Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 1:59
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Ve světě šly proti trhu telekomunikace, v Česku KB

Zpravodajství

Ve světě šly proti trhu telekomunikace, v Česku KB

16.08.2010 14:22:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů

Akcie v Česku

Index PX

Komentář k vývoji indexu

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1200 bodů. Největší poklesy byly k vidění ve středu, když pražská burza oslabila o 1,6 %. Zhoršení zahraničního sentimentu se klasicky projevilo výrazněji u akcií Erste Bank (-4 %). Chystaný prodej menšího balíku akcií přes trh titulu rovněž moc nepomohl. Na extra silnou cílovou cenu od JPMorgan v závěru týdne investoři příliš nereagovali.

Nadále odlišně se vyvíjela Komerční banka (+0,9 %), která se udržela nad hranicí 4000 Kč a je tak u ní po výsledcích nadále znát zájem investorů. Své výsledky za 2Q v týdnu představil ČEZ (-2,1 %). Žádné výraznější překvapení ani jedním směrem se nekonalo a titul oslabil v kontextu celkového sentimentu. Pololetní výsledky prezentovala i společnost AAA Auto, která dokázala výrazně vylepšit svoji ziskovost. Růst akcií o 3 % však lze připisovat více nízké likviditě než zlepšenému hospodaření. Po předchozím ataku hranice 450 Kč se částečně vybíraly krátkodobé zisky u Telefónica O2 (-2 %) a titul se dostal zpět pod 440 Kč. Na nižší úrovně se s poklesem ceny ropy dostala i těžební NWR (-4 %).

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Míra nezaměstnanosti se v průběhu července zvýšila v souladu s očekáváním na 8,7% z červnových 8,5%.

- První prázdninový měsíc přinesl v souladu s očekáváním růst cen spotřebního zboží. Oproti červnu se inflace zvýšila o 0,3 %, za tímto růstem stojí především sezónní efekty, jako je zdražení dovolených o 12,9 %. Ve srovnání s červencem roku 2009 se inflace zvýšila na 1,9 %, což je nejvyšší hodnota od loňského března.

- Citigroup zvýšila doporučení pro celý český akciový trh z předchozího „underweight“ na „neutral“.

- Agentura Standard&Poor´s revidovala výhled pro změnu hodnocení dlouhodobých závazků ČR v cizích měnách na „pozitivní“ z původního „stabilní“. Stávající rating byl potvrzen na stupni „A/A-1“.

- Předběžný údaj o HDP za 2Q 2010 ukázal poměrně dobrý meziroční růst o 2,2 % a v mezikvartálním porovnání vzrostl HDP o 0,8 %. Na meziročním růstu českého hospodářství se pozitivně projevuje nízká srovnávací základna z roku 2009, kdy česká ekonomika dosáhla svého dna. Struktura HDP nebyla rámci prvního odhadu zveřejněna.

Vývoj titulů na domácím trhu

AAA Auto

11/8 Autobazary AAA Auto v prvním pololetí dokázaly zvednou čistý zisk na 2,3 mil. EUR, když kontrola nákladů pomohla neutralizovat mírné snížení celkových prodejů. Výnosy meziročně vzrostly o 6,5 % na 91,6 mil. EUR, zatímco provozní náklady vzrostly o 4,3 %. Celkový počet prodaných automobilů v H klesl o 3,4 % na 18840 vozů.

ČEZ

11/8 Hospodářské výsledky společnosti ČEZ za 2Q skončily v souladu s očekáváním. Provozní výnosy meziročně vzrostly na 44,797 miliard korun (tržní očekávání 44,67 miliard korun). Meziroční pokles prodejních cen elektřiny byl nahrazen zvýšenou produkcí elektřiny, pokračující konsolidací albánské distribuční společnosti a v neposlední řadě prodejem tepla a plynu. Provozní náklady dosáhly ve 2Q 2010 30,73 miliard korun. Zisk na úrovni EBITDA meziročně poklesl o 8 % na 19,86 miliard (očekáváno bylo 20,5 miliard korun). Zisk na provozní úrovni dosáhl hodnoty 14,065 miliard korun, zatímco trh čekával 14,57 miliard korun. Čistý zisk byl mírně nad odhady trhu, když meziročně poklesl na 11,25 miliard, zatímco bylo očekáváno 11,21 miliard korun. Na čistém zisku se nejvíce projevil nárůst nákladových úroků a vyšší kurzové ztráty, které dosáhly 1,34 miliardy korun. Společnost ponechala výhled hospodaření pro rok 2010 nezměněný, když i nadále předpokládá čistý zisk na úrovni 46,7 miliard korun a ukazatel EBITDA na 88,7 miliardy korun.

12/8 Dozorčí rada společnosti ČEZ kooptovala za členy bývalého ministra Eduarda Janotu a Martina Římana.

Erste Bank

10/8 Pět rakouských spořitelen, které mají podíl v Erste Bank, se rozhodlo prodat část svých akcií. Celkově se jedná o 3,44 mil. akcií Erste Bank, které představují podíl 0,9 %. Prodej by měl být realizován přes trh v období 16.8.2010 až 11.11.2011.

11/8 JPMorgan zvýšila cílovou cenu pro akcie rakouské banky na 50 EUR z předchozích 42 EUR. Titul byl zařazen na „Focus List“ preferovaných titulů pro oblast střední a východní Evropy.

Komerční banka

11/8 Agentura Standard&Poor´s vylepšila výhled pro hodnocení závazků KB na „pozitivní“ z původního „stabilní“. Rating byl potvrzen na stupni „A-A-1“. Agentura pokládá banku za jednu z klíčových divizí francouzské skupiny Société Generále, vyšší rating však nemůže udělit, když podle pravidle nelze banku hodnotit lépe než zemi, ve které působí.

Co se stane - očekávané události

- 16/8 KIT Digital – výsledky za 2Q: komentář zde

- 19/8 VIG – výsledky za 2Q: odhady zde

Americké akcie

Vývoj indexu Dow Jones, Nasdaq, S&P 500

Komentář k vývoji indexu

Americké akcie v týdnu výrazně oslabily, když růst byl k vidění pouze v rámci pondělní seance. Ve všech ostatních dnes hlavní indexy oslabovaly. Index Dow Jones ztratil 3,3 %, technologický Nasdaq dokonce 5 %. V případě širšího S&P 500 se jednalo o nejvyšší pokles za posledních 6 týdnů. Burzy padaly v opětovných obavách o stav globální ekonomiky, když FED prohlásil, že aktuální oživení bude pomalejší, než se původně zdálo.

Výraznější poklesy byly vidět v technologickém sektoru, když Cisco (-11 %) oznámilo slabší výhled. Po rezignaci CEO firmy HPQ se akcie počítačového výrobce propadly o 13 %. Nedařilo se ani polovodičovému sektoru, když Intel přišel o více než 7%. Horší data z čínské ekonomiky ovlivňovala těžařské společnosti. Akcie Alcoa oslabily o 8 %. Nižší cena ropy se podepsala na slabší výkonnosti energetických firem. Exxon oslabil o 2,6 %. Z hlavních sektorů se dařilo pouze telekomunikacím, když Verizon dokázal posílit o 1,7 %. V kladných číslech zakončily týden i akcie AT&T. McDonald´s po dobrém reportu červencových tržeb posílil o 0,2 % a odolal tak negativním tendencím.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Produktivita mimo zemědělský sektor ve druhém čtvrtletí poklesla o 0,9 % při odhadovaném růstu o 0,1 %. V předchozím období rostla produktivita o 2,8 %.

- Výsledek jednání představitelů FEDu: potvrzení, že úrokové sazby zůstanou nízko po delší období. Ekonomické oživení v následujícím období bude mírnější, než se původně očekávalo. Pro podporu ekonomické aktivity hodlá FED nakupovat státní dluhopisy.

- Index spotřebitelských cen v červenci měsíčně vzrostl o 0,3 % (očekávání +0,2 %) po předchozím poklesu o 0,1 %. Meziročně index vzrostl o 1,2 % (očekávání +1,2 %). Bez zahrnutí cen potravin a energie index za červenec vzrostl o 0,1 % meziměsíčně a o 0,9 % meziročně – v souladu s odhady analytiků.

- Maloobchodní tržby vzrostly v červenci v Americe o 0,4 % při očekávaných 0,5 %. V červnu poklesly maloobchodní tržby o 0,5 % (-0,3 % po revizi).

- Spotřebitelská důvěra dle Michiganské univerzity mírně vzrostla na 69,6 bodů z předchozích 67,8 bodů.

Co se stane - očekávané události

- 17/8 Index PPI

- 17/8 Průmyslová produkce

- 19/8 Předstihové ukazatele

Vývoj titulů na amerických trzích

9/8 Tyson Foods (TSN) reportoval výsledky za fiskální 3Q: zisk 242 mil. USD / 65c na akcii (očekávání 60c, před rokem 130 mil. USD / 35c), tržby 7,4 mld. USD (očekávání 7,22 mld. USD, před rokem 6,7 mld. USD).

9/8 Celosvětové tržby McDonald´s (MCD) v červenci vzrostly o 7 % (očekávání +4,8 %). Tržby v USA vzrostly o 5,7 %, v Evropě o 5,3 % a v Asii, na Středním Východě a v Africe o 10,1 %.

11/8 CEO společnosti Google Inc. (GOOG) Eric Schmidt zdvojnásobil očekávanou míru akvizic v tomto roce, přičemž zvolené tempo chce udržet i v dalších letech. Rozhodl se tak poté, co některé interní projekty společnosti neuspěly ve snaze podpořit růst společnosti.

11/8 Maloobchodní řetězec Macy’s (M) Inc. oznámil, že ve druhém kvartálu zvýšil zisk na 147 mil. USD (35 centů na akcii) ve srovnání s předchozími 7 mil. USD (2 centy na akcii). Tržby meziročně vzrostly o 7,2 % na 5,54 mld. USD. Analytici odhadovali zisk 29 centů na akcii. Společnost zvýšila odhad zisku za celý rok na 1,85-1,9 USD na akcii ve srovnání s předchozími 1,8 USD.

12/8 Automobilka GM vykázala nejvyšší kvartální zisk na posledních 6 let. Čistý zisk za 2Q vzrostl na 1,3 mld. USD oproti 865 mil. USD v předchozím kvartále. Podíl na trhu GM v USA dosáhl v kvartálu 19 %, loni činil 21 %, ale od té doby se GM zbavila několika značek. Tržby dosáhly 33,2 mld. USD. Americká vláda se chce postupně zbavit svého podílu a na trh budou uvedeny nové akcie v rámci primární emise.

12/8 Výrobce sítového zařízeni Cisco oznámil výhled, který nenaplnil očekávání trhu - vedení očekává tržby v následujícím kvartále mezi 10,64-10,83 mld. USD, zatímco trh čekal téměř 11 mld. USD. V uplynulém kvartálu dosáhly tržby společnosti 10,8 mld. USD, čistý zisk vzrostl o 79 % na 1,94 mld. USD.

Německé akcie

Index DAX

Komentář k vývoji indexu

Německé akcie stejně jako většina akciových trhů ve světě ztrácely. Index DAX od úterka pouze klesal a odepsal si za celý týden 2,4 %. Největší poklesy byly k vidění ve středu, když DAX oslabil o 2,1 %. Vstup do nového týdne byl sice pozitivní, ale postupně převážily opětovné obavy o stav ekonomického oživení. Negativní sentiment byl podpořen vyjádřením amerického FEDu o mírnějším než očekávaném růstu. Německým akciím nepomohla ani páteční výborná data o HDP za 2Q. Páteční úvod byl sice pod dojmem dat kladný, ale v závěru dne opět již akcie oslabovaly. Do negativního obrázku zapadají i data o poklesu průmyslové produkce v eurozóně.

Největší poklesy byly vidět u titulů citlivých na stav ekonomiky. Akcie ocelářské skupiny Salzgitter oslabily o 8 %. Téměř 7 % ztratily akcie Infineonu, když titul ztrácel s poklesem technologického sektoru v USA. E.ON reportoval uspokojivé výsledky, proti sentimentu však jít nedokázal, když navíc dostal snížené doporučení od JPMorgan. Titul ale oslabil méně než trh a odepsal si 1,5 %. Podobně jako na amerických trzích dokázaly jít proti trhu telekomunikace, když akcie Deutsche Telekomu posílily o 3,2 %.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Inflace v Německu v červenci zrychlila podle harmonizované metody EU měsíčně o 0,3 %, meziročně pak o 1,2 %. Výsledky jsou v souladu s očekáváním. Příčinou je především růst cen energie.

- Průmyslová produkce v eurozóně v červnu meziměsíčně poklesla o 0,1 %, přičemž se očekával růst o 0,6 %. Meziročně vzrostla o 8,2 % při odhadu 9,3 %. V květnu rostla průmyslová produkce o 0,9 % m/m (1,1 % po revizi) a o 9,4 % y/y (9,9 % po revizi).

- HDP v Německu rostlo o 2,2 % q/q a o 4,1 % y/y při očekávání 1,3 % q/q a 2,6 % y/y. Mezikvartálně se jednalo o nejsilnější růst od sjednocení země. Za dobrým výsledkem stál především prudký růst vývozu a stupňování firemních investic. HDP v celé eurozóně rostlo ve druhém čtvrtletí 2010 o 1,0 % q/q a o 1,7 % y/y při očekávání 0,7 % q/q a 1,4 % y/y. V předchozím čtvrtletí rostlo HDP eurozóny o 0,2 % m/m a o 0,6 % y/y.

Co se stane - očekávané události

- 17/8 Index ZEW

- 19/8 Index PPI

Vývoj titulů na německém trhu

9/8 Globální prodeje automobilky BMW (BMW) rostly v červenci o 9,1 % na 119 982 jednotek. Prodeje samotné značky BMW rostly o 12 % na 101 490 jednotek.

10/8 Zajišťovna Hannover Re (HNR1) zaznamenala za 2Q pokles zisku na 159,6 mil. EUR z loňských 208,7 mil. EUR. Očekávání analytiků bylo na úrovni 154 mil. EUR.

11/8 JPMorgan snižuje doporučení pro německé utility. RWE bylo sníženo z „neutral“ na „underweight“, cílová cena byla upravena z původních 68 EUR na 62 EUR. U E.ON došlo ke snížení cílové ceny ze 30 EUR na 28,5 EUR s ponechaným doporučením „neutral“.

11/8 E.ON AG (EOAN) za první pololetí letošního roku oznámil provozní zisk nad odhady trhu, když došlo k nečekaně silnému výkonu plynárenské divize a obchodování s energií. Očištěný provozní zisk za 1H roku vzrostl o 11 % na 6,1 mld. EUR. Trh čekal 5,86 mld. EUR. Za celý rok firma nadále očekává růst tohoto ukazatele o 0-3 %. Výnosy společnosti vzrostly o 7 % na 44 mld. EUR

12/8 Energetická společnost RWE dosáhla ve druhém čtvrtletí 2010 čistého zisku 2,75 mld. EUR oproti očekávanému odhadu 2,55 mld. EUR. Tržby společnosti činily 27,35 mld. EUR při konsensu 26,14 mld. EUR. Firma očekává, že oživení na jejích klíčových trzích bude pokračovat. S ohledem na plánované zavedení daně z jaderného paliva je ale ohrožen cíl společnosti udržet do roku 2013 dividendu na stabilní úrovni.

13/8 Společnost ThyssenKrupp vykázala za druhé čtvrtletí 2010 čistý zisk ve výši 272,75 mil. EUR oproti očekávaným 138,1 mil. EUR. Tržby dosáhly hodnoty 11,679 mld. EUR při očekávání 11,049 mld. EUR.

13/8 Volkswagen AG (VOW3) prohlásil, že v letošním roce na poli prodaných vozů již nedosáhne předkrizových úrovní poté, co se růst počtu prodaných aut v minulém měsíci zpomalil (+2,9 %). Za prvních 7 měsíců německá automobilka prodala 4,16 milionů vozidel, což představuje meziroční nárůst o 14 %. Výrazný vzestup zažívá společnost především v Číně, kde prodeje vzrostly o 42 % a Volkswagen zde plánuje další zvyšování výrobních kapacit.

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

19.04.2024
Graf - RM

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz