Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Sobota 20.4.2024 2:29
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Apokalyptické scénáře investorů se nenaplnily

Zpravodajství

Apokalyptické scénáře investorů se nenaplnily

07.09.2010 09:25:00 | Fio banka

Fio report: týdenní zpravodajství z kapitálových trhů (30. srpna – 3. září 2010)

ČR

Index PX

Komentář k vývoji indexum

Pražská burza po třech týdnech poklesů dokázala posílit. Zlepšený sentiment ve světě podpořil i domácí trh a index PX přidal 1,68 %. Největších výsledků bylo dosaženo během středeční a čtvrteční seance. V pozitivní atmosféře se opět dařilo bankovním titulům. Komerční banka se po krátkém exkurzu pod hranici 4000 Kč dokázala opět vrátit nad tuto metu a posílila o 4,5 %. Erste Bank posílila o 2,8 %. ČEZ se dokázal vrátit nad hranici 830 Kč (+0,7 %), vyšší aktivita na titulu však není k vidění.

Absolutním vítězem byly akcie Orca, které po výsledcích posílily o více než 22 %. Do hospodaření sice zasáhly „účetní triky“, které dostaly čistou hodnotu aktiv nad 600 Kč, ale i bez jednorázových vlivů byly v hospodařeni vidět pozitivní prvky, což zvyšuje v očích investorů vidinu záchrany společnosti. Podstatně hůře na tom byl druhý developerský titul ECM, který minulý týden vykázal záporný vlastní kapitál. Pokles pokračoval i v tomto týdnu, celková ztráta ve výši necelých 4 % byla zmírněna optimistickými výsledky Orco, které se částečně přenesly i na ECM. Před dividendou se nedařilo nakonec Telefónice O2, která oslabila o 1,8 % a končila obchodování na 430 Kč. V týdnu probíhaly na titulu velké objemy obchodů, když se přetlačoval velký prodejce se zájemci o zinkasování dividendy.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

Viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík předpokládá, že rychlá příprava fiskálních reforem může zbrzdit inflaci, což nebude nutit ČNB zvyšovat rychle úrokové sazby - a jejich pohyb předpokládá až ve druhé polovině příštího roku. V posledních dnech se ostatní centrální bankéři vyjadřovali spíše ve prospěch rychlejšího pohybu sazeb směrem nahoru.

Vývoj titulů na domácím trhu

ČEZ

1/9 Goldman Sachs zvýšil cílovou cenu pro akcie energetické firmy ČEZ na 1270 Kč z původních 1250 Kč. Doporučení „buy“ bylo potvrzeno. HSBC přistoupila k opačnému kroku a snížila cílovou cenu pro akcie ČEZu na 860 Kč z původních 900 Kč. Doporučení bylo ponecháno na stupni „underweight“.

New World Resources

2/9 Erste Bank snížila doporučení pro akcie NWR z předchozího „buy“ na „accumulate“. Cílová cena byla snížena na 253 Kč z původních 306 Kč.

Orco Property Group

31/8 Developerská skupina Orco vykázala v prvním pololetí letošního roku výrazný nárůst čistého zisku. Za obratem v hospodaření však stojí účetní operace, když společnost přecenila v rámci schváleného restrukturalizačního plánu vydané dluhopisy. Čistý zisk tak dosáhl výše 238 mil. Kč. Tržby se v 1H zvedly meziročně o 23 % na 163 mil. EUR. Čistá hodnota aktiv se zvýšila na 25,3 EUR, když na konci roku činila pouze 8,2 EUR.

Philip Morris

31/8 Tabáková firma PM ČR zveřejnila svoji pololetní zprávu o hospodaření. Tržby bez spotřební daně a DPH se v porovnání s 1H loňského roku zvýšily o 1 % na 5,54 mld. Kč. Provozní zisk mírně poklesl na 1,39 mld. Kč, stejně tak byl mírný pokles k vidění u čistého zisku, který dosáhl 1,12 mld. Kč. Nekonsolidovaný čistý zisk, který je důležitý pro výplatu dividendy, dosáhl 1,17 mld. Kč. V hospodaření se projevil pokles domácího trhu po zvýšení cen v důsledku nárůstu spotřební daně a DPH. Trend nižší spotřeby bude podle vedení setrvávat i ve druhé polovině roku.

Unipetrol

31/3 Unipetrol vykázal ve 2Q mírně lepší výsledky na všech sledovaných úrovních, než očekával trh. Na meziročním srovnání se jednalo o výrazné zlepšení, když se do výsledků pozitivně projevily vyšší objemy produkce a vyšší marže. Celkové výnosy vzrostly meziročně o téměř 49 % na 23,4 mld. Kč. Trh očekával pouze 22,4 mld. Kč. Čistý zisk dosáhl 520 mil. Kč, když v loňském roce firma hospodařila se ztrátou 359 mil. Kč. Trh čekal pouze 488 mil. Kč.

Co se stane - očekávané události

- 6/9 Telefónica O2 – ex-date na BCPP

- 8/9 HDP za 2Q – konečný údaj

- 8/9 Telefónica O2 – rozhodný datum pro dividendu, poslední den s nárokem na RMS

- 8/9 Nezaměstnanost

- 9/9 Spotřebitelské ceny

Amerika

Index Dow Jones a další

Komentář k vývoji indexu

Jak již to tak bývá v posledních měsících, pokud se nálada investorů pohybuje na „bodu mrazu“ a očekávají se apokalyptické scénáře před zveřejněním důležitých makrodat, mají trhy tendenci výrazně překvapit. Nejinak tomu bylo i v uplynulém týdnu, kdy byly zveřejňovány důležité indikátory ISM i data z pracovního trhu. Těmto datům se na počátku týdne předpovídaly takřka hororové scénáře. Ty reflektovalo i pondělní obchodování, kdy indexy odmazaly téměř veškeré zisky, které si připsaly předchozí pátek. Výrazný obrat přišel uprostřed týdne po zveřejnění ISM ve výrobě, který výrazně překonal očekávání a pomohl indexům směrem nahoru, když obloha nad Wall Street se začala vyjasňovat s nadějí, že ekonomická kontrakce v podobě „W“ by nemusela získat reálnou podobu.

Zvýšenou důvěru v ekonomiku pak potvrdila i data z trhu práce, která ukázala, že US ekonomika v srpnu ztratila méně míst, než se očekávalo. To nakonec znamenalo, že US indexy dokázaly přerušit 3týdenní sérii poklesů v čele s cyklickými tituly a bankami. Ty si připsaly největší nárůst ze všech sektorů, když zpráva FDIC poukázala na to, že US bankovní domy zaznamenaly ve 2Q největší kvartální zisky za poslední 3 roky, když celkově vydělaly 21,6 mld. USD. Akcie JPM nebo BAC tak posílily o 7 %. Naopak lepšího sentimentu nedokázaly využít akcie Intelu, který zároveň oznámil v týdnu po McAfee další akvizici za 1,4 mld. USD. Poklesu US dolaru a lepší nálady využily i komodity, zejména pak průmyslové kovy. Naopak zlato si připsalo pouze nepatrný zisk a nedokázalo se odpoutat od svých historických maxim.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Spotřebitelská důvěra v USA za srpen rostla na 53,5 z 51 (původně 50,4). Odhad činil 50,5.

- Výrobní index ISM za srpen rostl na 61,5 bodů oproti předchozím 55,5 bodům a očekávání 53 bodů.

- Počet pracovních míst mimo zemědělství v USA za srpen poklesl o 54 tis. oproti očekávanému poklesu o 105 tis. Míra nezaměstnanosti v USA vzrostla v srpnu na 9,6 % z předchozích 9,5 %.

Co se stane - očekávané události

- 8/9 Béžová kniha FEDu

- 9/9 Obchodní bilance (Červenec)

Vývoj titulů na amerických trzích

30/8 Největší světový výrobce čipů kupuje od společnosti Infineon její divizi pro mobilní přístroje za 1,4 mld. USD.

30/8 Společnost 3M oznámila, že by zaplatila 10,50 USD za každou akcii firmy Cogent, která se zabývá biometrickou identifikací. Akcie Cogent (COGT) se v pátek nacházely na hodnotě 8,92 USD. Celková suma za Cogent by činila 943 mil. USD.

30/8 Hewlett Packard Co. (HPQ) provede zpětný odkup akcií v hodnotě až 10 miliard USD. K odkupu by mělo dojít v průběhu třetího čtvrtletí. Společnost má v současnosti v oběhu zhruba 2,3 miliard akcií.

2/9 Nabídka Hewlett-Packardu (HPQ,+0,5%) na koupi společnosti 3Par (PAR,+2,5%) ve výši 33 USD/akcii ukončuje boj o převzetí této společnosti a oceňuje ji na 2,3 mld. USD. Dell (+1,6%) již odmítl tuto nabídku dorovnat a ukončil jednání o převzetí. Původní nabídka Dellu byla ve výši 18 USD/akcii. Podle statistiky agentury Bloomberg finální nabídka HP představuje nejvyšší nabídnutou prémii při transakcích nad 50 mil. USD od roku 2001.

Německo

Index DAX

Komentář k vývoji indexu

Díky pozitivním datům ze zámoří se německému indexu DAX podařilo zastavit 3 týdny trvající poklesy a připsat si největší týdenní nárůst od července. Data z trhu práce a lepší ISM dodaly investorům důvěru, že oživení světové ekonomiky pouze ztrácí na dynamičnosti a nehrozí tak obávané „zařazení zpátečky“ ve formě další recese. Zasedání ECB nepřineslo mnoho nového, když bankéři potvrdili, že stávající sazba 1 % se v blízké době měnit nebude a bankám byla prodloužena neomezená kreditní linka až do začátku roku 2011.

V rámci indexu DAX se nejvíce dařilo akciím výrobce cementu HeidelbergCement (+8,7 %), jehož business je úzce spjat právě se stavem ekonomiky a který dokázal tak těžit právě z lepšícího se sentimentu. Oznámení automobilky Daimler AG o tom, že její prodeje v divizi Mercedes-Benz vzrostly v srpnu o 22 %, vyústily v největší týdenní nárůst akcií od května (+8,5 %) a strhly s sebou i akcie dalších automobilek. Úspěšný prodej „junk“ dluhopisů za 1 mld. EUR pomohl v růstu akciím Continentalu, které posílily o 8,8 %. Nedařilo se naopak defenzivněji laděným akciím Fresenius Medical (-2,7 %) když investoři upřeli svojí pozornost na dynamičtější tituly. Přes 2 % ztratily i akcie Infineon Technologies, když investoři nepřijali příliš pozitivně prodej mobilní divize společnosti Intelu za 1,4 mld. USD.

Co se stalo - klíčové události minulého týdne

- Indikátor podnikatelského klimatu v eurozóně poklesl v srpnu na 0,61 bodu při očekávání 0,70 b. V předchozím období dosáhl ukazatel hodnoty 0,66 b.

- Nezaměstnanost v Německu dosáhla 3,188 mil. oproti předchozím 3,192 mil. a odhadu 3,2 mil. Sezónně očištěná nezaměstnanost klesla na 3,193 mil. oproti předchozím 3,21 mil. (původně 3,211 mil.) Míra nezaměstnanosti zůstala podle očekávání 7,6 %.

- Reálné maloobchodní tržby v Německu za červenec meziměsíčně klesly o 0,3 % oproti předchozím revidovaným -0,3 % (původní odhad -0,9 %) a očekávání trhu +0,5 %.

- HDP v eurozóně vzrostl ve druhém čtvrtletí 2010 podle očekávání o 1,0 % m/m. Meziročně vzrostl HDP o 1,9 %, když se očekával růst o 1,7 %.

Co se stane - očekávané události

- 7/9 Tovární objednávky (Červenec)

- 8/9 Průmyslová produkce (Červenec)

- 9/9 Index spotřebitelských cen–konečný údaj (Srpen )

Vývoj titulů na německém trhu

30/8 Největší světový výrobce čipů kupuje od společnosti Infineon její divizi pro mobilní přístroje za 1,4 mld. USD.

31/8 BofA / Merrill Lynch dnes snížil cílovou cenu pro německý ThyssenKrupp (TKA) na 28 EUR z předchozích 30 EUR.

31/8 Natixis snížil cenový cíl pro Infineon (IFX) na 7,1 EUR z předchozích 7,5 EUR.

1/9 Bernstein zvyšuje doporučení pro Metro (MEO) na "outperform" z předchozího "market perform".

Autor: FIO

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

PKO343,90+5,82
SABFI1 090,00+2,83
DBK376,70+1,80
DETEL537,80+1,53
EOAN310,45+1,47

Zajímavé poklesy

FIXZO146,00-8,18
EFORU169,00-2,31
GEVOR254,00-1,55
OMV1 097,50-1,26
TABAK15 820,00-1,25

Kurzovní lístek

EURstejne25,2650,00
HUFnahoru6,394+0,35
JPYdolu15,336-0,03
PLNnahoru5,839+0,03
USDdolu23,707-0,18

demo-e-broker

Indexy

20.04.2024
Graf - RM

PXnahoru+0,021 550,6119.04.24
RMnahoru+0,35459,4019.04.24
DJIAnahoru+0,5637 986,4019.04.24
NASDAQdolu-2,3415 235,9519.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-0,5617 737,3619.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz