Uživatel nepřihlášen | Přihlásit se | Zaregistrovat se
Úterý 16.4.2024 11:18
Akcie.cz»Zpravodajství»Odborné články»Burza RM-SYSTÉM ve znamení kvartálních výsledků

Zpravodajství

Burza RM-SYSTÉM ve znamení kvartálních výsledků

18.11.2011 17:25:00 | RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů
Již delší dobu lze sledovat rozevírání nůžek v ekonomické situaci Evropské Unie a USA. Tento fakt je v posledních týdnech zřejmý při pohledu na makroekonomické ukazatele, stejně jako při náhledu na akciové indexy, charakterizující vývoj jednotlivých světových trhů. Není tak žádným překvapením, že zatímco americké indexy se aktuálně obchodují zhruba o 5 % níže, než v úvodu roku, evropské akciové indexy indikují průměrný pokles okolo 20 %. Ze středoevropských indexů si nejlépe vede polský WIG 20, který ztrácí přibližně 15 % a dále těží ze zájmu investorů, získaného množstvím IPO, provedených v nedávné minulosti. Na úrovni průměrných evropských ročních poklesů se pohybuje také maďarský akciový index BUX, který odepisuje 22 %. Tuzemské akciové indexy jsou na tom podstatně hůře, když index burzy RM-SYSTÉM, stejně jako index Burzy cenných papírů Praha, ztratil třetinu své lednové hodnoty. Výrazně se pod tyto poklesy indexu RM podepisují zejména společnosti Erste bank a New World Resources, které svým procentuálním zastoupením tvoří „těžké váhy".

Nejsledovanější ekonomickou událostí byly bezesporu aukce státních dluhopisů italské, španělské a posléze i francouzské vlády. Víkendové vyslovení důvěry novému řeckému premiérovi a sestavení italského kabinetu, mělo trhům přinést uklidnění a víru v lepší zítřky. Nestalo se, výnos klíčového desetiletého italského vládního dluhopisu překonal hranici 7 % a vyvolal nutnost intervence ze strany ECB. Takto vysoká hranice výnosu státního dluhopisu je dle odborníků dlouhodobě neúnosná. Hodnota 7 % je trhy velmi citlivě sledována, zejména z toho důvodu, že po jejím překonání žádalo o mezinárodní pomoc Řecko, Irsko i Portugalsko. Na nebezpečnou úroveň se ve čtvrtek přibližovaly také dluhopisy Španělska, které průměrně dosáhly výnosu 6,975 %, a ostře kontrastovaly s náklady, za které si Španělsko půjčovalo v loňském roce, kdy platilo za obsluhu dluhu 5,43 %. Trhy se zároveň začínají poohlížet po výnosech dalších evropských zemí, rizikové prémie rostou také v případě Francie. Dluhová spirála, spojená s nedůvěrou finančních trhů, se začíná velmi nebezpečně otáčet a zřejmě bude zapotřebí promyšlenějších a razantnějších kroků ze strany ECB. Zde však vzniká zásadní problém, názorové neshody totiž nepanují jen mezi politickými špičkami jednotlivých zemí Eurozóny, které se přou o oprávněnost zásahů centrální banky, ale dochází k nim také v samotné ECB. Mimo aukce dluhopisů byla investory sledována ještě hodnota průmyslové produkce Eurozóny či ekonomický růst Německa a Francie. Hodnota průmyslové produkce Eurozóny v říjnu znovu oslabovala. Pozitivem tohoto poklesu se stala jeho hodnota, jelikož trh čekal větší propad. Nic to však nemění na faktu, že hodnota - 2 % zvyšuje pravděpodobnost pádu do recese. Přesně opačný vývoj zaznamenal tento ukazatel v USA, kde rostl na 0,7 %, při očekávaném růstu o 0,4 %. Ukazatel průmyslové produkce názorně svědčí o rozevíraných nůžkách ve vývoji ekonomik USA a Eurozóny. Ekonomický sentiment institucionálních investorů, charakterizovaný indexem ZEW, rovněž nevěstí pro Eurozónu nic pozitivního. Jeho aktuální hodnota - 59,1 bodů nedokázala překonat pouze hodnoty z října 2008, kdy se ZEW pohyboval na úrovni - 63 bodů.

Index burzy RM-SYSTÉM propadl pod dvouletá minima
Aktuálně skončený obchodní týden byl v tuzemsku přerušen svátkem studentů a obchodování tak probíhalo zkráceně, pouze ve čtyřech dnech. Přesto se však tento týden nezapíše do historie jako bezvýznamný. Důvod ovšem není příliš optimistický, index RM se totiž právě v tomto týdnu propadl na dvouletá minima, když nejprve ve středu odrážel z hodnoty 1 751,56 bodů výše, aby v pátek pod tuto hodnotu znovu propadl. Nová minima posledních dvou let byla ustanovena na 1 736,59 bodech, závěrečná páteční hodnota 1 740,59 bodů pak znamenala pokles indexu ve 46. týdnu roku 2011 o 3,64 %. K poklesu docházelo za stavu 9:14 ve prospěch klesajících titulů, pokud vezmeme v úvahu pouze akcie obchodované v segmentu EasyClick. Směrem dolů táhly burzovní index zejména finanční společnosti. Největší pokles museli vytrpět investoři u Erste bank, která se nadále obchoduje pod obrovským tlakem a jejíž akcie zakončily týden na ceně 338,90 Kč. Ve spanilé jízdě pokračují akcie amerického Intelu, které v průběhu týdne posilovaly o bezmála 7 %, přičemž v pátek část zisků odepsaly a uzavřely tento týden se ziskem 1,8 %, podtrhují tak slova o rozevíraných nůžkách jednotlivých trhů.

Zkrácené týdenní obchodování vyústilo v zobchodovaný objem 139 milionů Kč, který znamenal průměrný denní objem ve výši 34,75 milionů Kč. Největší zájem o obchodování projevili investoři v pondělí, kdy zobchodovali 31,63 milionů Kč. Největší podíl v provedených obchodech připadal na bankovní tituly. Počtu obchodů však jednoznačně vévodila Erste bank, která Komerční banku překonala téměř 3krát.

Podle Philip Morris ČR klesl celkový trh cigaret v České republice za 3Q na 5,4 mld. kusů
Společnost Philips Morris ČR (dále jen PM ČR) zveřejnila mezitímní zprávu za 3Q a devět měsíců končících dnem 30. září 2011. Konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH vzrostly za prvních devět měsíců roku 2011 oproti roku 2010 o 2,9 % na 8,8 mld. Kč z 8,55 mld. Kč. I nadále je vidět v ČR a SR přemístění poptávky k levnějším značkám konkurence, přičemž celkové prodeje za prvních 9 měsíců tohoto roku vzrostly na 21 076 mil. kusů ekvivalentních jednotek (0,75 g = 1 cigareta) oproti 20 878 mil. kusů v roce 2010. Pokles poptávky po tabákových výrobcích skupiny PM ČR v České republice a na Slovensku jsou vykompenzovány růstem vývozu tabákových výrobků jiným společnostem ve skupině PMI.

Dále společnosti Philip Morris ČR a.s. a Philip Morris Slovakia s.r.o. („Skupina PM ČR") oznámily, že mají k 30. září 2011 k dispozici dostatečné finanční prostředky a zdroje na období dohledné budoucnosti.

Exxon Mobil uzavřel dohodu o těžbě s Kurdistánem
Vláda iráckého Kurdistánu včera potvrdila, že minulý měsíc podepsala dohodu s americkým koncernem Exxon Mobil na průzkum šesti bloků ropných ložisek v regionu. Znamená to, že do poloautonomní oblasti vstoupí první velká globální těžební společnost. Exxon však kvůli tomu zřejmě čekají problémy s centrální iráckou vládou a riskuje svou licenci na rozvoj rozsáhlých zásob na jihu země. „Je to závazná smlouva. Kompletní dohoda byla podepsána 18. října 2011," řekl ministr přírodních zdrojů kurdské regionální vlády Ašti Haurámí.

NWR oznámila neauditované hospodářské výsledky za první 3Q roku 2011
Konsolidované výnosy vzrostly o 10 % na 1 241 mil. EUR. EBITDA vzrostla o 22 % na téměř 370 mil. EUR, přičemž zisk před zdaněním se pohybuje ve výši 166 mil. EUR. Společnost směřuje k dosažení cílů těžby uhlí a objemu prodejů stanovených pro účetní rok 2011. Těžba uhlí dosáhla 8 641 tis. tun, přičemž externí prodeje uhlí činily 8 013 tis. tun. OKK dosáhla produkce koksu v objemu 584 tis. tun a externí prodeje koksu činily 430 tis. tun.
Dále společnost oznámila, že projekt Dębiensko směřuje k zahájení prací v prosinci tohoto roku a zveřejnila průměrné sjednané ceny za tunu uhlí pro 4Q ve výši 171 EUR, respektive 341 EUR za tunu koksu.

AAA Auto Group N.V. zakončila první 3Q letošního roku se ziskem 5,2 mil. EUR
Společnost AAA Auto zvýšila za první 3Q letošního roku čistý zisk o 53,2 % na 5,2 mil. EUR oproti stejnému období loňského roku. K výsledkům, které jsou již nyní lepší jak za celý rok 2010, pomohly nejvíce výsledky za druhé a třetí čtvrtletí tohoto roku, které jsou nejlepšími čtvrtletními výsledky od poloviny roku 2007, kdy výkonnost hospodaření skupiny dosáhla svého vrcholu.
Podle zveřejněných hospodářských výsledků skupina AAA AUTO utržila za prvních devět měsíců roku 201,5 milionu eur, což představuje nárůst o 35,4 % oproti stejnému období minulého roku. S tím korespondující počet prodaných vozů vzrostl během tohoto období o 14,4 % (na 33 881 vozů). Rozdíl v mírách růstu byl dán meziročním nárůstem průměrné ceny na prodané auto o 18,4 %, ke kterému za prvních devět měsíců došlo. Hrubý zisk z prodeje vzrostl meziročně o 28,6 % na 48,0 milionu eur, zatímco hrubá zisková marže z prodeje meziročně oslabila o 1,3 procentního bodu na 23,8 %. Ve čtvrtletním srovnání však zisková marže z prodeje postupně během roku rostla, a to z 22,5 % v prvním čtvrtletí roku 2011 na 24,6 % ve třetím čtvrtletí tohoto roku Toto bylo výsledkem výrazného zlepšení penetrace finančních služeb společnosti (jež vzrostla z 38,3 % v prvním čtvrtletí na 46,1 % ve třetím čtvrtletí) a přísného kontrolního systému, který společnost zavedla ve druhém čtvrtletí s cílem maximalizovat celkový hrubý zisk na prodané auto (jedná se o celkový hrubý zisk z prodeje vozů, finančních služeb a doplňkových produktů).
V souladu s rostoucími tržbami rostly také provozní náklady. Nejrychleji rostoucí kategorií byly personální náklady (jež meziročně vzrostly o 47,7 %) neboť část mezd prodejců je navázána na prodejní výkonnost a hrubý zisk z prodeje, jež v průběhu roku významně vzrostly. Na třetí čtvrtletí měly částečný dopad také počáteční náklady vynaložené ve spojitosti s otevřením nové pobočky v Rusku. Přesto celkový nárůst provozních nákladů ve výši 26,9 % byl udržen pod úrovní tempa růstu celkových tržeb, jež dosáhlo 35,4 procenta. Společnosti se tak i nadále daří dosahovat svého cíle a za prvních devět měsíců dokonce snížila poměr provozních nákladů k tržbám na úroveň 18,0 % oproti 19,2 % za stejné období loňského roku.

Martin Hloušek & Jan Kostrhoun

Poslední zprávy

Právě diskutujete

Škola investování

16.04.2024Ústí nad Labem
17.04.2024Liberec
17.04.2024Jihlava
18.04.2024Karlovy Vary
22.04.2024Plzeň


Zajímavé vzestupy

COLHO140,00+7,69
JUV50,00+6,38
FIXZO159,00+4,61
BEZVA710,00+2,90
SHELL878,00+2,09

Zajímavé poklesy

MOL140,60-24,41
PKO345,10-2,46
NLOK504,00-2,14
PRIUA900,00-1,64
CTP410,20-1,35

Kurzovní lístek

EURnahoru25,325+0,01
HUFnahoru6,424+0,61
JPYnahoru15,439+0,58
PLNnahoru5,898+0,80
USDnahoru23,768+0,05

demo-e-broker

Indexy

16.04.2024
Graf - PX

PXdolu-0,851 544,3711:17:43
RMdolu-1,35454,3211:14:33
DJIAdolu-0,6637 732,5015.04.24
NASDAQdolu-1,7615 891,2015.04.24
SP500stejne0,004 357,7322.09.21
DAXdolu-1,3517 783,3010:57:55


Odborné články

Ekonomika ČT24.cz