Představenstvo výrobce netkaných textilií navrhuje vyplatit ze zisku za loňský rok dividendu ve výši 0,95 EUR na akcii. Vedení dodrželo svůj předpoklad o progresivním vývoji a návrh je tak vyšší než předchozí dividenda ve výši 0,9 EUR. Konečné rozhodnutí o výši dividendy a rozhodných termínech by mělo být učiněno na začátku září.

Co se stane - očekávané události

- 12/7 Spotřebitelské ceny (Červen)

- 12/7 Nezaměstnanost (Červen)

- 15/7 Průmyslové ceny (Červen)

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Prodloužený víkend zámořským akcií v uplynulém týdnu prospěl a na vlně několika pozitivních zpráv si akcie připsaly nejsilnější týdenní růsty od loňského července, díky čemuž se jim podařilo zastavit dva týdny trvající poklesy. K obratu sentimentu přispěla série pozitivních dat z korporátního sektoru, kde překvapily tržby maloobchodních společností za červen a také zveřejnění odhadů výsledků hospodaření US banky State Street pro 2Q, které povzbudily investory v tom názoru, že před blížícím se zahájením výsledkové sezóny je většina negativních očekávání započtena do ohodnocení akcií. Ty jsou z pohledu ukazatele budoucího P/E na atraktivních úrovních.

Při absenci důležitějších makrodat z US ekonomiky si tak obchodování vystačilo se zvýšenou předpovědí Mezinárodního měnového fondu pro růst světové ekonomiky v letošním a příštím roce, příznivými zprávami z Austrálie a Číny a klidem v Evropě. Po silné úterní seanci však indexy v následujících dnech posilovaly již o poznání méně, což bylo zároveň doprovázeno nižšími objemy, než je průměrné množství zobchodovaných akcií v letošním roce, a páteční seance byla dokonce nejméně likvidní od začátku roku, když investoři se již připravovali na pondělní zveřejnění výsledků US výrobce hliníku Alcoa, který tradičně neoficiálně zahajuje výsledkovou sezónu v zámoří.

Z pozitivní nálady dokázaly těžit i komoditní trhy, které s výjimkou zemního plynu (-5,8 %) a kávy (-3,5 %) jako jeden muž posílily. Z těch důležitých se nejvíce se dařilo ropě (76 USD / barel), mědi (návrat nad 3 USD) a zemědělským plodinám v čele se sójou. Není proto příliš velkým překvapením, že v rámci sektorů rostly nejvíce producenti základních materiálů (+8 %) a finanční tituly (+7,4 %), kterým pomohl právě zlepšený výhled State Street. V rámci indexu S&P 500 posílily nejvíce akcie Anadarko Petroleum (+19,3 %), k nimž se přidaly i akcie BP v reakci na zprávy o možném vstupu investora z arabského poloostrova do společnosti a možnosti, že společnosti se podaří umístit zařízení na odčerpávání unikající ropy v předstihu oproti původnímu harmonogramu.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Americký ISM index nevýrobní sféry za červen klesl na 53,8 bodu z květnových 55,4 bodu, zatímco trh v průměru čekal 55,0 bodu.

- Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes zvýšil prognózu letošního růstu globální ekonomiky ze 4,2 % na 4,6 %. Ke zvýšení předpovědi přistoupil na základě robustní expanze v Asii a oživení soukromé poptávky ve Spojených státech. Předpověď pro příští rok zůstává na 4,3 %. Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard prohlásil, že pravděpodobnost recese s dvojitým dnem je velmi malá.

- Počet nových žádostí v nezaměstnanosti dosáhl v USA 454 tisíc, když analytici očekávali 460 tisíc. Pokračující žádosti klesly na 4,413 mil. oproti očekávání 4,6 mil.

Co se stane - očekávané události

- 13/7 Spotřebitelská důvěra ABC (Červenec)

- 14/7 Maloobchodní tržby (Červen)

- 15/7 Index výrobní aktivity v N.Y. (Červenec)

- 16/7 Index spotřebitelských cen (Červen)

- US výsledková sezóna za 2Q: Alcoa Inc. (12/7), Intel Corp. (13/7), 15/7 - J.P. Morgan Chase, AMD, Google, 16/7 - Citigroup, Bank of America, General Electric

Vývoj titulů na amerických trzích

- 6/7 J.P. Morgan Chase mění doporučení pro US investiční banku Goldman Sachs Group (GS) na "overweight" z předchozího "neutral" a uvedla, že banka nepotřebuje zvyšovat kapitál, aby splnila nová kapitálová pravidla.

- 9/7 UBS zvýšila doporučení pro Costco Wholesale Corp. (COST) na "koupit" z "neutral".

- 9/7 Oppenheimer snížil doporučení pro Intel (INTC) na "market perform" z "outperform". Cenový cíl je 30 USD.

Německo: Vývoj indexu DAX

Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie v uplynulém týdnu dokázaly posílit o 3,96 % a umazaly tím ztráty z předchozího týdne díky ustoupení pesimistických scénářů ohledně oživení globální ekonomiky. Pozitivní zprávy dorazily zejména ze zámoří a přelily se přes asijské akciové trhy až do Evropy. Investoři profitovali i z toho, že za minulý týden byl makrokalendář relativně chudý na kurzotvornější události, čehož investoři dokázali plně využít. V čele růstů stály bankovní tituly, které reflektovaly snížení obav ohledně diskutovaných zátěžových testů na 91 evropských bank, které mají, stejně jako americké, za úkol zjistit schopnost bank přežít případný další pokles ekonomiky a snížení cen vládních dluhopisů, které jsou v bilancích bank.

Bankovní regulátoři v eurozóně očekávají, že ztráty bank z řeckých dluhopisů by mohly dosáhnout 17 % a španělských 3 %. Celý sektor dostal podporu i od Credit Suisse, které zvýšilo doporučení pro finanční sektor na „benchmark“. V rámci indexu DAX toho dokázaly využít oba bankovní tituly - Deutsche Bank (+9,3 %) i Commerzbank (6,3 %). Jediným ztrátovým titulem byly akcie defenzivního titulu Fresenius Medical (-1,7 %). V následujících týdnech se bude evropské obchodování vyvíjet pod taktovkou US výsledkové sezóny, která zahajuje v tomto týdnu a může nastínit to, jak výrazně se současná dluhová krize v eurozóně promítla do hospodaření US společností.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Průmyslové objednávky v Německu poklesly v květnu o 0,5 %. Analytici očekávali růst o 0,3 %, když v dubnu vzrostly průmyslové objednávky po revizi o 3,2 %. Meziročně rostly květnové průmyslové objednávky o 24,8 %, když se očekával růst o 24,9 %.

- Průmyslová produkce v Německu se v květnu zvýšila meziměsíčně o 2,6 %, když analytici očekávali růst jen o 0,9 %. Meziročně se produkce zvýšila o 12,4 %. Trh očekával zvýšení o 9,3 %. V minulém období rostla německá průmyslová produkce o 1,2 % m/m, resp. o 13,9 % y/y.

Co se stane - očekávané události

- 13/7 Index ZEW ekonomického sentimentu (Červenec)

- 14/7 Index CPI v eurozóně (Červen)

Vývoj titulů na německém trhu

5/7 Výrobce pneumatik Continental AG (CON) má v plánu prodat rizikové dluhopisy, tzv. „junk“ denominované v eurech se splatností v roce 2015. Úpis dluhopisů má mít na starosti syndikát bank v čele se Citigroup a Royal Bank of Scotland.

5/7 Podle deníku Wirtschaftsblatt má největší inženýrská společnost v Evropě Siemens AG (SIE) prodat svoji rakouskou finanční divizi Innovest skupině Raiffeisen Capital Management. V minulém týdnu přitom společnost oznámila, že plánuje požádat o bankovní licenci v Německu a rozšířit své operace o finanční služby.

6/7 JP Morgan Chase reviduje doporučení u Deutsche Bank AG (DBK) směrem níže na "underweight" z "neutral". Broker se domnívá, že banka bude potřebovat dodatečných 15 mld. EUR.

6/7 Němečtí zákonodárci včera navrhli zvolnění snižování dotací na solární elektřinu po dobu 3 měsíců a o návrhu by se mělo rozhodnout na hlasování 9. července. Návrh mění původní vládní plán na snížení dotací pro různá zařízení generující elektřinu ze slunce a zmírňuje ho o 3 % po dobu 3 měsíců s vypršením termínu 30. září, kdy vstoupí v platnost původní plán.

6/7 Akcie německého výrobce solárního zařízení SMA Solar Technology AG (S92) mohutně posilovaly v reakci na zvýšení výhledu tržeb a ziskových marží společnosti pro letošní rok. Zároveň reflektují návrh politiků na zvolnění snižování dotací pro výrobce solární elektřiny. SMA v letošním roce očekává růst tržeb mezi 1,5 – 1,8 mld. EUR oproti předchozímu cíli 1,1 mld. EUR.

8/7 Německá automobilka BMW oznámila, že její prodeje vzrostly v prvním pololetí tohoto roku o 13,1 % oproti stejnému období roku 2009, a to na 696026 automobilů. V červnu vzrostly její prodeje o 12,2 % na 143157 automobilů.

9/7 Podle Die Welt je Infineon (IFX) blízko prodeji jednotky mobilních čipů, kterou by měl koupit Intel Corp. za 1,4 mld. USD.

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín
25.04.2024Liberec
25.04.2024Ostrava


Zajímavé vzestupy

ATS488,20+5,81
RBI460,00+5,75
PKO368,60+5,59
SABFI1 150,00+4,55
EFORU175,00+3,55

Zajímavé poklesy

PVT1,10-33,33
KGH789,00-4,62
NOKIA82,45-4,23
EMAN66,00-2,94
RWE798,10-2,43

Kurzovní lístek

EURnahoru25,265+0,03
HUFdolu6,420-0,04
JPYnahoru15,293+0,41
PLNnahoru5,854+0,01
USDnahoru23,672+0,37

demo-e-broker

Indexy

23.04.2024
Graf - SPC

PXnahoru+0,491 564,8216:15:15
RMnahoru+0,82466,6616:57:41
DJIAnahoru+0,6938 503,6922:15:55
NASDAQnahoru+1,6615 708,2822:00:20
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+1,5518 137,6517:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz