zavřít Přihlášení

Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Čtvrtek 18.4.2024 18:55
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Nejdelší růstová rally za poslední dva měsíce...

Zpravodajství

Nejdelší růstová rally za poslední dva měsíce skončila

19.07.2010 13:52:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (12. – 16. července 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

České akcie: Vývoj indexu PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1100 až 1190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř rok. V rámci pozitivního sentimentu s ohledem na začátek výsledkové sezóny v USA pražská burza posilovala prakticky po celý týden. Nejvyšších intradenních hodnot bylo dosaženo ve středu, kdy se index přiblížil horní hraně pásma 1190 bodů. Páteční výraznější propad umazal většinu předchozích zisků a index končil týden s růstem pouze o 0,58 %. Aktivita na trhu nebyla příliš vysoká. Výraznější pohyby byly k vidění nadále u bankovních titulů. Erste Bank nejdříve posílila až nad 770 Kč, aby následně v pátek s výsledky amerických bank podstatně propadla.

Přes páteční propad si kladné zhodnocení udržela a přidala 1,3 %. Komerční banka své zisky z první poloviny týdne nakonec neudržela a v pátek ji od poklesů nezachránilo ani vylepšené doporučení od UBS. Na týdenní bázi ztratila 0,5 %. Nedařilo se ani ČEZu, který za nižší aktivity zaostával stejně jako v minulém týdnu (-1,3 %). Zájem pokračoval o akcie Telefónica O2 a kurz se po třech měsících opět dostal k hranici 440 Kč (+2,9 %). Dařilo se i dividendovému titulu Philip Morris (+5,5 %). Po zprávě o získání volného cash flow přidaly akcie Orca téměř 5 %, pohyb však již tradičně nebyl doprovázen výraznějším objemem.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- V červnu oproti předchozímu měsíci zůstal index spotřebitelských cen beze změny a v meziročním porovnání vzrostly ceny spotřebního zboží stejně jako v květnu o 1,2 %. Ve srovnání s předchozím měsícem byla inflace ovlivněna především sezónním růstem cen dovolených, dále pak vyššími cenami brambor a dražšími pohonnými hmotami (jejich tempo růstu se však zmírnilo na 0,4 %). Naopak na pokles indexu působilo především zlevnění oděvů a obuvi a pokles nastal i u alkoholických nápojů. V meziročním srovnání byl růst cen spotřebního zboží o 1,2 % nejvíce tažen zvýšením regulovaného i tržního nájemného a díky růstu spotřební daně vyššími cenami alkoholických a tabákových výrobků.

- Lepší než očekávané zprávy přinesla data z červnového trhu práce, když míra nezaměstnanosti poklesla na 8,5 %, zatímco trh očekával pokles na 8,6 %. Na úřadech práce bylo ke konci června evidováno 500500 lidí bez práce, což je o více než 14 tisíc uchazečů méně než v květnu. Počet volných pracovních míst v posledních čtyřech měsících osciluje okolo hranice 33 tisíc, v červnu došlo k mírnému poklesu na 32,93 tisíc volných pracovních míst. Na jednoho volné pracovním místo aktuálně připadá 15,2 uchazečů o zaměstnání.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

13/7 Elektrárenská společnost ČEZ ustoupila od plánu na vybudování plynové elektrárny v rumunském Galati. Projekt byl přerušen kvůli neočekávaným a významným nákladům. V Rumunsku se ČEZ bude soustředit na dokončení větrného parku. ČEZ je rovněž partnerem v projektu výstavby nových jaderných zdrojů v elektrárně Cernavoda.

16/7 Elektrárenská společnost zahájila v pátek plánovanou odstávku prvního bloku jaderné elektrárny Temelín z důvodu výměny paliva. Díky přechodu na nové palivo od ruské společnosti TVEL budou vyměněny veškeré palivové soubory.

16/7 Australská investiční banka Macquarie zvýšila cílovou cenu pro akcie ČEZu na 100 Kč z původních 950 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „outperform“.

Erste Bank

13/7 Podle vyjádření guvernéra rakouské centrální banky Ewalda Novotného nebudou rakouské banky potřebovat na základě probíhajících stress testů dodatečně navýšit kapitál.

Komerční banka

16/7 Analytici švýcarské UBS zvýšili doporučení pro akcie Komerční banky na „buy“ z předchozího „neutral“. Cílová cena byla ponechána na 4400 Kč. Zlepšený pohled na banku vychází z předpokladů nízké inflace v zemi, solidní ekonomické situace a snižování nákladů na rizikové úvěry.

Orco Property Group

12/7 Developerská společnost Orco oznámila, že dokončila prodej komerčních ploch pro automobilku Peugeot ve Varšavě za 5,2 mil. EUR a restrukturalizovala půjčku u Erste Bank. Díky tomu obnovila dalších 6,7 mil. EUR a celkově se jí podařilo obnovit 11,9 mil. EUR ve volném cash flow.

16/7 Komerční banka zvýšila doporučení pro developerskou společnost z původního „prodat“ na aktuální „držet“. Cílová cena byla stanovena na 5,6 EUR (cca 143 Kč).

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Americké akcie: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Nejdelší růstová rally na Wall Street za poslední dva měsíce v minulém týdnu skončila, když se o to zasloužily v závěru týdne výsledky finančních gigantů Citigroup a Bank of America a také horší spotřebitelská důvěra. Úvod týdne přitom zastihl indexy na pozitivní vlně z předcházejících dvou týdnů, kterou umocnily reportované výsledky výrobce hliníku Alcoa a technologického gigantu Intel. Začátek výsledkové sezóny tedy vyzníval lépe pro zastánce býčího tábora. Následný vývoj na zmíněných titulech, které po úvodním skoku nahoru postupem času odevzdaly své zisky, však dával tušit, že pravidlo „buy the rumour, sell the news“ by mohlo platit i pro aktuální výsledkovou sezónu.

To se ukázalo již ve čtvrtek kdy indexy měly namířeno ke korekci předchozích zisků, když investoři negativně ocenili výsledky US banky J.P. Morgan Chase a horší data z US ekonomiky, která připomněla investorům neblahý trend z minulých týdnů. Přestože den nakonec udržely indexy bez ztráty „kytičky“, díky rally v poslední půlhodině povzbuzené zprávou BP o úspěšném nasazení zvonu v Mexickém zálivu, který by měl zastavit únik ropy, a také mimosoudním vyrovnáním mezi SECem a bankou GS v případě klamavých informací ohledně některých derivátů vázaných na hypotéky. V pátek se trhy ocitly pod palbou prodejních objednávek v reakci na výše zmíněné důvody i horší tržby konglomerátu GE. Nejhůře tak dopadly v minulém týdnu finanční tituly s výjimkou akcií GS (+5,9 %)

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Maloobchodní tržby v USA poklesly za červen o 0,5 %. Trh očekával pokles o 0,3 %, když v květnu klesly maloobchodní tržby o 1,2 %.

- Americká průmyslová výroba v červnu vzrostla o 0,1 %. Trh očekával pokles o 0,1 %.

- Spotřebitelská důvěra podle indexu Michiganské univerzity poklesla. Ukazatel dosáhl hodnoty 66,5 b., když analytici očekávali hodnotu 74 b. a v předchozím období byl na úrovni 76 b.

Co se stane - očekávané události

- 20/7 Zahájená stavba domů (Červen)

- 22/7 Prodeje stávajících domů (Červen)

- 22/7 Předstihové ukazatele (Červen)

- US výsledková sezóna za 2Q: IBM Corp. (19/7), 20/7 - Apple Inc., Goldman Sachs, Yahoo, 21/7 - Morgan Stanley, 22/7 - 3M, Amazon, Caterpillar, Microsoft, 23/7 – McDonald’s

Vývoj titulů na amerických trzích

12/7 BP Plc. (BP) má údajně jednat o prodeji aktiv s největším nezávislým producentem ropy v USA Apache Corp. (APA). BP a Apache mají vyjednávat o prodeji aktiv až v hodnotě 12 mld. USD, které zahrnují zároveň některé ložiska na Aljašce.

12/7 Alcoa (AA) reportovala čistý zisk na akcii 13 centů, čímž předčila očekávání analytiků 11 centů. Tržby meziročně vzrostly o 22 % na 5,2 mld. USD ve srovnání s odhadem 5,05 mld. USD. Čistý zisk se dosáhl 136 mil. USD (13 centů na akcii) oproti předchozí ztrátě 454 mil. USD. V posledních třech měsících cena hliníku klesla na 2 000 USD za tun z 2 400 USD za tunu v dubnu, avšak i přesto výrobce hliníku dokázal dosáhnout lepších výsledků. Za největší riziko ředitel společnosti označil volatilitu na finančních trzích.

13/7 Intel Corp. (INTC) oznámil čistý zisk ve druhém kvartálu ve výši 2,9 mld. USD (51 centů na akcii). Tržby vzrostly na 10,8 mld. USD z předchozích 8,02 mld. USD. Analytici očekávali zisk 43 centů na akcii a tržby 10,25 mld. USD. Intel stanovil odhad tržeb pro třetí kvartál na 11,2-12 mld. USD oproti odhadu analytiků 10,92 mld. USD.

14/7 Druhá největší americká banka zveřejnila své výsledky hospodaření za 2Q 2010. JPMorgan dosáhl zisku 1,09 USD na akcii, resp. očištěných 0,87 USD na akcii při očekávání 0,71 USD. Příjmy společnosti dosáhly 25,1 mld. USD oproti očekávaným 25,33 mld. USD.

16/7 Zisky společnosti General Electric dosáhly ve druhém čtvrtletí 0,3 USD na akcii, když analytici očekávali 0,27 USD na akcii. Tržby dosáhly hodnoty 37,44 mld. USD při očekávání 38,34 mld. USD.

16/7 Bank of America dosáhla za druhé čtvrtletí zisků 0,27 USD na akcii při očekávání 0,23 USD na akcii. Příjmy společnosti činily 29,15 mld. USD oproti očekávaným 29,91 mld. USD.

16/7 Příjmy americké banky Citigroup dosáhly za druhé čtvrtletí 2010 22,07 mld. USD při očekávání 22,28 mld. USD. Zisky dosáhly 0,09 USD na akcii, když trh očekával 0,05 USD na akcii.

Německo: Vývoj indexu DAX

Německé akcie: Vývoj indexu DAX

Komentář k vývoji indexu

Pozornost evropských investorů se v minulém týdnu upírala zejména k zahájení výsledkové sezóny v zámoří, když zprávy na starém kontinentu měly spíše tendenci se negovat navzájem (což dokumentovalo především snížení ratingu Portugalska vs. úspěšná aukce řeckých dluhopisů). Úvod týdne začaly nejlépe akcie automobilových výrobců, které v rámci celé Evropy významně posílily poté, co výrobce luxusních vozů BMW zvýšil odhad prodejů na letošní rok a strhl s sebou celý sektor. Pozitivní nálada se na trzích udržela až do poloviny týdne, poté však taktovku převzali prodejci, kterým do karet hrála horší makrodata z USA a Číny, která opět zvýšila obavy ohledně síly současného ekonomického oživení a možnosti návratu ekonomik do recese. To samozřejmě zvyšuje tlak na akcie cyklických titulů, což na německém trhu charakterizovaly například akcie HeidelbergCement (-5 %).

V záporných číslech skončily týden bankovní tituly, které reagovaly na horší výsledky US finančních domů JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America. Ty sice reportovaly vyšší zisk, než se očekávalo, avšak v kontextu položek, které k tomuto růstu přispěly (rozpuštění rezerv na opravné položky) i horším tržbám se akcie propadly a stáhly s sebou i evropské banky. Obchodování s nimi zároveň provázela nejistota před ohlášením výsledků zátěžových testů v tomto týdnu. V rámci indexu DAX se nejlépe dařilo již zmíněným automobilkám (BMW +7,7 %, Volkswagen +5,4 %, Daimler +3,4 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Index ZEW podmínek za červenec se zvýšil na 14,6 bodů oproti předchozím -7,9 bodům a očekávání -1,5 bodů. Index ZEW ekonomického sentimentu klesl na 21,2 bodů oproti předchozím 28,7 bodům při očekávání 25 bodů.

- Průmyslová výroba v eurozóně meziměsíčně v květnu rostla o 0,9 % oproti předchozím revidovaným 0,9 % (původně +0,8 %). Analytici odhadovali +1,2 %.

- Šéf mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strauss-Kahn uvedl, že zátěžové testy, které v Evropské unii probíhají, ukáží, že všechny větší evropské banky mají dostatečný kapitál. Šéf MMF připustil, že některé menší banky budou muset být rekapitalizovány.

Co se stane - očekávané události

- 20/7 Výrobní ceny (Červen)

- 22/7 Index nákupních manažerů ve výrobě (Červenec)

- 23/7 Index IFO podnikatelského klimatu (Červenec)

Vývoj titulů na německém trhu

12/7 Podle šéfa německé automobilky Volkswagen AG Martina Winterkorna společnost letos zvýší zisk společně s tržbami.

13/7 Société Générale snižuje cenový cíl pro Deutsche Bank (DBK) na 61 EUR z předchozích 64 EUR.

13/7 Německý výrobce automobilů BMW (BMW) odhaduje na celý rok růst objemů o 10 % na 1,4 mil. jednotek. Zároveň s tím společnost oznámila, že odhaduje růst EBIT marže na více než 5 % za automobilový segment.

15/7 Společnost Siemens získalo ruskou zakázku v hodnotě několika miliard EUR. Podle společnosti vznikla dohoda na základě návštěvy Ruska kancléřkou Angelou Merkelovou. Zakázka se týká větrných elektráren a technologií pro železniční dopravu.

15/7 Citigroup zvyšuje cílovou cenu pro německou společnost Daimler z původních 42 EUR na 44 EUR s doporučením „držet“.

16/7 Goldman Sachs zvyšuje doporučení pro německý Bayer z „neutral“ na „koupit“. Zvyšuje také cílovou cenu, a to z 60 EUR na 61 EUR.

16/7 Société Générale snižuje cílovou cenu pro energetickou a plynárenskou společnost E.ON z 29 EUR na 28 EUR. Doporučení však zvyšuje z „držet“ na „koupit“.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024
Graf - PX

PXnahoru+0,181 550,3416:15:26
RMnahoru+0,50457,8116:59:06
DJIAnahoru+0,2737 854,6118:34:53
NASDAQnahoru+0,1915 713,6118:35:03
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4017:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz