Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 22:45
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Poslední červencový týden: vyšší aktivita, nižší...

Zpravodajství

Poslední červencový týden: vyšší aktivita, nižší růst

02.08.2010 17:25:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (26. – 30. července 2010)

ČR: Vývoj indexu PX

Index PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza si v posledním červencovém týdnu připsala další mírný růst a dokázala tak posílit již čtvrtý týden v řadě. Index PX si za celý měsíc červenec připsal k dobru 6,4 %. V tomto týdnu byly k vidění růsty především v první polovině, když převažovala spíše pozitivní nálada po výsledcích zátěžových testů evropských bank. Pozitivní sentiment v sektoru byl podpořen rovněž odkladem a zmírněním regulatorních opatření Basel III. Tyto faktory stály za výrazným růstem akcií Erste. Titul se v úterý obchodoval u hranice 820 Kč, což bylo o téměř 10 % výše než páteční závěr. Po pátečních horších výsledcích však došlo k výrazné realizaci zisků a titul končil týden s růstem o 2 %.

Komerční banka stagnovala a popsané vlivy se příliš neprojevily. Zveřejněná provozní data působila pozitivně na Unipetrol (+4,4 %), když za zmínku stojí zejména růst prodejů v rafinérském segmentu. Po lepších výsledcích posilovala i Telefónica O2, když akcie končily týden na 435 Kč s růstem o 1,1 %. Negativní reakce následovala naopak po výsledcích mediální CME (-5 %). Pro investory bylo hlavně zklamáním snížení výhledu pro letošní rok a další posun v očekávaném oživení reklamního trhu.

Vývoj titulů na domácím trhu

CETV

28/7 Mediální společnost CME vykázala za 2Q meziroční růst výnosů o 10 % na 201,7 mil. USD. K růstu pomohla hlavně akvizice v Bulharsku, což vyvážilo pokles příjmu na ostatních trzích. Jádrový zisk dosáhl úrovně 46,2 mil. USD, čistý zisk pak úrovně 165,2 mil. USD. Na zisku se projevil pozitivně prodej ukrajinské divize, bez tohoto zisku (217,6 mil. USD) by firma byla ve ztrátě. Vedení přistoupilo ke snížení výhledu pro letošní rok. Souhrnně reklamní příjmy ze všech trhů poklesnou o 2-4 %, původně firma čekala stagnaci. Celkové výnosy dosáhnou 710-725 mil. USD oproti původně plánovanému minimu 790 mil. USD.

ČEZ

28/7 Tiskový mluvčí ČEZu Ladislav Kříž potvrdil, že společnost zvažuje prodej elektrárny Chvaletice jako jednu z možných variant.

Erste Bank

30/7 Rakouská banka vykázala za 2Q pokles čistého zisku o 17 % na 216,7 mil. EUR. Trh čekal hodnotu 223 mil. EUR. Za poklesem ziskovosti stály nadále vysoké opravné položky na rizikové úvěry, když banka vytvořila rezervy ve výši 553 mil. EUR. Trh čekal pouze 529 mil. EUR. Banka rovněž vytvořila oprávku ve výši 30 mil. EUR v souvislosti s novou bankovní daní v Maďarsku. Čistý úrokový výnos dosáhl 1,36 mld. EUR při očekávání 1,33 mld. EUR. Podle CEO Reichla se začne situace se špatnými úvěry zlepšovat v roce 2011.

Telefónica O2 ČR

22/7 Telekomunikační firma vykázala ve 2Q meziroční pokles čistého zisku o 24 % na 2,34 mld. Kč. Výrazný propad je ovlivněn jednorázovými zisky v minulém roce. Trh čekal mírně nižší zisk na úrovni 2,28 mld. Kč. Lepšího výsledku než očekávání bylo dosaženo rovněž na provozní úrovni, lepší byly i výnosy. Ty dosáhly 14,06 mld. Kč při očekávání 13,86 mld. Kč. Společnost potvrdila výhled pro letošní rok, když nadále očekává pokles srovnatelného zisku OIBDA o 5-9 %.

Unipetrol

29/7 Unipetrol předpokládá za druhý kvartál kladný provozní výsledek, který by měl být zároveň lepší než 517 mil. Kč z prvního kvartálu. Podle provozních ukazatelů se rafinérská marže ve 2Q oproti 1Q mírně snížila, k nárůstu došlo naopak u petrochemických marží. Objem zpracované ropy vzrostl meziročně o 28 %, oproti prvnímu kvartálu o 14 %. K citelnému nárůstu došlo i u prodeje rafinérských produktů.

Co se stane - očekávané události

- 4/8 Komerční banka – výsledky za 2Q

- 5/8 ČNB – rozhodnutí o sazbách

- 6/8 Průmyslová produkce, maloobchodní tržby

USA: Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Index Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Akcie na Wall Street zakončily minulý týden téměř beze změny, investoři nenavázali na předchozí růsty a raději se přiklonili k částečné realizaci zisků. Index S&P 500 v červenci vzrostl o 6,9 %, podpořen zveřejněnými výsledky a obecně lepší náladou na světových trzích, když obavy ohledně dluhové krize v Evropě, která by mohla vyústit v krach některého ze členů eurozóny nebo významnější banky, ustoupily do pozadí. Od začátku letošního roku pak širší benchmark ztrácí 1,2 %. Pozitivní úvod týdne obstaral výhled společnosti FedEx, která je brána jako jedna z indikátorů stavu globální ekonomiky, zvýšila svůj výhled pro letošní rok, načež akcie si připsaly necelých 5 %. Svými výsledky potěšily investory dále DuPont nebo Exxon Mobil.

Naopak pod tlakem prodejních objednávek se ocitly akcie maloobchodních společností, když údaje o spotřebitelské důvěře klesly více, než se čekalo. Ještě více oslabil sektor technologií, který zatížila horší data společností jako Akamai Technologies, Symantec nebo Nvidie. Celkově sektor ztratil přes 1,5 %, akcie Intelu se vrátily na úrovně před zveřejněním výsledků a odepsaly celkově 5 %. Závěr týdne pak ovlivnilo horší HDP za 2Q. Pozitivní nálada se odrazila na forexovém trhu, kde US dolar oslaboval (měřeno dolarovým indexem) o 1,1 %. Toho dokázaly využít komodity, konkrétně pak průmyslové kovy, zemní plyn i obilniny. Ropa zůstala stranou růstu, když ji brzdily vyšší zásoby ropy v USA. Zlato zakončilo měsíc na negativní vlně, když za červenec ztratil cenný kov přes 6 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Prodej nových domů v USA vzrostl v červnu na 330 tisíc oproti očekávaným 310 tisíc. V květnu dosáhl počet prodaných nových domů 300 tisíc a 267 tisíc po revizi.

- Spotřebitelská důvěra v USA skončila v červenci na hodnotě 50,4b. při očekávání 51,0b. V minulém období dosáhl tento ukazatel hodnoty 52,9b., resp. 54,3b. po revizi.

- Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby poklesly v USA za červen o 1,0 %, přičemž se očekával růst o 1,0 %.

- HDP za druhý kvartál v USA rostlo o 2,4 % ve srovnání s předchozími revidovanými +3,7 % (původně +2,7 %) a odhadem +2,5 %.

Co se stane - očekávané události

- 2/8 Index ISM ve výrobě (Červenec)

- 3/8 Spotřebitelské výdaje (Červen)

- 3/8 Rozjednané prodeje domů (Červen)

- 4/8 Změna prac. míst v soukr. sektoru (Červenec)

- Americká výsledková sezóna – 3/8 Procter&Gamble, MasterCard, Dow Chemical, Anadarko Petroleum, Pfizer 4/8 Time Warner, El Paso 5/8 Kraft Foods 6/8 AIG

Vývoj titulů na amerických trzích

26/7 Společnost Anadarko (APC) dnes informovalo o novém nálezu zdroje kvalitní ropy u pobřeží Ghany. Jedná se zhruba o 174 stop ve dvou zónách, které by mohly být společným zdrojem.

27/7 Americká společnost DuPont předčila očekávání trhu, když dosáhla zisku 1,17 USD na akcii a tržeb 8,62 mld. USD oproti odhadu 0,94 USD na akcii, resp. 8,38 mld. USD.

28/7 Společnost Boeing (BA) oznámila zisk za druhé čtvrtletí 2010 1,06 USD na akcii při očekávání 1,01 USD.

29/7 Největší ropná společnost na světě Exxon Mobil dnes ohlásila nad očekávání dobré hospodářské výsledky za 2Q 2010. Čistý zisk v průběhu druhého čtvrtletí vzrostl meziročně o 85 % na 7,56 miliard dolarů, jedná se o nejvýraznější zvýšení zisku od roku 2003. Na akcii tak připadá 1,6 dolarů čistého zisku, zatímco trh očekával zisk na akcii ve výši 1,45 dolarů. Výrazný nárůst zaznamenaly také tržby společnosti, když se meziročně zvýšily o 24 % na 92,5 miliard dolarů. Z dobrým hospodařením společnosti stojí jak výrazný nárůst cen ropy, tak i zvýšená produkce ropy a zemního plynu.

29/7 Tyco International (TYC) za 3Q zaznamenalo pokles zisku na 254 mil. USD / 51c na akcii z loňských 287 mil. USD / 61c na akcii. Po úpravě zisk dosáhl 72c na akcii (očekávání 64c). Tržby mírně vzrostly na 4,3 miliard USD.

30/7 Chevron Corp. (CVX) zaznamenal za 2Q trojnásobný nárůst zisku a překonal tak očekávání analytiků. Čistý zisk vzrostl na 5,41 mld. USD / 2,70 USD na akcii z loňských 1,75 mld. USD / 87c na akcii. Konsensus analytických odhadů byl ve výši 2,46 USD. Tržby vzrostly o 32 % na 53 mld. USD. Celková produkce ropy a zemního plynu byla vyšší o 2,8 % a dosáhla ekvivalentu 2,75 milionů barelů ropy denně.

Německo: Vývoj indexu DAX

Index PX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie v minulém týdnu přešlapovaly na místě, když se v Evropě nenašlo dostatek impulsů pro další růst. Pozitivní zprávy o spotřebitelské důvěře a míře nezaměstnanosti, která klesla na nejnižší hodnotu od listopadu 2008, byly negovány horšími maloobchodními tržbami, které vrhají stín na jinak odolnou německou ekonomiku. V růstovém kanálu se držely bankovní tituly, když u nich dozníval pozitivní dopad z ohlášených stress testů, které nesplnilo pouze 7 z 91 testovaných bank a mezi neúspěšnými nebyly takové, které by představovaly výraznější hrozbu pro evropský finanční sektor.

Sotva dozněly výsledky stress testů, podpořil sektor i basilejský bankovní výbor, který zmírnil svůj postoj, co se týče kapitálových požadavků na banky. Deutsche Bank i Commerzbank přidaly téměř 8 %. O téměř 10 % vzrostly akcie výrobce léků a chemikálií Merck, když společnost potěšila investorskou veřejnost svými výsledky za 2Q, které překonaly očekávání jak na úrovni zisku, tak i tržeb. Dařilo se především divizi tekutých krystalů. Na druhé straně stály akcie softwarové společnosti SAP, kde výsledky trh nepřesvědčily a akcie si odepsaly 6,2 %. Celkově byla aktivita investorů v minulém týdnu větší, než jsme byli zvyklí z úvodu měsíce. Za červenec si DAX polepšil o 3 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Předpověď spotřebitelské důvěry Gfk na měsíc srpen činí 3,9 b. oproti očekávaným 3,5 b. po předchozí hodnotě 3,5 b., resp. 3,6 b. po revizi.

- Míra nezaměstnanosti v Německu v červenci v souladu s očekáváním klesla na 7,6 % z předchozích 7,7 %.

- Maloobchodní tržby v Německu v měsíci červnu poklesly meziměsíčně o 0,9 %, když se očekával pokles pouze o 0,2 %. Meziročně ovšem vzrostly o 3,1 %, při očekávaném růstu 1 %.

Co se stane - očekávané události

- 4/8 Maloobchodní tržby v eurozóně (Červen)

- 5/8 Zasedání ECB o úrokových sazbách

- 5/8 Tovární objednávky (Červen)

- 6/8 Průmyslové objednávky (Červen)

- Výsledková sezóna – 2/8 Metro, Linde 3/8 Deutsche Post, Fresenius Medical, BMW 4/8 Henkel, Munich Re 5/8 Deutsche Telekom, Commerzbank, Allianz

Vývoj titulů na německém trhu

26/7 Barclays Capital zvýšil cíl pro společnost Adidas z 37 EUR na 39 EUR s doporučením „underweight“.

27/7 Deutsche Bank dosáhla za druhé čtvrtletí 2010 zisku 1,2 mld. EUR při očekávání 1,05 mld. EUR.

27/7 Morgan Stanley snižuje doporučení pro společnost Metro z „equalweight“ na „underweight“. Akcie společnosti Metro (MEO) oslabují o 0,39 % na 42,605 EUR.

27/7 Společnost Daimler dosáhla ve druhém čtvrtletí zisku 1,31 mld. EUR při očekávání 1,03 mld. EUR.

28/7 UBS snižuje doporučení pro energetickou a plynárenskou společnost E.On z původního „koupit“ na „neutral“.

28/7 JPMorgan snižuje cíl společnosti Adidas z 41 EUR na 39 EUR s doporučením „neutral“.

29/7 Volkswagen (VOW3, BAAVOLAG) za první pololetí letošního roku hospodařil se ziskem 2,6 miliard EUR. Tržby vzrostly o 20,7 % na 61,8 mld. EUR. Čistý zisk vzrostl na 1,8 miliardy EUR. Zisk za druhý kvartál dosáhl 1,25 mld. EUR (očekávání 721 mil. EUR), tržby dosáhly 33,2 mld. EUR. Společnost v letošním roce očekává výrazný nárůst tržeb.

29/7 Německý Siemens (SIE) oznámil nárůst provozního zisku o 40 % na 2,33 miliard EUR při očekávání 2,14 miliard EUR. Čistý zisk společnosti vzrostl o 12 % na 1,41 miliard EUR. Na základě dobrých výsledku Siemens zvyšuje svůj celoroční výhled.

BASF (BAS) za 2Q se ziskem 1,18 mld. EUR (očekávání 1,07 mld. EUR) oproti loňským 343 mil. EUR. Tržby společnosti vzrostly na 16,2 mld. EUR z předchozích 12,5 mld. EUR.

Deutsche Lufthansa (LHA) za 2Q ztrojnásobila svůj provozní zisk a překonala tak odhady analytiků. Dobré výsledky podpořila především znovurostoucí poptávka po letecké dopravě. Provozní zisk dosáhl 159 mil. EUR, očekávala se hodnota 131 mil. EUR. Tržby vzrostly o 33 % na 6,9 miliard EUR. Společnost potvrdila svůj celoroční výhled provozního zisku, který by měl překonat loňských 130 mil. EUR. Negativní vliv na výsledky bude mít chystaná restrukturalizace u jednotky Austrian Airlines a BMI.

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - DAX

PXnahoru+0,021 550,6116:15:17
RMnahoru+0,35459,4016:59:10
DJIAnahoru+0,5637 986,4022:15:57
NASDAQdolu-2,3415 235,9522:00:32
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3617:50:00


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz