Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Pátek 19.4.2024 3:17
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Jak bude na dluhopisovém, akciovém a komoditním trhu?

Zpravodajství

Jak bude na dluhopisovém, akciovém a komoditním trhu?

17.05.2011 14:30:00 | Investicniweb.cz

Investiční web a deník E15 se zajímaly o výhled investičních profíků na akciové, dluhopisové a komoditní trhy v letních měsících. Kdo je býk, a kdo medvěd? Anketa dopadla téměř nerozhodně.

Fio banka

Akciové trhy

Vyspělé akciové trhy se od září loňského roku drží v silném růstovém trendu. V následujících měsících náš čeká období, kdy se chystá ukončení druhého kola kvantitativního uvolňování a centrální banky po světě se postupně chystají k utahování měnové politiky. Tyto faktory nejsou pro akciové trhy příliš příznivé.

Proti těmto faktorům bude stát nadále relativně dobré hospodaření firem, které svědčí o pokračujícím oživení ekonomik.

Po silných růstech z předchozích měsíců za nejpravděpodobnější variantu považuji postupnou korekci v rozsahu 5-10 % a po konsolidaci volatilní obchodování bez výraznějšího směru. Pokračování růstů v letních měsících bez výraznější korekce považuji za méně pravděpodobné.

David Brzek, makléř

Dluhopisové trhy

V průběhu května výnosy českých státních dluhopisů výrazně poklesly, a to především na krátkém konci, čímž výnosová křivka zestrměla. Stalo se tak poté, co se snížilo tržní očekávání na růst sazeb, což bylo dáno několika faktory. Ze zahraničí to byl především komentář ze zasedání ECB, který odložil očekávané zvýšení sazeb z června do července.

Z domácích události to bylo poslední zasedání ČNB, kdy byly sazby ponechány na rekordním minimu 0,75 % přesvědčivou většinou hlasujících členů, a dále inflace za duben skončila mírně pod odhady trhu.

Do konce května tak zůstane pravděpodobně silná poptávka po českých stáních dluhopisech (především kratších splatností), nicméně další pokles výnosu již nečekáme. Naopak v průběhu letních měsíců by měly výnosy dluhopisů začít postupně růst. Bude to technická korekce nedávných poklesů výnosů, a zároveň reakce na zvyšující se pravděpodobnost utahování měnové politiky.

Josef Dudek, makléř

Komoditní trhy

Je pravděpodobné, že komoditní trhy v průběhu prázdninových měsíců prodělají mírnou korekci. Jedním z důležitých faktorů, které budou ovlivňovat vývoj komoditních trhů (nejen komoditních), bude ukončení druhého kola kvantitativního uvolňování.

Komodity v uplynulých týdnech dosáhly v mnoha případech lokálních maxim, k čemuž dopomohlo jak druhé kolo kvantitativního uvolňování, tak i různé geopolitické konflikty.

Ukončení QE2 a uklidnění situace v Africe a na Středním východě, které očekáváme, povede k mírnému poklesu cen komoditních trhů. Nicméně nepředpokládáme žádné výrazné propady.

Josef Novotný, analytik

X-Trade Brokers

Akciové trhy

Za téměř lineárním růstem cen akcií z minulých měsíců nestojí ani tak dobrá data, jako spíše stejně lineární růst bilance americké centrální banky, která od loňského listopadu nakupuje každý měsíc státní bondy za přibližně 75 miliard dolarů. S těmito nákupy však skončí již v červnu, a co bude dál, zatím neprozradila.

Očekávám, že s nimi v budoucnu znovu začne, ale do té doby bude na trzích chybět jeden z klíčových impulzů pro růst cen akcií, takže v průběhu léta očekávám spíše korekci. Něčeho podobného jsme koneckonců byli svědky i loni v dubnu, kdy Fed přestal s nákupy dluhopisů krytých hypotékami, a akcie v nadcházejících několika týdnech klesly o více než 10 %.

Komoditní trhy

I v případě komodit je to především měnová politika americké centrální banky, která hnala dolarové ceny prudce vzhůru. Pro komodity je rizikovým jak ukončení druhého kola kvantitativního uvolňování v USA, tak postupné zpomalování Číny, což jsou faktory, které by mohly pomoci v druhé polovině roku ke korekci zejména takových komodit, jako jsou ropa a některé průmyslové kovy.

Dluhopisové trhy

Očekávám všeobecný růst požadovaných výnosů (a tedy pokles ceny dluhopisů), který bude rovněž souviset s ukončením QE2, kdy z trhu zmizí jeden z největších kupců amerických dluhopisů (Fed), a se stále sílícími inflačními tlaky. Růst výnosů z dluhopisů zemí, jako jsou USA nebo Německo, by přitom měl být mírnější než u problémových zemí, jako jsou například Španělsko nebo Itálie.

Jaroslav Brychta, analytik

CONSEQ

Akciové trhy

Předpokládám, že akciové trhy uzavřou celý rok na mírně vyšších úrovních (v řádu jednotek procent), než jsou nyní. Zbylé měsíce však budou pravděpodobně velmi volatilní a cesta vzhůru nebude zdaleka přímočará.

Klíčovým hybatelem bude to, jak se eurozóna vypořádá s dluhovými problémy některých svých členů. V případě, že "hříšníci" stávající situaci ustojí, nebo se podaří naopak nalézt razantní očistné řešení, měl by být letošek pro akcionáře celkově příznivý. Nasvědčuje tomu celkový vývoj makroekonomické situace i výsledků jednotlivých firem.

Komoditní trhy

Zlato jako nástroj ochrany před "koncem světa" má dle mého názoru to nejlepší za sebou. Na jeho další růst bych příliš nesázel. Ropu a související komodity v dlouhém horizontu čeká jistě růst, v krátkém období bude jejich vývoj velmi volatilní a kromě kondice světové ekonomiky závislý na mnoha naprosto nepredikovatelných geopolitických faktorech. Proto si vývoj do konce letošního roku netroufám odhadnout.

Dluhopisové trhy

Globálně bude pokračovat trend pozvolného růstu úrokových sazeb, i když tempo jejich zvyšování nebude nikterak hektické. Dluhopisy zcela jistě nezopakují excelentní výsledky z minulých dvou let, nicméně díky současnému nastavení výnosových křivek pravděpodobně nebudou ani velkým propadákem. Svým investorům přinesou do konce roku zhodnocení přibližně odpovídající aktuálním výnosům do splatnosti. V případě domácích obligací tedy zhruba 2,0-3,5 % p.a. u střednědobých a 1,5 % p.a. v případě peněžního trhu.

Lukáš Výcha, obchodní ředitel

BREVIA FINANCE

Akciové trhy

V době neutuchajících nepokojů na Blízkém východě, vysokých cen komodit a přiotráveného amerického dolaru je velmi složité předpovídat ekonomický sentiment na měsíce dopředu. Osobně však v krátkodobém horizontu věřím spíše v uklidňování situace a rostoucí zájem o rizikovější aktiva a investice na kapitálových trzích. Proto bych spíše předpokládal býčí sentiment a pozvolný růst akciových indexů.

Současně je ovšem potřeba dodat, že nad některými sektory visí Damoklův meč. Jejich osud je plně v rukou vládních představitelů a centrálních bankéřů (např. bankovní sektor v zemích eurozóny nebo ve Velké Británii).

Komoditní trhy

Hlavním hybatelem cen komodit bude chuť po investičním riziku investorů a síla americké měny. Osobně předpokládám, že by dolar v letních měsících mohl konečně objevit své dno a v horizontu 1-3 měsíců zvrátit dlouhodobý downtrend, což by mohlo přinést částečné oslabení cen komodit. Taková situace by mohla potvrdit teorii, že hrozby inflace jsou pouze dočasného charakteru a v mnoha zemích nemusí nutně vyvolat růst úrokových sazeb.

Dluhopisové trhy

Z výše uvedeného vyplývá, že se spíše kloním k předpokládanému růstu rizikovějších tříd aktiv, kam státní dluhopisy nepatří. Inflační tlaky vyvolávající diskuze o nutnosti zvyšování úrokových sazeb cenám dluhopisů také nepřispívají.

Radim Kolmaš, investiční poradce

BH Securities

Společným jmenovatelem letního období může být, že konfliktní "kauzy" v zámoří (např. QE2, případné QE3, diskuse o úrokových sazbách; strop zadlužení americké ekonomiky atd.) i v Evropě (např. dluhová krize a boj o mechanismus pomoci zadluženým zemím, odpor ke stávajícímu společnému řešení atd.) "přetečou" do dalšího čtvrtletí.

Uvidí se i lépe, jak si vedou ekonomiky v tomto roce (a poskytnou do té doby ještě relativní klid trhům a nějaký ten prostor k případnému růstu). Také zhoršení ekonomického výhledu může být citelnější "až" na začátku 3. kvartálu, kdy se k makroekomickým veličinám připojí i firemní výsledková sezóna za 2. Čtvrtletí. Ta již nemusí být zdaleka tak pozitivní jako ta současná a ta loňská (za Q4/10).

V oblasti úrokových sazeb je velmi pravděpodobné další zvýšení sazeb ECB, Fed bude přes všechna očekávání i varovné signály (viz např. komentáře po posledním rozhodování o sazbách) mít mnoho důvodů ještě trochu se sazbami otálet; s velkou mírou nadsázky Bernankemu "mohou vyhovovat" co nejnižší sazby na podporu ekonomiky a co nejvyšší (akceptovatelná) inflace na "znehodnocení" státního dluhu.

Akciové trhy

Spíše stagnace po předchozích růstových kvartálech v souvislosti se zmíněným očekávaným děním výše.

Komoditní trhy

Odhadoval jsem určitý zlom ve vývoji cen komodit právě v letních měsících, kdy předpokládám větší intenzitu diskuse o dalším postupu v cestě podpůrných opatření ekonomice jak v USA, tak zadluženým zemím v Evropě. Spolu s předpokládaným poklesem či stagnací poptávky (spotřeby) by měly klesat spíše průmyslové komodity, může zůstat u spekulativních investicí (zlato, stříbro), pokud však budou klesat ceny komodit mohlo by to zpomalit inflaci, čímž možná klesne i motivace k dalším nákupům zlata.

Současný pokles cen komodit mohl být umocněn i vybíráním zisků u spekulativních obchodů. Na poklesu se podepisuje i zvýšení některých marží (poplatků) na komoditních burzách, tedy "technický" prvek.

Dluhopisové trhy

Nepohybuji se na dluhopisovém trhu, ale tipoval bych, že se o něco více může zkomplikovat situace na trhu s evropskými státními dluhopisy, což asi může více vyostřit přístup investorů ke státním a korporátním dluhopisům, či lépe ke vnímání jejich rizik. Dluhopisy korporací se trochu paradoxně mohou jevit bezpečnější a jejich výnosy mohou klesat.

Petr Hlinomaz, analytik

KZ Finance

Období května až září patří k nejméně úspěšným obdobím na kapitálových trzích. Nabízí se otázka, zda bude i letos platit otřepané burzovní pravidlo "Sell in May and go away". Osobně nemám rád krátkodobé předpovědi, křišťálovou kouli nevlastním, ale přesto si zatipuji, jak by se mohly jednotlivé třídy vyvíjet.

Nepatřím mezi přílišné optimisty, když si myslím, že by se situace mohla vyvíjet tak trochu jako loni, tedy že do prázdnin přijde menší korekce na trzích, během prázdnin se situace uklidní (sázím na opětovnou podporu pozitivních firemních výsledků a dostatečnou likviditu mimo trhy), a pak by opět mohly především dynamické trhy pozvolna růst. I přes vyšší volatilitu by se tedy na trzích do konce prázdnin nemuselo stát nic významného, alespoň pokud se bavíme o cenách na začátku a konci tohoto období. Vše samozřejmě mohou významněji ovlivnit některé neočekávané události (např. vyjádření představitelů Fedu, přírodní katastrofy, politické nepokoje atd.).

Akciové a komoditní trhy

Tyto dvě třídy se v posledním období vyvíjejí docela obdobně a věřím tomu, že tomu v následujících pár měsících nebude jinak. Přesun prostředků do dluhopisů bude mít vliv na posílení dolaru, což by mělo zastavit současnou rally na komoditním trhu a ceny komodit i ceny akcií se vydají směrem na jih.

Po korekci bude nižších cen využito k nákupům, takže porostou i ceny těchto aktiv. Rozdíl mezi startovací hodnotou v květnu a hodnotou na konci prázdnin bude dle mého názoru mírně negativní.

Dluhopisové trhy

Případná korekce na akciových a komoditních trzích může znamenat přesun prostředků do konzervativních investic, což by mělo znamenat růst cen bonitních státních dluhopisů, přestože zde jsou již nyní velice nízké výnosy a zadlužení jednotlivých zemí je obrovské. Následné pozitivnější období srazí ceny dluhopisů zpět, což bude celkově znamenat stagnaci či velmi malý růst.

Miroslav Frajt, vedoucí investičního oddělení

Co si myslí další obchodníci?

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

22.04.2024Plzeň
22.04.2024Brno
23.04.2024Mladá Boleslav
24.04.2024Ústí nad Labem
24.04.2024Zlín


Zajímavé vzestupy

ATOMT39,00+8,33
HARDW11,70+4,46
FACC157,60+3,41
EMAN68,00+2,26
RWE815,00+2,08

Zajímavé poklesy

MATTE28 800,00-2,70
SHELL830,50-2,64
BABMMCIU242,00-2,42
BABWOOSP67,50-2,17
PILLE195,00-2,01

Kurzovní lístek

EURdolu25,265-0,13
HUFnahoru6,417+0,07
JPYnahoru15,330+0,01
PLNdolu5,841-0,68
USDnahoru23,663+0,21

demo-e-broker

Indexy

18.04.2024 - 19.04.2024
Graf - IXIC

PXnahoru+0,181 550,3418.04.24
RMnahoru+0,50457,8118.04.24
DJIAnahoru+0,0637 775,3818.04.24
NASDAQdolu-0,5215 601,5019.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXnahoru+0,3817 837,4018.04.24


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz